Mega: Σαββίδης, Μπόμπολας θέλουν την πλειοψηφία -Σιωπή Βαρδινογιάννη, ο ρόλος Μαρινάκη

17:02 23/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Ως υποψήφιο επενδυτή στην εκδοτική του επιχείρηση ‘Πήγασος’ παρουσίαζε τον Ιβάν Σαββίδη ο Φώτης Μπόμπολας, ως τέτοιον τον ανέμεναν οι επί μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ‘Έθνος’, την ‘Ημερησία’, το ‘Goalnews’ και τις ιστοσελίδες, ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ βρέθηκε μέτοχος του Mega με 19,63%.

Τι μεσολάβησε;

Και οι δυο επιχειρηματίες κατάλαβαν ότι ήταν από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, σε αυτή τη φάση, να δεχτούν οι τραπεζίτες να διαγράψουν δάνεια περίπου

100 εκατ ευρώ, από τα συνολικά 170 εκατ που οφείλει ο ‘Πήγασος’. Έκαναν, λοιπόν, το επόμενο βήμα. Συμφώνησαν να αποκτήσει ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ το 19,63% του Mega έναντι 5 εκατ ευρώ και να μείνει με 13,09% ο Μπόμπολας.

Θα αναρωτηθεί κανείς, τι κέρδισαν οι δυο τους;

Ο Ιβάν Σαββίδης, πέτυχε αυτό που εξαρχής επιθυμούσε: να μπει στο Mega ως μεγαλομέτοχος και -αν το επέτρεπαν οι συνθήκες και οι συμμαχίες- ως αφεντικό, με πάνω από το 50%. Με μόλις 5 εκατ ευρώ πήρε σχεδόν 20% του μεγαλύτερου τηλεοπτικού brand name της χώρας, όταν είχε συμφωνήσει να δώσει 61 εκατ ευρώ για μια τηλεοπτική άδεια, χωρίς υπαρκτό σταθμό. Έτσι τώρα μπορεί να διεκδικήσει από πολύ ευνοικότερη θέση και τον ΔΟΛ, που κατέχει 22% του καναλιού. Και αν κερδίσει στον διαγωνισμό, θα περάσουν στα χέρια του και οι ιστορικότεροι τίτλοι της χώρας, ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ.

Ο Φώτης Μπόμπολας παίρνει ένα σημαντικό ποσό για να κοντρολάρει τα δάνειά του και, ταυτόχρονα, αποκτά την οικονομική δυνατότητα να μπει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του Mega, όταν δώσουν το «πράσινο φως» οι τράπεζες.

Για να γίνει πιο κατανοητό: Αν οι τράπεζες ζητήσουν 20 εκατ ευρώ ως Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο κανάλι, εκείνος ως κάτοχος του 32,7% θα έπρεπε να βάλει περίπου 7 εκατ ευρώ, τα οποία δεν διέθετε και, συνεπώς, το ποσοστό του θα μειωνόταν δραματικά. Τώρα με το 13,09% που του απέμεινε, θα χρειαστεί να πληρώσει μόνο 2 εκατ ευρώ.

Έτσι, ως ιδιοκτήτης της ‘Πήγασος’ θα μπορεί να είναι και σημαντικός μέτοχος στο Mega. Αν, μάλιστα, κερδίσει τον διαγωνισμό του ΔΟΛ ο Σαββίδης, από κοινού θα αποκτήσουν την πλειοψηφία του καναλιού. Τέλεια εξέλιξη και για τους δυο.

Φυσικά, αυτό θα ισχύσει αν δεν υπάρξει επιθετική κίνηση από τις τράπεζες προς τον ‘Πήγασο’ -κίνηση, η οποία θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε παράλληλη πορεία με τον ΔΟΛ. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πάντως, θα πρέπει να σταματήσει τις δόσεις των δανείων

Και η οικογένεια Βαρδινογιάννη τι θα κάνει;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέχει το 35% του σταθμού και προς το παρόν παρακολουθεί τα δρώμενα, περιμένοντας να δει πώς θα διαμορφωθεί η νέα μετοχική σύνθεση του. Αν αναδειχθεί νικητής του διαγωνισμού για τον ΔΟΛ ο Ιβάν Σαββίδης και συγκροτηθεί πλειοψηφία με την πλευρά Μπόμπολα, ας μην αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο. Αν κερδίσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και αποκτήσει το 22% του καναλιού, τα πράγματα ίσως εξελιχθούν διαφορετικά, λόγω και της πολύχρονης γνωριμίας των δυο οικογενειών.

Keywords
Τυχαία Θέματα