Aπό την ορκωμοσία απευθείας στο Βερολίνο ο Μακρόν

16:28 14/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Αλλαγή φρουράς στη γαλλική προεδρία με όλη τη λαμπρότητα του πρωτόκολλου που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ένας πρόεδρος που χαρακτηρίστηκε ως ο πλέον αποτυχημένος της 5ης Δημοκρατίας, ο Φρανσουά Ολάντ, παρέδωσε τα κλειδιά του Μεγάρου των Ηλυσίων μαζί με του κωδικούς για ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο στα χέρια του νεώτερου προέδρου στην ιστορία της χώρας, του 39χρονου Εμανουέλ Μακρόν.

Εμπιστοσύνη, ελπίδα, αισιοδοξία

Μόνο και ως εικόνα για όσους παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την τελετή, όπου δεν έλειψαν βεβαίως σχόλια και συγκρίσεις για το ένδυμα και

τη τσάντα της νέας πρώτης κυρίας της Γαλλίας, γίνεται εμφανής η αλλαγή που φιλοδοξεί να φέρει ο Εμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία, αλλά και το βάρος που επωμίζεται για να μειώσει τα δημόσια ελλείμματα. «Θα πείσω ότι η Γαλλία δεν είναι σε φάση παρακμής» ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Εμμανουέλ Μακρόν στη σύντομη πρώτη ομιλία του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Υπογράμμισε τη θέλησή του να δώσει εκ νέου εμπιστοσύνη στους Γάλλους και να αποβάλλει την απαισιοδοξία που κυριαρχεί στο εσωτερικό της χώρας. Μίλησε για «πνεύμα κατάκτησης και πνεύμα ελπίδας».

«Περισσότερο παρά ποτέ, ο κόσμος και η Ευρώπη έχουν ανάγκη από μια δυνατή Γαλλία, σίγουρη για την αποστολή της, ικανή να υψώνει τη φωνή της ελευθερίας και της αλληλεγγύης, ικανή στο να επινοεί το μέλλον». Αναγνώρισε ότι το έργο είναι δύσκολο, πιστεύει όμως ότι η χώρα έχει όλα τα πλεονεκτήματα, γι’ αυτό σκοπεύει «να μην υποχωρήσει στις δεσμεύσεις που θα εξασφαλίσουν τη ευημερία και τη δύναμη της χώρας.

Στο Βερολίνο τη Δευτέρα

Και συνόψισε ότι «η εργασία θα απελευθερωθεί, οι επιχειρήσεις θα υποστηριχθούν, οι πρωτοβουλίες θα ενθαρρυνθούν. Η καλλιέργεια και οι παιδεία με τις οποίες οικοδομείται η ατομική χειραφέτηση, η δημιουργία και η καινοτομία θα είναι στο επίκεντρο του έργου μου» υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι «οι ξεχασμένοι της παγκοσμιοποίησης θα προστατευθούν καλύτερα» και κάλεσε όλους τους παράγοντες της πολιτείας να συμβάλλουν στην προσπάθεια για την δημιουργία «ενός καλύτερου κόσμου για τις νέες γενιές».

Έκανε τέλος τιμητική αναφορά σε όλους τους προκατόχους του στην 5η Δημοκρατία ξεκινώντας από τον Σαρλ Ντε Γκολ. Αύριο αναμένεται η ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού πριν ο νέος γάλλος πρόεδρος συναντήσει στο Βερολίνο την ΄Ανγκελα Μέρκελ.

Πηγή: Deutsche Welle

Keywords
Τυχαία Θέματα