Ακιντζί: Καμία σχέση του Κυπριακού με το δημοψήφισμα στην Τουρκία

13:53 8/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε συνέντευξή του στην τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα «Hurriuet Daily News», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επεσήμανε πως «η τουρκική κυβέρνηση μας είπε ότι δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», δήλωσε . Με τις συναντήσεις του Μαρτίου και του Απριλίου οι πλευρές μέσα σε τρεις μήνες θα αποκτήσουν μια ιδέα για το αν η διαδικασία θα οδηγήσει σε λύση

ανέφερε ο κ. Ακιντζί.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού είπε: «Έχει περάσει μισός αιώνας που γίνονται διαπραγματεύσεις για λύση. Για πρώτη φορά συνήλθαν οι εγγυήτριες δυνάμεις. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε μιλήσει σε τέτοιος βάθος τα θέματα του εδαφικού, της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτοί οι τρεις μήνες είναι κρίσιμοι», ανέφερε.

Σχετικά με τις εγγυήσεις ανέφερε ότι αναζητούν φόρμουλες με τις οποίες θα παρέχεται ασφάλεια στη μια πλευρά χωρίς να δημιουργείται η αντίληψη της απειλής για την άλλη. «Νομίζω ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν εδώ. Νομίζω ότι είναι ώρα για τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσουν shuttle diplomacy», είπε.

Η άποψή του όπως την εξέφρασε είναι να διατηρηθεί το σύστημα εγγυήσεων και να αναθεωρηθεί σε 15 χρόνια ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για τους Τουρκοκυπρίους να δοκιμάσουν τη λειτουργία του νέου ομοσπονδιακού συστήματος και να δουν εάν πραγματικά ένας Τουρκοκύπριος μπορεί να γίνει πρόεδρος.

Σε ερώτηση για τους Τούρκους υπηκόους που ζουν στο νησί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι το σχέδιο Ανάν προέβλεπε να δοθεί υπηκοότητα της ενωμένης Κύπρου σε 40.000 Τούρκους πολίτες που είχαν την «υπηκοότητα της βορείου Κύπρου», ενώ για τα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών που ζουν στα Κατεχόμενα, είπε ότι «θα συνεχίσουν να δουλεύουν. Αλλά θα έρχονται έπειτα που θα παίρνουν άδεια εργασίας με βάση τις ανάγκες της οικονομίας. Αυτές οι άδειες θα δίνονται από τις επιτροπές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης όπου εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα είμαστε επίσης παρόντες», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα