To ακροδεξιό AfD υπέρ του διαχωρισμού της Ευρωζώνης σε δύο ομάδες

13:36 10/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Τον διαχωρισμό της ευρωζώνης σε δύο ομάδες, με έναν πιο ισχυρό πυρήνα γύρω από τη Γερμανία και μια πιο αδύναμη ομάδα, όπου θα περιλαμβάνεται και η Γαλλία, επεσήμανε ο συμπρόεδρος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) Γεργκ Μόιτεν σε συνέντευξή του στο Reuters.

Όπως δήλωσε ο Μόιτεν «το ευρώ είναι μια πηγή διχόνοιας στην Ευρώπη που έχει διαφορετικές κουλτούρες και διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας. Το ευρώ είναι πολύ ισχυρό για τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ για τη Γερμανία και για αρκετές άλλες είναι πολύ αδύναμο».

«Μπορούμε να φανταστούμε ότι οι πιο αδύναμες χώρες θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη», είπε περιλαμβάνοντας σ’ αυτές την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία αλλά και τη Γαλλία. Εμφανίστηκε εντελώς απαξιωτικός για την Ελλάδα λέγοντας ότι αυτή είναι τόσο αδύναμη που καμία άλλη χώρα δεν επιθυμεί να έχει το ίδιο νόμισμα με εκείνη.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα πρέπει να παραμείνουν στον πυρήνα του ευρώ, επεσήμανε, αν και ένα ισχυρότερο νόμισμα θα βλάψει τις εξαγωγές από τις χώρες αυτές.

«Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική ύφεση (στη Γερμανία). Δεν μπορούμε να πούμε πόσο βαθιά. Όμως κατά τη γνώμη μου η οικονομική ύφεση θα διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια» εκτίμησε.

Ωστόσο, ο Γερμανός πολιτικός πήρε αποστάσεις από τη Γαλλίδα ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία πρότεινε την αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη και την επιστροφή σε ένα νέο εθνικό νόμισμα με την παράλληλη δημιουργία ενός πλαισίου παρόμοιου με αυτού της ΕΟΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα