Αυτοί που «σταύρωσαν» την Παπαχρήστου το 2012 τώρα τρέχουν δίπλα της!

11:59 20/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια στα τέλη Ιουλίου 2012, λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες του Λονδίνου, η τότε αθλητική ελληνική ηγεσία «έριξε στην πυρά» μιά σπουδαία αθλήτρια. Μιά αθλήτρια παγκοσμίου κλάσεως ήδη από τα 23 χρόνια της! Γιατί? Γιατί η Βούλα Παπαχρήστου ήταν απίστευτα ανόητη και ανώριμη. Δεν είχε «στάλα» επίγνωση για το τι σημαίνει

να είσαι μέλος της Ολυμπιακής ομάδας και αναπαρήγαγε στον λογαριασμό της στο Facebook, ένα χαζό, άθλιο, όπως θέλετε πείτε το ρατσιστικό ανέκδοτο κακής ποιότητας. Κατακριτέο, έστω και που το αναπαρήγαγε. Η Βούλα Παπαχρήστου δεν θα ξεχάσει μέχρι τα βαθιά της γεράματα αυτό το τραγικό βίωμα. Να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου για αυτό – το επισημαίνω – το απαράδεκτο ρατσιστικό χαζοζαστείο. Το ρατσιστικό σχόλιο, είναι ρατσιστικό σχόλιο. Και όταν, μάλιστα, προέρχεται από μία πρωταθλήτρια της Ολυμπιακής ομάδας έχει άλλη διάσταση.

Οι αρμόδιοι περί τα αθλητικά πράγματα τότε – αλήθεια πόσοι απ’ αυτούς έχουν τρέξει λίγα μέτρα ή έχουν κάνει λίγη γυμναστική στη ζωή τους – αποφάσισαν να «αποκεφαλίσουν» την 23χρονη αθλήτρια. Αντιλαμβανόμενοι άραγε τι κακό κάνουν στην ψυχή ενός κοριτσιού?

Δεν γνωρίζω προσωπικά την Παπαχρήστου, δυστυχώς αν και θα ήθελα να τη συναντήσω να τη συγχαρώ γιά τους αθλητικούς άθλους της. Γνωρίζω όμως τους κόπους και τις θυσίες, τη σκληρή προπόνηση αυτής της κοπέλας που, μάλιστα, εγκατέλειψε το σχολείο για να αγγίξει το ονειρό της. Το γκουβέρνο της εποχής λοιπόν, επί κυβέρνησης Σαμαρά, δεν αρκέστηκε στο προφανές και το λογικό. Να την επιπλήξει πολύ αυστηρά και δημοσίως, να εξαντλήσει κάθε πειθαρχική τιμωρία εντός του εσωτερικού της χώρας, αλλά για το Θεό όχι να την αποκλείσει από τους Ολυμπιακούς αγώνες. Αυτό είναι κτηνώδες. Είναι η επιτομή της αμετροέπειας. Είναι «βιτρίνα» δημοκρατικής ευαισθησίας. Τσάμπα μαγκιά.

Με συγκίνησε βαθιά η περιπετειά της και, κυρίως, με εξόργισε η υποκρισία των πολιτικών. Με ενόχλησε που τη στιγμάτισαν ως Χρυσαυγίτισσα. Αν όντως ήταν το μόνο κακό που έκανε ήταν στην ψυχή της. Ο αθλητισμός τι σχέση είχε με τις κομματικές απόψεις της? Και αλήθεια ποιός γνωρίζει τι πρέσβευε η Παπαχρήστου? Με ενόχλησαν οι πολιτικοί «παλιάτσοι» που προσβλήθηκαν δήθεν για το σχόλιο της Παπαχρήστου, παρ ότι επισήμανα πως ήταν καταδικαστέο. Ήταν οι ίδιοι φαντάζομαι που το 2000 κρυφογελούσαν ή μετέφεραν οι ίδιοι στις παρέες τους το «ανεκδοτάκι» που «εξηγούσε» γιατί βγήκε πρώτος ο Κεντέρης, σε εκείνη τη θρυλική κούρσα με αντιπάλους αμερικανούς και αφρικανούς σπρίντερ σε διεθνές τουρνουά. «Γιατί τον κυνηγούσαν επτά μαύροι» ήταν η χυδαία απάντηση. Ή θέλετε να θυμηθούμε το προσβλητικό «αλβανός τουρίστας» στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Και τόσα άλλα για τους πόντιους ή τις ξανθιές.

Και για τα ακόμη πιο σοβαρά. Οι τζιτζιφιόγκοι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής διεμήνυσαν τότε ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν απέκλειε την Παπαχρήστου από τους αγώνες, θα το έκαναν αυτοί γιατί το σχόλιο της αντιβαίνει τη διεθνή Ολυμπιακή Χάρτα. Τι μας λέτε; Η Κίνα που διοργάνωσε τους αγώνες του 2008, μόλις είκοσι χρόνια πριν δεν είχε δολοφονήσει πάνω από 5.000 αθώους ανθρώπους στην πλατεία Τιενανμέν; Αρκετές από τις εταιρίες χορηγούς των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου δεν ευθύνονται για θανάτους ανθρώπων από γιγαντιαίες οικολογικές καταστροφές; Και πόσοι από τους «Αθάνατους» δεν ελέγχονται για σκάνδαλα κάθε είδους, χρηματισμό, ανηθικότητα, εκμετάλλευση ανθρώπων και δεν μπορώ να φανταστώ για τι άλλο.

Υπερασπίστηκα τότε δημοσίως την αθλήτρια Παπαχρήστου και στηλιτεύσα την αντιαθλητική χωρίς νόημα απόφαση των ελληνικών αθλητικών Αρχών. Και σιχαίνομαι τους υποκριτές πολιτικούς που σταύρωσαν ένα 23χρονο κορίτσι. Αυτός ήταν και ο τίτλος στο άρθρο μου στην aixmi.gr στις 29 Ιουλίου 2012.

Μακάρι η Παπαχρήστου να έχει όντως, όπως λέει, μετανοήσει και η συγνώμη της να είναι ειλικρινής. Τη συμβουλεύω να προπονηθεί σκληρά και να ματώσει στους στίβους, όπως κάνει από παιδί και όταν κατακτήσει ξανά μετάλλιο – που της το εύχομαι ολόψυχα σε λίγες ημέρες στη Βραζιλία- να μη φωτογραφηθεί με κανέναν κουστουμαρισμένο χοντρό παράγοντα ή πολιτικό αμοραλιστή, που μόνο τότε θα τρέξει γιά να καρπωθεί τη νίκη της.

Η πρώτη «εκδίκηση» της πρωταθλήτριας στο άλμα τριπλούν ήρθε ήδη. Τη δέχθηκε γιά συγχαρητήρια μαζί με τους άλλους έλληνες αθλητές (και μπράβο του γιατί είδα στα μάτια του ότι ήταν υπερήφανος πραγματικά) ο υφυπουργός Σταύρος Κοντονής. Το χάλκινο μετάλλιο στους πανευρωπαικούς αγώνες είναι ο προάγγελος του Ολυμπιακού μεταλλίου που θα φέρει στην Ελλάδα η 27χρονη πρωταθλήτρια. Βέβαια κάποιοι άλλοι παράγοντες «σκιές» του αθλητισμού που τη διαπόμπευσαν το 2012, σίγουρα θα τρέχουν να φωτογραφηθούν δίπλα της στα τέλη Αυγούστου του 2016.

Γιά όλους αυτούς τους λυμφατικούς πολιτικάντηδες που τότε «σταύρωσαν» την Παπαχρήστου και σήμερα οι ίδιοι την αποθεώνουν και θα τρέχουν γιά μία σέλφι δίπλα της, τα έχει πει περίφημα από το 1924 ο Λιβανέζος ποιητής Χαλίλ Γκιμπράν: «στον οίκο της άγνοιας, δεν υπάρχει ούτε ένας καθρέφτης γιά να δείτε την ψυχή σας»…

Keywords
Τυχαία Θέματα