πΓΔΜ: Ο Ν. Πόποσκι για τις δηλώσεις Ιβάνοφ σχετικά με Χάγη

Η αναφορά του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τη Δευτέρα, ότι «έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται υπό την μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, καθώς και οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τεθεί σε ισχύ
η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας στην ΠΓΔΜ, με τις γνώμες να διίστανται σχετικά με το εάν ο κ.Ιβάνοφ ανήγγειλε προσφυγή της χώρας του στον ΟΗΕ κατά της Ελλάδας, ή επρόκειτο για μία αναφορά εντυπωσιασμού και μόνο από την πλευρά του προέδρου της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά αυτή του κ.Ιβάνοφ, δήλωσε: «Ο πρόεδρος Ιβάνοφ διαπίστωσε ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες. Δεν αναφέρθηκε στην ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων αυτή τη στιγμή. Είναι γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες: το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, απεφάνθη ότι δεν εφαρμόζεται μία διεθνής συμφωνία που συνήφθη μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΟΗΕ (σ.σ. εννοεί την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ), ενώ ένα μέρος (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα) που εκλήθη από το Δικαστήριο να μην συνεχίζει να παραβιάζει τη διεθνή αυτή συμφωνία, συνεχίζει να αγνοεί την ετυμηγορία.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν θα θέλαμε να υπεισέλθουμε στο εάν, πώς και τι θα μπορούσε να συμβεί, ωστόσο πρόκειται για μια διαπίστωση που αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση».
Keywords
Τυχαία Θέματα