Ψηφίστηκε από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία για τα ΜΜΕ-Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

11:58 6/8/2014 - Πηγή: E-Typos
Ψηφίστηκε από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία για τα ΜΜΕ. Προηγουμένως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αποσύρει από την τροπολογία δύο κρίσιμες διατάξεις που είχαν προκαλέσει και την αντίδραση του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων. Παρά και την ανακοίνωση της απόσυρσης των δύο διατάξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ
και το ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση επιμένοντας ότι η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί. Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός αρμόδια για τα ΜΜΕ Σοφία Βούλτεψη ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυση θεσμικών προβλημάτων που απασχολούν τον δημοσιογραφικό κλάδο.

Η κυβέρνηση υπεραμύνθηκε της τροπολογίας λέγοντας ότι δημιουργεί ένα πλαίσιο διαφάνειας με την καθιέρωση της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι απέφυγε μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση στα ΜΜΕ.

Αλλαγές στην τροπολογία

Την απόσυρση δύο κρίσιμων διατάξεων που εισήγαγαν την έννοια του ομίλου στον υπολογισμό του ετήσιου μέσου όρου του προσωπικού στις ραδιοτηλεοπτικές επιχειρήσεις ΜΜΕ ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης. Πρόκειται για τις διατάξεις που είχαν περιληφθεί στην τροπολογία για τα ΜΜΕ και προέβλεπαν τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο προσωπικό που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ, ώστε να πραγματοποιούνται οικονομίες κλίμακος. Οι διατάξεις της τροπολογίας που αποσύρθηκαν ανέφεραν ειδικότερα:

* Στην περίπτωση α) της παραγράφου 14 του άρθρου 6 του ν. 3592/2007 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: Για τον υπολογισμό του ετήσιου μέσου όρου του προσωπικού πλήρους απασχόλησης των αδειούχων λαμβάνεται υπόψη και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με αυτούς επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 42ε του κ.ν. 2190/1920 οι οποίες αποτελούν ενημερωτικά ή μη Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά) ή δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου.

* Στην παράγραφο Ε.1 του άρθρου 7 του ν. 3592/2007 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής: Για την αξιολόγηση του κριτηρίου αυτού λαμβάνεται υπόψη και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον υποψήφιο επιχειρήσεις κατά την έννοια του άρθρου 42ε του κ.ν.2190/1920, οι οποίες αποτελούν ενημερωτικά ή μη Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά) ή δραστηριοποιούνται στον χώρο της παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου».

Η υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ Σοφία Βούλτεψη είπε ότι οι δύο συγκεκριμένες παράγραφοι αφαιρέθηκαν τελικά από την τροπολογία επειδή «είχε κινδύνους για τον αριθμό των εργαζομένων και δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλη κρίση». Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει προσωπικά την πρωτοβουλία για την επίλυση θεσμικών ζητημάτων των δημοσιογράφων. «Αφού δεν κατέστη δυνατό από το 2009 να υπάρξει συλλογική σύμβαση που να μην αφορά έστω τα οικονομικά αλλά τα θεσμικά θα αναλάβω προσωπικά την πρωτοβουλία» είπε η κ. Βούλτεψη.

Η υφυπουργός ήταν πάντως ιδιαίτερα αιχμηρή για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τη συζήτηση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι υπογράφει ένα νέο συμβόλαιο με τη διαπλοκή. «Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πρώτο τραπέζι πίστα σε όλα τα κανάλια, δεν υπάρχει πάνελ που να μην τους φιλοξενεί. Τους φιλοξενούν και δύο δύο και τρεις μαζί. Μια φορά είχα να αντιμετωπίσω τρεις μαζί ταυτοχρόνως και μάλιστα κανάλια τα οποία καταγγέλλουν. Ακριβώς αυτά και όχι κάποια άλλα. Δεν ζουν χωρίς αυτούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν αποφασίσει να μιλήσει, γιατί είναι εύκολο το πεζοδρόμιο, το κοινοβούλιο είναι το δύσκολο, θα ήθελα να μου πουν γιατί δεν έμειναν να τα πουν αυτά κατά των καναλαρχών μέσα στην αίθουσα; Γιατί ποτέ δεν υπάρχουν αυτά μέσα στην αίθουσα του κοινοβουλίου και υπάρχουν μόνο μέσα σε περιφερειακές συγκεντρώσεις; Γιατί ποτέ αυτές οι καταγγελίες δεν υπάρχουν μέσα στα κανάλια στα οποία φιλοξενούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ;» ανέφερε η υπουργός.

Κάλεσε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν εκτός από την τροπολογία για τα ΜΜΕ, δεν ψηφίζει μαζί και την τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων των εργαζόμενων στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ. Για την καθιέρωση της απευθείας τιμολόγησης των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ, η κ. Βούλτεψη τόνισε ότι πρόκειται για διατάξεις που στόχο έχουν τη διαφάνεια: «Λέμε, θα κάνετε τη δουλειά σας που είναι διαφημιστές-διότι ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του- να φτιάχνει δημιουργικό, να εξασφαλίζει διαφήμιση, να διαπραγματεύεται, αλλά θα σας πληρώνουν για τις υπηρεσίες σας.

Δεν θα παίρνετε εσείς όλα τα λεφτά των διαφημιζομένων να τα κρατάτε και να τα διαχειρίζεστε με χρόνο τηλεοπτικό. Θα σας πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι για τις υπηρεσίες σας και τώρα μάλιστα διορθώνουμε και λέμε ότι μπορεί να έχουν πελάτες τους και τα Μέσα. 'Αρα εδώ μιλάμε για διαφάνεια όχι για αδιαφάνεια».

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είπε ότι ρυθμίζεται ένα ζήτημα που απασχολεί χρόνια τον χώρο των ΜΜΕ και θα ήταν καλό ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στη συζήτηση για να πει τις δικές του θέσεις. Μίλησε για αδυναμίες του υφιστάμενου νόμου που ταλανίζουν τον συγκεκριμένο χώρο επί σειρά ετών και ρυθμίζεται τώρα ενόψει έναρξης της νέας περιόδου. «Εσείς έχετε ένσταση τυπικού χαρακτήρα; Ή θέλετε να αποφύγετε μια συζήτηση επί της ουσίας, διότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση τολμά να βάλει το δάχτυλο "επί των τύπων των ήλων". Για να δούμε με ποιον είστε» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σταμάτης.

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ο οποίος ζήτησε να σταματήσει η υποκρισία. «Να σταματήσει και λίγο η υποκρισία σε αυτή την Αίθουσα; Διότι αν είναι επιλήψιμο το να είσαι μεγαλοεκδότης και μεγαλοκαναλάρχης, όπως εδώ ακούω συνεχώς να καταγγέλλεται, και αν έχουν κάνει αυτοί κάτι κακό, τότε δεν κατάλαβα, γιατί από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι στα κανάλια οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Δεν κατάλαβα, γιατί παραχωρεί συνεντεύξεις ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε αυτούς τους κακούς μεγαλοεκδότες και στις εφημερίδες τους; Ή έτσι ή αλλιώς. Ή μπαίνεις σε μία λογική συνολικής σύγκρουσης και απορρίψεως του μεγαλοεκδοτικού ή άλλου σάπιου κατεστημένου, οπότε δεν θες να έχεις καμία σχέση και συνάφεια μαζί του ή, από εκεί και πέρα, δεν μπορείς από τη μια μεριά να αξιοποιείς όλο αυτό το επικοινωνιακό πλαίσιο και από την άλλη να φεύγεις τρέχοντας για να μην μπούμε στην ουσία της συζήτησης» είπε ο κ. Βορίδης.

Τα κόμματα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, προτού αποχωρήσει το κόμμα του από τη συζήτηση, είπε ότι «η τροπολογία διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στον χώρο των media, ένα νέο συμβόλαιο διαπλοκής στο συγκεκριμένο χώρο με το πολιτικό σύστημα». Ταυτόχρονα όμως έθεσε και θέμα παραβίασης του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, λέγοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει παρουσία στη συζήτηση τροπολογιών που είναι άσχετες με τα νομοσχέδια και οι οποίες εισάγονται αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί διεξοδική συζήτηση.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η τροπολογία στερείται ακόμη και έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου καθώς, όπως αναφέρεται από το ίδιο το ΓΛΚ, «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων». Είπε ακόμη ότι «η σημερινή κυβέρνηση καταργεί ένα νόμο για τον οποίο υπερηφανευόταν η ΝΔ ότι θα συγκρουόταν με τη διαπλοκή και με τους νταβατζήδες. Τώρα υποτάσσεται σε αυτή τη λογική διότι επί της ουσίας καταργεί το Ν.3592 και εισάγει καθεστώς απόλυτης αυθαιρεσίας». «Εάν η κυβέρνηση επιμένει ότι η τροπολογία θα συζητηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες εμείς θα αποχωρήσουμε» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αποχώρησε από τη συζήτηση.

Την καταγγελία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φυγομαχεί διατύπωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης σχολιάζοντας ότι «οι περισσότεροι βουλευτές είναι στα κανάλια αυτά που σήμερα καταγγέλλουν και συμμετέχουν. Εκεί βεβαίως δεν καταγγέλλουν ούτε φυγομαχούν ούτε φεύγουν από τις εκπομπές».

«Τα πράγματα στον χώρο των ΜΜΕ είναι περισσότερο από προφανή» ανέφερε ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι «οι περισσότερες εταιρείες είναι υπερχρεωμένες, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης και υπάρχει ανάγκη ρύθμισης με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο δεν παρεμβαίνει - και καλώς κάνει - στο ζήτημα των χρεών, των οφειλών, των σχέσεων τους με τις τράπεζες. Επομένως όσοι λένε ότι χαρίζονται χρήματα στους καναλάρχες, αυτά δεν ισχύουν». Για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα της διαφήμισης είπε ότι μέχρι σήμερα παρενέβαιναν ανάμεσα στο διαφημιζόμενο και στο Μέσο, τα media shops τα οποία διαχειρίζονταν όλο το πακέτο της διαφήμισης ως ενδιάμεσοι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραχθούν σημαντικές στρεβλώσεις στην πορεία του χρόνου. Εξάλλου οδήγησε σε αύξηση του κόστους των διαφημίσεων αλλά και σε φαινόμενα μαύρου χρήματος, διαπλοκής και προβολής προσώπων μέσα από τη λειτουργία του συστήματος αυτού. Για την ανάγκη της εισαγωγής ρυθμίσεων για οικονομίες κλίμακας, σημείωσε ότι όλες οι παρεμβάσεις πρέπει να κατατείνουν στην ανάγκη να εξακολουθούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις ώστε να διασωθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο προσωπικό.

Την προωθούμενη διάταξη κατήγγειλε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουϊκ, καταγγέλλοντας ότι πρόκειται για «ντροπολογία η οποία επί της ουσίας επιτείνει τον έλεγχο και την άσκηση κυβερνητικής επιρροής επάνω στα αθηνοκεντρικά ΜΜΕ, τα οποία -κακά τα ψέματα- είναι και αυτά τα οποία επηρεάζουν εν πολλοίς την κοινή γνώμη». Ο κ. Κουίκ είπε ακόμη ότι «η κυβέρνηση υπέκυψε σε δύο μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα» και ότι οι δημοσιογράφοι βουλευτές που ανήκουν στη συγκυβέρνηση πρέπει για πρώτη έστω φορά να τοποθετηθούν έναντι και του κλάδου τους.

Αλλά και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ανατρέπει ριζικά ένα θεσμικό πλαίσιο για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, και έκανε έκκληση στο προεδρείο να μην δεχθεί να την εισάγει σε συζήτηση ως εκπρόθεσμη. Ο κ. Αναγνωστάκης επέμεινε ότι η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη και κατήγγειλε ότι αφού δεν έγινε διαβούλευση, στερούνται δικαιώματος λόγου οι εργαζόμενοι των οποίων αλλάζει η ζωή με τέτοιες διατάξεις με μια μονομερή νομοθετική πρωτοβουλία.

Από τη συζήτηση αποχώρησε και το ΚΚΕ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι «πρόκειται για μία τεράστια παρέκκλιση η οποία γίνεται με τη συγκεκριμένη τροπολογία, ιδιαίτερα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» και ότι «συμβάλλει στην αλλαγή του τοπίου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και στην επιδείνωση της θέσης των δημοσιογράφων σε αυτά που μπαίνουν σε συνθήκες εργασιακής ασφυξίας», ότι «διευκολύνει τη συγκέντρωση στον χώρο και κινητροδοτεί και τον έλεγχο, ακόμη περισσότερο, της ενημέρωσης και της είδησης».

Από τη Χρυσή Αυγή, ο Μιχάλης Αρβανίτης κατήγγειλε ότι εδώ και δύο χρόνια γίνεται συστηματική παραβίαση συνταγματικών διατάξεων και ότι «με την τροπολογία, η κυβέρνηση στόχο έχει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοκαναλαρχών και εργολάβων και ορθώς το πράττει διότι δύο χρόνια αυτοί είναι που προπαγανδίζουν το ενθοκτόνο κυβερνητικό έργο».

Την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο για το Ογκολογικό Νοσοκομείο οι 'Αγιοι Ανάργυροι (σ.σ. στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε η τροπολογία την περασμένη Παρασκευή) «αποτελεί ένα φύλλο συκής πίσω από το οποίο έρχεται ο ελέφαντας, δηλαδή ένα νομοσχέδιο είκοσι δύο σελίδες το οποίο είναι ουσιαστικότατο και μετατρέπει ριζικά το μιντιακό τοπίο» εξέφρασε από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Οδυσσέας Βουδούρης.

ΝΕΡΙΤ

Από το Β΄ Θερινό Τμήμα ψηφίστηκε και η τροπολογία για την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού της ΝΕΡΙΤ. Με νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε στην τροπολογία ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, «δεν επιτρέπεται να προσληφθεί από τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου ή με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε θέση διευθυντή ή γενικού διευθυντή, πρόσωπο που κατά την ημερομηνία πρόσληψής του από τη ΝΕΡΙΤ ΑΕ, είτε λαμβάνει πλήρη ή μειωμένη σύνταξη γήρατος είτε έχει καταθέσει αίτηση για τη χορήγηση πλήρους ή μειωμένης σύνταξης γήρατος στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό».
Keywords
βουλη, συριζα, ΚΚΕ, μμε, τμημα, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανεξαρτητοι ελληνες, χρυση αυγη, μμε, αποσυρση, συγκεκριμένο, θες, media, γλκ, ΠΑΣΟΚ, τραπεζες, δημαρ, εφημεριδες, σταση εργασιας, αποσυρση αυτοκινητων 2011, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, η ζωη, βουλευτες, ημερομήνια, αιτηση, αυγη, γλκ, δουλεια, θεμα, πλαισιο, ρηγας, σημερινη, ψεματα, ωρα, αυξηση, αοριστου χρονου, αρβανιτης, ασφαλιστικο, βοριδης, βραδυ, γινεται, δαχτυλο, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, εγινε, ευκολο, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εμειναν, εννοια, ενσταση, ερχεται, ετων, ζωη, ιδια, ιδιο, εικοσι, υπηρεσιες, υφυπουργος, θες, διαφημιση, κυβερνηση, κομμα, λεφτα, λειτουργια, μπορεις, οδυσσεας, ουσια, πρωι, σελιδες, συγκεκριμένο, συζητηση, συνταξη, σειρα, συγκεντρωση, σοφια, φυλλο, φορα, χρυση, χρονικα, δημητρης, φευγεις, ιδιαιτερα, κωστας, media, μια φορα, νοσοκομειο, πακετο, θεσεις, υγειας, βεβαιως
Τυχαία Θέματα