Βρυξέλλες: Οι πρώτες κινήσεις του Ζ. Κλ. Γιούνκερ δείχνουν την αλλαγή πλεύσης στην Κομισιόν

20:46 13/9/2014 - Πηγή: E-Typos



Ήττα του Βερολίνου η τοποθέτηση του Πιερ Μοσχοβισί στη θέση του επιτρόπου Οικονομικών, τον οποίο δεν ήθελε η Μέρκελ



Η διανομή των χαρτοφυλακίων στους επιτρόπους αλλά και οι αλλαγές στη λειτουργία της Κομισιόν, που αποφάσισε ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δημιουργούν προσδοκίες για αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, ωστόσο όλα θα κριθούν στην πράξη μέσα στους επόμενους μήνες.

Είναι προφανές ότι ο κ. Γιούνκερ κάνει υπερβάσεις και κυρίως δείχνει μια σαφή διάθεση να βγάλει την επιτροπή
από την ανυποληψία και να της δώσει πρωταγωνιστικό ρόλο, κάτι που είχε τη χρυσή δεκαετία (1984-1994) του Ζακ Ντελόρ.

Το βέβαιο είναι πως πιο χαμηλά από το σημείο όπου την οδήγησε τα τελευταία 10 χρόνια ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, η Κομισιόν δεν μπορεί να πάει.

Ο νέος πρόεδρος έκανε μέχρι τώρα μια σειρά από έξυπνες κινήσεις που στέλνουν μηνύματα στην κοινή γνώμη, αν και είναι ακόμη νωρίς για την έκδοση ασφαλών συμπερασμάτων.

Κατ’ αρχάς, επέμεινε απέναντι στις κυβερνήσεις να του στείλουν πολιτικούς πρώτης γραμμής ώστε η Κομισιόν να ξαναγίνει πολιτικό όργανο ξεφεύγοντας από τη σημερινή λογική των τεχνοκρατών η οποία δεν έχει καμία επαφή με τους πολίτες. Από το 1994 και μετά η μεγάλη πλειονότητα των επιτρόπων ήταν τεχνοκράτες και όχι πολιτικοί, λειτούργησαν με τη λογική των αγορών και φτάσαμε εδώ όπου φτάσαμε.

Οι κυβερνήσεις άκουσαν τον κ. Γιούνκερ και έστειλαν στις Βρυξέλλες τέσσερις πρώην πρωθυπουργούς (πέντε με τον ίδιο) και 19 πρώην υπουργούς, πολλοί από τους οποίους ήταν και αντιπρόεδροι κυβερνήσεων. Δυνατά βιογραφικά με μεγάλη πολιτική εμπειρία.

Η δεύτερη σημαντική κίνηση, που είναι επίσης έξυπνη αλλά θέλει καλή διαχείριση, είναι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον ίδιο στους επτά αντιπροέδρους, τίτλος που μέχρι τώρα ήταν καθαρά τιμητικός και τίποτα περισσότερο.

Ο νέος πρόεδρος ονόμασε αντιπροέδρους πρόσωπα που έχουν ασκήσει κορυφαία πολιτικά πόστα, όπως οι πρώην πρωθυπουργοί της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Σλοβενίας. Ο κάθε αντιπρόεδρος θα αναλάβει την εποπτεία ομάδας επιτρόπων και θα έχει λόγο για την πολιτική του καθενός. Το εγχείρημα θα πετύχει μόνο εάν υπάρξουν στενός συντονισμός και συνεργασία μεταξύ επιτρόπου και αντιπροέδρου. Ως σύλληψη είναι σωστή αλλά χρειάζονται πολύ προσεκτικές κινήσεις από τον ίδιο τον κ. Γιούνκερ για να αποφευχθούν «κόντρες» και αντιπαραθέσεις, που θα επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία της Κομισιόν.

Η μεγάλη υπέρβαση του κ. Γιούνκερ είναι η ανάθεση, παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, στο Γάλλο επίτροπο και πρώην υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσχοβισί, του χαρτοφυλακίου των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών (τράπεζες) υποθέσεων, το οποίο ενίσχυσε μάλιστα και με τα θέματα φορολογίας και τελωνείων.

Το χαρτοφυλάκιο αυτό φεύγει από τους σκληροπυρηνικούς υπερμάχους της δημοσιονομικής πειθαρχίας του Βορρά (το είχε ο Ολι Ρεν) σε μια κρίσιμη στιγμή όπου έχουν φουντώσει οι συζητήσεις για αλλαγή οικονομικής πολιτικής της Ευρώπης. Η Γαλλία, παρότι είναι η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης, είναι πολύ πιο κοντά σε οικονομική φιλοσοφία στον Νότο παρά στο Βορρά της ευρωζώνης.

Πρόκειται για μια σημαντική ήττα του Βερολίνου, το οποίο μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες ήταν κατηγορηματικά αντίθετο με την ανάθεση του χαρτοφυλακίου σε Γάλλο. Το ότι πάνω από τον κ. Μοσχοβισί τοποθετήθηκε ένας Λετονός, ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπροβόσκις, που είναι θιασώτης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν αλλάζει τα δεδομένα ούτε μετριάζει τη γερμανική ήττα, απλώς το Βερολίνο θα το χρησιμοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση. Και δεν αλλάζει τα δεδομένα γιατί ο κ. Μοσχοβισί θα έχει την εποπτεία των οικονομιών, αυτός θα εκπροσωπεί την Κομισιόν στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Εurogroup.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε λιγότερο από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2015, πρόεδρος του Εurogroup θα αναλάβει ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, ο οποίος θα διαδεχθεί το σημερινό πρόεδρο, Ολλανδό, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το δύο στα δύο ήταν αδιανόητο πριν από λίγο καιρό, ωστόσο φαίνεται ότι ήταν μονόδρομος για το Βερολίνο που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στόχο των περισσότερων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που θεωρούν υπεύθυνους του Γερμανούς για τη σημερινή κακή κατάσταση της οικονομίας.

Πάντως, μέσα στο επόμενο διάστημα, όταν θα δώσουν δείγματα γραφής τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος Μοσχοβισί, θα φανεί κατά πόσο οι προσδοκίες θα επιβεβαιωθούν.

Θετικός απολογισμός για την Ελλάδα με Αβραμόπουλο και Σχοινά

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τις παραπάνω εξελίξεις, που έρχονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο αφού μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα κριθούν πολλά σε σχέση με το Μνημόνιο και το δημόσιο χρέος.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν είναι αληθινός φίλος της χώρας και δεν χρειάζεται να το αποδείξει πλέον, απλώς το επιβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία. Εβαλε πλάτη στην Ελλάδα όταν όλοι μάς «πετροβολούσαν» και ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής των δύο διασώσεών μας, το 2010 και το 2012, μη διστάζοντας να συγκρουστεί με την Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Γιούνκερ έδωσε στον Ελληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια, αυτό της καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, το οποίο διαχειρίζεται και κοινοτικούς πόρους, και των εσωτερικών υποθέσεων.

Ελληνας θα είναι και ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γιούνκερ, ο υψηλόβαθμος υπάλληλος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου που έχει και την ευθύνη για την καθημερινή ενημέρωση των περίπου 800 διαπιστευμένων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

Είναι επίσης βέβαιο ότι θα σταθεί δίπλα μας και τις επόμενες βδομάδες, όταν θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της χώρας μας.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα