Αιματηρές εκλογές στη Βενεζουέλα – Ο Μαδούρο ονειρεύεται δικτατορία – Καταδίκη από ΗΠΑ (BINTEO)

08:52 31/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Τουλάχιστον δέκα άτομα σκοτώθηκαν σε άγριες συμπλοκές της αστυνομίας με διαδηλωτές που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη χθεσινή εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα, όπου ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διηνήρησε για να σχηματίσει νέο νομοθετικό σώμα, να προχωρήσει σε ένα νέο Σύνταγμα και να εγκαθιδρύσει τη δική του δικτατορία.

Ο στρατός

συγκρούστηκε με διαδηλωτές που επιτέθηκαν σε εκλογικά τμήματα και έστησαν οδοφράγματα, προσπαθώντας να ακυρώσουν τη διαδικασία εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης, ενώ σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή προσήλθαν να ψηφίσουν 8 εκατ., δηλαδή το 41,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης που επιμένει ότι ψήφισαν μόλις 2 με 3 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται από την 1η Απριλίου οπότε ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους 120. Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας.

Ο πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που προσήλθε να τιμήσει τη διαδικασία που ο ίδιος έστησε και διεθνώς υπάρχουν κατακραυγές ότι δεν είναι όσο διαφανής όσο θέλει ο Μαδούρο να φαίνεται. Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του προσήλθε στο εκλογικό τμήμα επιδεικνύοντας την κάρτα του του και είπε: «Είμαι ο πρώτος ψηφοφόρος της χώρας. Ζητώ από τον Θεό την ευλογία του για να ασκήσει ελεύθερα ο λαός το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου».

Όταν ωστόσο προσπάθησε να ψηφίσει, το μηχάνημα δεν αναγνώριζε την κάρτα του, βγάζοντας την ένδειξη «αυτό το πρόσωπο δεν υπάρχει ή η ταυτότητα έχει ακυρωθεί». Στη συνέχεια ο πρόεδρος ρώτησε την υπάλληλα αν όλα είναι εντάξει εκείνη έγνεψε καταφατικά χωρίς ωστόσο να του δείξει την οθόνη.

Υπάρχουν καταγγελίες ότι οι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν ακόμη και δύο φορές, ενώ η κυβέρνηση επέκτεινε κατά μία ώρα την εκλογική διαδικασία επειδή υπήρχαν ουρές στα εκλογικά τμήματα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο. Βάσει δημοσκόπησης, το 70% των Βενεζολάνων δήλωναν κατά της αναθεώρησης, ενώ το 80% αντιτίθενται στον ίδιο τον Μαδούρο.

Στο μεταξύ χώρες όπως οι ΗΠΑ εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους για όσα διαδραματίζονται στη χώρα και τα όσα επιχειρεί να επιτύχει ο Μαδούρο.

Το Στέτ Ντιπάρτμεντ κατήγγειλε τη διαδικασία λέγοντας ότι είναι ένα βήμα προς τον απολυταρχισμό. «Το νέο Σώμα φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να υπονομεύσει το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας σε αυτοδιάθεση» αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Οι ΗΠΑ μαζί με την Αργεντινή, το Περού, την Κολομβία και τον Παναμά ανέφεραν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Keywords
Τυχαία Θέματα