WSJ: Πολύ πιο ευρύ το πρόβλημα στον γερμανικό τραπεζικό τομέα από αυτό της Deutsche Bank

08:56 13/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal υπό τον τίτλο «Το τραπεζικό πρόβλημα της Γερμανίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της Deutsche Bank» γίνεται αναφορά στο κατακερματισμένο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Ένα τέτοιο κατακερματισμένο σύστημα ήταν πιο συνηθισμένο στην Ευρώπη πριν από δεκαετίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες επέτρεψαν τις συγχωνεύσεις διαφορετικού τύπου τραπεζών, κάτι που σήμερα παραμένει πολιτικά δύσκολο στη Γερμανία, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα. «Νομικοί περιορισμοί εμποδίζουν την

εξαγορά των ταμιευτηρίων (Sparkassen) από μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες, όπως η Commerzbank ή η Deutsche Bank», αναφέρεται.

Η Γερμανία μπορεί να είναι η οικονομική και πολιτική υπερδύναμη της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό αν εξεταστούν οι τράπεζές της, γράφει η WSJ. Πρόσφατη δημοσκόπηση της TNS Emnid για το περιοδικό Focus έδειξε ότι το 69% των ερωτηθέντων ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή κρατικής βοήθειας στην Deutsche Bank και μόνο το 24% υπέρ αυτής.

«Η Deutsche Bank, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, δεν είναι η μόνη (που αντιμετωπίζει προβλήματα). Η μικρότερη ανταγωνίστριά της Commerzbank έχει ανακοινώσει σχέδια για μείωση του προσωπικού της κατά 20% και τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων της. Άλλες μεγάλες τράπεζες έχουν πληγεί από την παγκόσμια κρίση στη ναυτιλία. Η πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ κατατρώει τα έσοδα των πολυάριθμων ταμιευτηρίων και συνεταιριστικών τραπεζών που ανήκουν σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα