Politico: Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φοβάται τον Τραμπ

10:10 31/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Ανάλυση του Τζον Γούλφσθαλ, ανώτερου συμβούλου στην κυβέρνηση Ομπάμα και ειδικού αναλυτή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ φιλοξενείται στο περιοδικό Politico όπου εξηγεί για ποιους λόγους ο ηγέτης της Βορείου Κορέας δεν φοβάται τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο Γούλφσθαλ, που υπήρξε ανώτατο στέλεχος στην επιτόπια παρακολούθηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πυρηνική εγκατάσταση της Βόρειας Κορέας το 1995-96,

η Πιονγγιάνγκ επί χρόνια μεθοδεύει το πυρηνικό της πρόγραμμα ενώ οι ΗΠΑ μηχανεύονται τρόπους να αντιδράσουν. Τώρα ήρθε ώρα να πληρώσουν το τίμημα, λέει ο ειδικός αναλυτής.

Όπως επισημαίνει,οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα είναι ένα τρελό μέρος, όπου ηγείται ένας επίσης τρελός άνδρας που απειλεί με παγκόσμια καταστροφή. Η άποψη αυτή, βέβαια, είναι σχεδόν εντελώς λανθασμένη.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι καθόλου τρελός, αντίθετα ήταν αρκετά μεθοδικός και αρκετά προσεκτικός στην προώθηση των πυρηνικών και πυραυλικών του προγραμμάτων, για να υποδείξει ότι αποθαρρύνεται από τις συντριπτικές στρατιωτικές ικανότητες της Αμερικής και δεν είναι πρόθυμος να πυροδοτήσει μια στρατιωτική σύγκρουση -τουλάχιστον όχι ακόμη» υπογραμμίζει το άρθρο του Politico και συμπληρώνει τους πέντε λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τον Γούλφσθαλ ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φοβάται τις ΗΠΑ:

Πρώτον, η Αμερική θέλει μια συμφωνία. Οι ΗΠΑ λένε ότι είναι απαράδεκτο να διαθέτει η Κορέα πυρηνικά όπλα, αλλά πλέον φαίνεται να το αποδέχονται, σύμφωνα με τη λογική του Κιμ Γιονγκ Ουν. Από τη δεκαετία του 1990, οι ΗΠΑ είχαν υποβάλει κυρώσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, αλλά τίποτα περισσότερο δεν συνέβη. Η Βόρεια Κορέα αψήφησε τις διεθνείς κυρώσεις και το 2005 η Αμερική επέβαλε νέες κυρώσεις. Η Βόρεια Κορέα όμως συνέχισε με το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το 2006, η Αμερική επέβαλε περισσότερες κυρώσεις, αλλά παρά τη στάση της Βόρειας Κορέας, ήταν διατεθειμένη πάλι να μιλήσει με τους αντιπάλους της.

Ακόμη και επί Ομπάμα, οι ΗΠΑ ήταν διατεθειμένες να συμμετέχουν σε διάλογο για αποπυρηνικοποίηση. Συμπέρασμα; Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κινηθούν επιθετικά και η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει την ίδια τακτική μέχρι να επιτύχει μία συμφέρουσα για εκείνη συμφωνία.

Δεύτερον, οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η απομόνωση της Β. Κορέας όλο και ενισχύεται, αλλά το γεγονός αυτό δεν ισχύει καθώς όλο και περισσότερα χρήματα συνεχίζουν να εισέρχονται στη χώρα. Η Κίνα, ισχυρός αρωγός της βορειοκορεατικής οικονομίας, συνεχίζει να αγοράζει άνθρακα, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν στην Αφρική και την Ασία στέλνοντας εμβάσματα στο σπίτι τους, οι πωλήσεις όπλων στην Αφρική και αλλού εξασφαλίζουν πολλά χρήματα. Ναι, οι κυρώσεις μπορεί να πλήττουν τη χώρα σε κάποια σημεία, αλλά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι μόλις πριν από μια δεκαετία.

Εξάλλου, μπορεί και η Κίνα να επιβάλει κυρώσεις ανά διαστήματα, αλλά υπάρχουν αρκετές διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Τρίτον, οι ΗΠΑ μιλούν για στρατιωτικές επιλογές, αλλά ποτέ δεν θα τολμούσαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο με την Κορέα. Αφού δεν επιτέθηκαν πριν αποκτήσει η χώρα πυρηνικά όπλα, δεν πρόκειται να το κάνουν τώρα. Γιατί να ρισκάρει η η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία έναν τόσο δαπανηρό πόλεμο;Και οι Νότιοι Κορεάτες είναι πλούσιοι, δεν θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ μία επίθεση αν αυτό σημαίνει μαζική καταστροφή.

Τέταρτον, η Αμερική χάνει έδαφος στην περιοχή. Μπορεί να μιλούν για άξονα συμφερόντων στην περιοχή, αλλά στην πραγματικότητα με την πάροδο του χρόνου η Κίνα ισχυροποιείται και σύντομα η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα πρέπει να επιλέξουν στρατόπεδο. Εξάλλου, η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι μία ενδεχόμενη καταστροφή της Βόρειας Κορέας είναι πολύ πιο ανησυχητική από τις πυρηνικές προκλήσεις της.

Πέμπτο και τελευταίο, εάν η Βόρεια Κορέα παραδώσει τα πυρηνικά όπλα της δεν θα έχει τίποτα πλέον. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τον Καντάφι για την παράδοση του πυρηνικού του οπλοστασίου και η Λιβύη καταστράφηκε. ΤΟ ίδιο και στο Ιράκ. Ο Σαντάμ Χουσεΐν σταμάτησε να αναπτύσσει πυρηνικά όπλα και η κατάληξη για τη χώρα ακόμη και σήμερα είναι τραγική. Όσο η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνικά όπλα, καθορίζει το πεπρωμένο της και παίζει και αυτή επί ίσοις όροις. Αν τα παραδώσει, θα χαθεί από τον παγκόσμιο χάρτη.

Για αυτούς τους λόγους, ο Κιμ Γιονγκ Ουν γνωρίζει καλά ότι δεν χρειάζεται να φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως δεν τον φοβήθηκαν και οι προκάτοχοί του. Η αλήθεια είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει ελάχιστες ρεαλιστικές εναλλακτικές για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, όσο κι αν δεν του αρέσει αυτό.

Ένας πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να έχει τρομακτικά αποτελέσματα. Κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα προκαλούσε κάτι τέτοιο, επισημαίνει ο ειδικός αναλυτής στο άρθρο του στο Politico.

Keywords
Τυχαία Θέματα