WSJ: Ο χρόνος τρέχει εις βάρος της Αθήνας

10:10 28/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα στον αγώνα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των τριών θεσμών. Άλλος χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, καθώς ήδη η προηγούμενη εβδομάδα έμεινε ανεκμετάλλευτη.

Η Wall Street Journal κάνει λόγο για «πολυμέτωπο» αγώνα που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας με τους αντιπάλους του να είναι συγκεκριμένοι: ο χρόνος, η Τρόικα και ένα σημαντικό μέρος αντιφρονούντων μέσα στο

κόμμα του.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ο χρόνος τρέχει εις βάρος της Αθήνας και δεν είναι θετικό το γεγονός ότι η προηγούμενη εβδομάδα χάθηκε ανάμεσα σε τεχνικές λεπτομέρειες που δεν διευθετήθηκαν άμεσα. Το παράδοξο είναι ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να έχουν ολοκληρώσει τις συζητήσεις το αργότερο μέχρι τις 20 Αυγούστου, οπότε και η Ελλάδα έχει μια νέα πληρωμή προς την ΕΚΤ. Άρα, θα ήθελε να έχει στα χέρια της μέρος των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι το συνολικό ποσό του τρίτου πακέτου στήριξης.

Βέβαια, μέχρι να δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές θα πρέπει να διευκρινιστεί αν η Αθήνα πρέπει να περάσει και μια τρίτη σειρά προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή, με την Κομισιόν να αφήνει ανοιχτό το παράθυρο ενός τέτοιου αιτήματος και την ελληνική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει πως δεν τίθεται θέμα νέων νόμων πριν ξεκινήσουν οι σημαντικές συζητήσεις. Ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, έλεγε τη Δευτέρα πως θα ήταν «πολιτικά σοφό» να θεσπιστούν κάποια οικονομικά μέτρα μέσα στον Αύγουστο. Κάτι που αν συνέβαινε θα διευκόλυνε αρκετά τις συζητήσεις.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση κατάληξη στις συζητήσεις, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί και μια δεύτερη χρηματοδότηση-γέφυρα για να καταφέρει να πληρώσει τα ομόλογα προς την ΕΚΤ. Αυτό, όμως, να σήμαινε πως η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποφύγει μια ακόμη δέσμη μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που επιθυμεί το Μαξίμου, αναφέρει το άρθρο, καθώς η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι να μετριαστούν οι αντιδράσεις των αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δύο δέσμες μέτρων που ψηφίστηκαν από το κοινοβούλιο. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί αυτή τη στιγμή να σταματήσει τη διάλυση του κόμματός του. Στόχος του είναι να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και στις πιθανές αντιδράσεις που θα υπάρξουν στον κυβερνητικό συνασπισμό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κατά την εφημερίδα, ο Τσίπρας επιδιώκει μια άμεση συμφωνία και στη συνέχεια να ασχοληθεί με το συνέδριο του κόμματός του το φθινόπωρο. Μια εσωκομματική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του κόμματος, όπως αναφέρει και ένας κυβερνητικός αξιωματούχος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών αυξάνονται δραματικά.

Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει να διαχειριστεί και έναν ακόμη πονοκέφαλο που δεν είναι άλλος από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις αποκαλύψεις του περί παράλληλου σχεδίου δράσης σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ.

Μάλιστα, η χρονική στιγμή που αυτά τα πλάνα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, καθώς σήμερα άρχονται οι συζητήσεις με την Τρόικα με ένα περίεργο κλίμα. Για μέρες οι δύο πλευρές συνδιαλέγονταν όχι για τα επιμέρους στοιχεία της συμφωνίας, αλλά για το πού θα διαμείνουν οι εκπρόσωποι της Τρόικας όσο θα βρίσκονταν στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση είχε προτείνει ένα παραλιακό ξενοδοχείο, μακριά από την Αθήνα, ενώ η άλλη πλευρά ήθελαν να βρίσκονται κοντά στα υπουργεία. Η τελευταία απαιτήσή τους είναι ένα ακόμα «καυτό» σημείο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δει ξανά του τεχνοκράτες της Τρόικας να περιδιαβάζουν τα υπουργεία και να επαναληφθούν σκηνές του παρελθόντος.

Μπορεί, ακόμη και γι αυτό το θέμα, να βρέθηκε μέση λύση, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Από τη στιγμή που οι τεχνοκράτες θα μπορούν στα υπουργεία, θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν με υπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη; Αυτό μένει να διευκρινιστεί στην πορεία.

Πηγή: marketnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα