Σεβασμός στους μη έχοντες

02:42 27/2/2013 - Πηγή: E-Typos

Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μαζέψει έσοδα για τα ταμεία του κράτους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να ενεργοποιήσει εσπευσμένα τις διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ποινικές κυρώσεις σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά από 5.000 έως 150.000 ευρώ. Και απειλεί, μάλιστα, τους οφειλέτες με συλλήψεις και δίκες με τη διαδικασία του αυτοφώρου, μήπως, δηλαδή, κάποιοι φοβηθούν και τρέξουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μέσω των διευκολύνσεων που παρέχονται για εξόφληση έως και

σε 48 μηνιαίες δόσεις.

Είναι ολοφάνερο το άγχος του οικονομικού επιτελείου να συγκεντρώσει όσα περισσότερα μπορέσει προκειμένου να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» που δημιουργούνται στον Προϋπολογισμό. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου θα έπρεπε να αναζητηθούν για να πληρώσουν τα χρέη τους τότε που υπήρχαν χρήματα στη χώρα μας και όχι σήμερα που η δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων έχει δυσχεράνει την προσπάθεια των νοικοκυριών να εξασφαλίσουν ακόμα και τη στοιχειώδη καθημερινή τους διαβίωση, πόσω μάλλον να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γιούροστατ επιβεβαιώνουν την έκρηξη της φτώχειας που σημειώθηκε το 2011 στην Ελλάδα, η οποία καταγράφει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκιο και κοινόχρηστα, να συμπεριλάβουν στο γεύμα τους κρέας ή ψάρι και να ζεστάνουν το σπίτι τους, είναι προφανές ότι δεν έχουν να πληρώσουν μια οφειλή 5.000 ευρώ, όσο και αν απειλούνται με αυτόφωρα.

Αντί το κράτος να στρέφεται με τιμωρητική διάθεση προς εκείνους για τους οποίους ισχύει το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», θα ήταν κοινωνικά πιο δίκαιο, και σίγουρα αποτελεσματικότερο, να κινηθεί προς αυτούς που αποκρύπτουν μεγάλα εισοδήματα και να αναζητήσει τρόπους ουσιαστικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα