Πέιτον: Μπορεί να γίνει σούπερ σταρ του ΝΒΑ ο Αντετοκούνμπο

17:11 19/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Ατομικές προπονήσεις στον Γιάννη Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς για τη βελτίωση των δεξιοτήτων του στη θέση του πόιντ γκαρντ αποκάλυψε πως θα κάνει τις επόμενες εβδομάδες ο Γκάρι Πέιτον, μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο μοναδικός πόιντ γκαρντ που έχει αναδειχτεί κορυφαίος αμυντικός μίας σεζόν στο ΝΒΑ επισκέφτηκε την Αθήνα προσκεκλημένος του τουρνουά 3Χ, ο τελικός του οποίου διεξάγεται
αύριο (20/9) στο "Golden Hall". Ο πρωταθλητής ΝΒΑ 2006 με τους Μαϊάμι Χιτ αναπολεί τις μάχες του με τον Μάικλ Τζόρνταν και δηλώνει εξοργισμένος για την άμυνα... με τα μάτια που παίζεται σήμερα στο ΝΒΑ. Αγαπημένος προπονητής του ο Τζορτζ Καρλ, πιο δύσκολος αντίπαλος ο Τζον Στόκτον, ενώ ο Κόμπι Μπράιαντ ξεπερνά τον ΛεΜπρον Τζέιμς στην καρδιά του. Ξεχωρίζει τον Ντιρκ Νοβίτσκι από τους μη Αμερικανούς παίκτες του ΝΒΑ, ενώ για τους Κώστα Κουφό και Νικ Καλάθη των Μέμφις Γκρίζλις εξηγεί πως βρίσκονται σε στάδιο μπασκετικής ωρίμανσης.

«Σούπερ σταρ στο ΝΒΑ όμως έχει τα φόντα να γίνει μόνο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αν πρώτα βέβαια δουλέψει». Η είσοδός του στο "Hall of Fame" μόλις πέρυσι, το 2013, αποτελεί για τον Γκάρι Πέιτον την απόλυτη δικαίωση, μετά από 9 παρουσίες στην κορυφαία αμυντική πεντάδα, 9 συμμετοχές σε All Star Game και 2 χρυσά μετάλλια με την εθνική των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα (1996) και του Σίδνεϊ (2000). «Δεν έχω απωθημένα, δεν μετανιώνω για τίποτα, τα έκανα όλα όπως ήθελα εγώ», είπε το «γάντι» του ΝΒΑ, όπως ήταν το προσωνύμιό του ως αθλητής, λίγο πριν αποχαιρετήσει την Ελλάδα και μεταβεί στο Μιλγουόκι για να «πιάσει δουλειά» με το "Greek Freak".

Ο Γκάρι Πεϊτον υπήρξε μέντορας του προπονητή των Μπακς, Τζέισον Κιντ, ο οποίος συμμετείχε αρκετά καλοκαίρια στο καμπ του επί 13 σεζόν παίκτη των Σούπερσονικς στο Σιατλ. Σήμερα, στενή φιλία συνδέει τους δύο άνδρες και γι' αυτό ρωτήσαμε τον Πέιτον αν ο Κιντ του έχει μιλήσει για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τις εντυπώσεις του από τον Έλληνα διεθνή φόργουορντ: «Ο Τζέισον Κιντ με άφησε να μιλήσω προσωπικά στον Αντετοκούνμπο στο σάμερ λιγκ του Λας Βέγκας το καλοκαίρι. Ο Κιντ τον έβαλε στη θέση του πόιντ γκαρντ στο σάμερ λιγκ και τα πήγε περίφημα, Μάλιστα, συμφωνήσαμε να πάω στο Μιλγουόκι πριν την έναρξη της σεζόν και να δουλέψω μαζί του στη βελτίωση των ικανοτήτων του στη θέση "1". Αν και τόσο ψηλός, διαθέτει άνεση ως πόιντ γκαρντ και νομίζω πως η επιτυχία του θα είναι εξασφαλισμένη αν αναπτύξει τις δεξιότητες ενός οργανωτή. Είναι ταλαντούχος, αλλά και νέος και επομένως πρέπει να δουλέψει σε πολλούς τομείς. Έχοντας προπονητή τον Κιντ, που ήταν επίσης πόιντ γκαρντ και θέλει να τον χρησιμοποιήσει στον άσο, βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Οι Μπακς είναι νέα ομάδα, χωρίς βετεράνους να τον διδάξουν, γι’ αυτό χρειάζεται καθοδήγηση από τον Κιντ κι εμένα. Είναι φυσικό ταλέντο, πρέπει όμως να δουλέψει για να γίνει ακόμη καλύτερος και το ξέρει», εξήγησε ο Πέιτον.

Για την επιβλητική επικράτηση των ΗΠΑ επί της Σερβίας, στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Πέιτον απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Νομίζω πως οι ΗΠΑ διαθέτουν τους κορυφαίους παίκτες στο παγκόσμιο μπάσκετ σήμερα. Έστω κι αν στην Ισπανία δεν είδαμε τον ΛεΜπρον Τζέιμς, τον Κόμπι Μπράιαντ ή τον Ντουάιτ Χάουαρντ. Οι παίκτες των ΗΠΑ στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, νέα παιδιά, αποτέλεσαν μία καλή ομάδα. Έστω και χωρίς τους μεγάλους αστέρες, όπως ο Κέβιν Ντουράντ ανάμεσα σε άλλους. Αν έπαιζαν και τα μεγάλα ονόματα του ΝΒΑ, η διαφορά θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Σίγουρα, βέβαια, είναι θετική και για το ΝΒΑ, η συμμετοχή των ΗΠΑ σε διεθνείς διοργανώσεις. Γιατί είναι πολλά παιδιά εδώ στην Ευρώπη που είναι εκπληκτικοί παίκτες επίσης. Τους χρειαζόμαστε στο παιχνίδι μας, το μπάσκετ είναι ένα άθλημα με παγκόσμια εμβέλεια που μόνο θετικά θα αποκομίσει από τον συναγωνισμό».

Τι θα συμβούλευε ο Πεϊτον το νέο κομισάριο του ΝΒΑ, Ανταμ Σίλβερ, να αντιγράψει από το ευρωπαϊκό μπάσκετ και από τι μπορεί να επωφεληθεί το ευρωπαϊκό από το ΝΒΑ; «Δεν νομίζω πως χρειάζεται να... κλέψουμε τίποτα. Η λίγκα μας χρονολογείται από την εποχή του Τσάμπερλεϊν, του Ράσελ, του Μάτζικ, του Τζόρνταν και του εαυτού μου. Το ΝΒΑ είναι το παγκόσμιο μπάσκετ. Πρέπει απλά να συνεχίσουμε να είμαστε το ΝΒΑ και ν’ αφήσουμε όλους τους άλλους να έρθουν στο δικό μας παιχνίδι», ήταν κατηγορηματικός ο Γκάρι Πέιτον.

Μιλώντας εν συνεχεία σε μία ομάδα δημοσιογράφων, ο Πέιτον ξεχώρισε τον Τζορτζ Καρλ ως κορυφαίο προπονητή του ΝΒΑ: «Ο Τζορτζ Καρλ, ο προπονητής μου στο Σιατλ, είναι ο αγαπημένος μου. Μου απογείωσε την καριέρα και μου έδωσε την ευκαρία να γίνω αυτό που ήμουν στο ΝΒΑ. Για μένα αποτελεί ακόμη την πατρική φιγούρα».

Ποιον θεωρεί ως τον δυσκολότερο αντίπαλό του στο παρκέ; «Τον Τζον Στόκτον. Αν και δεν ανέλυσα κανέναν άλλον, εκείνον και τον Τζόρτζ Γκέρβιν τους ανέλυσα ως παίκτες και είναι επίσης οι δύο που με πρότειναν για μέλος του Hall of Fame. Ο Στόκτον είναι καλός φίλος μου τώρα, με έμαθε πώς να πιάσω την κορυφή στην εξέλιξή μου και τρέφω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν».

Και κορυφαίο παίκτη σήμερα στο ΝΒΑ; «Θα έλεγα πως ο ΛεΜπρον Τζέιμς είναι ο καλύτερος "All-Around" παίκτης στο ΝΒΑ. Όμως, ο παίκτης που πιστεύω πως είναι ο καλύτερος, πως μπορεί να σου νικήσει παιχνίδια και να δημιουργήσει, είναι ο Κόμπι Μπράιαντ».

Ο Γερμανός φόργουορντ Ντιρκ Νοβίτσκι είναι η επιλογή του από τους μη Αμερικανούς παίκτες: «Στη Λίγκα μας υπάρχουν μεγάλοι ξένοι παίκτες, όπως ο Τζινόμπιλι, ο Πάρκερ, ο Νοβίτσκι, τ’ αδέλφια Γκασόλ, δεν τελειώνει η λίστα. Αυτός όμως που θα λάβει τα περισσότερα βραβεία και μια μέρα θα μπει στο Hall of Fame, κατά τη γνώμη μου, είναι ο Ντιρκ Νοβίτσκι».

Όταν δε ρωτήθηκε για τους υπόλοιπους Έλληνες παίκτες που αγωνίζονται στο ΝΒΑ, πλην του Γιάννης Αντετοκούνμπο, αφού έδειξε ενημερωμένος ακόμη και για την επιλογή του αδελφού του, Θανάση, από τους Νικς στο φετινό ντραφτ, κατέθεσε: «Οι δύο των Γκρίζλις, Κουφός και Καλάθης, βρίσκονται στο στάδιο της μπασκετικής ωρίμανσής τους. Όμως, ο Αντετοκούνμπο του Μιλγουόκι νομίζω πως θα γίνει καλύτερος από όλους τους υπόλοιπους Έλληνες στο ΝΒΑ. Έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει σούπερ σταρ, αν δουλέψει, αλλά έχει και το μυαλό να το γνωρίζει και να το πράξει».

Σοβάρεψε και ύψωσε τη φωνή του ο Πέιτον, όταν ρωτήθηκε για την... άμυνα με τα μάτια που παίζουν σήμερα στο ΝΒΑ. Εξήγησε πως νοσταλγεί την εποχή που ο ίδιος έδινε μεγάλες μάχες με τον Μάικλ Τζόρνταν και δήλωσε εξοργισμένος για την ανοχή των διαιτητών στον ΛεΜπρον Τζέιμς. Είπε χαρακτηριστικά: «Όταν βλέπω τον ΛεΜπρον Τζέιμς σήμερα να κάνει ό,τι θέλει και οι άλλοι παίκτες να μην παίρνουν τα σφυρίγματα που παίρνει αυτός, με εξαγριώνει! Είναι άδικο! Πρέπει να δίνεις σε όλους τα σφυρίγματα που παίρνει αυτός. Δώσε στους αμυντικούς ένα κίνητρο για να τον σταματήσουν. Δεν υπάρχει περίπτωση βέβαια να σταματήσεις έναν μεγάλο παίκτη, αλλά μπορείς να τον περιορίσεις. Είμαι πραγματικά απογοητευμένος. Γιατί όταν εγώ έπαιζα άμυνα πάνω στον Μάικλ Τζόρνταν, μου έδιναν την ευκαιρία να τον μαρκάρω στα ίσια. Δεν έκαναν τα... στραβά μάτια για τον Τζόρνταν όταν τον μάρκαρα εγώ. Κι όταν πάλι έπαιζε ο Τζόρνταν άμυνα πάνω μου, οι διαιτητές σφύριζαν ό,τι γινόταν στο παρκέ. Αυτό ήταν μεγάλο μπάσκετ. Γι΄αυτό μας θυμούνται οι φίλαθλοι. Γι΄αυτό με θυμάται ο Τζόρνταν, γιατί τον κόντραρα. Επαναλαμβάνω πως αποτελεί μεγάλη απογοήτευση για μένα η σημερινή κατάσταση, αλλά έτσι τυχαίνει να συμβαίνει στην εποχή που ζούμε».

Μετά από δύο χρυσά μετάλλια ως μέλος της εθνικής των ΗΠΑ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996) και του Σίδνεϊ (2000), εννέα παρουσίες στην κορυφαία αμυντική πεντάδα και εννέα συμμετοχές σε All Star Game του ΝΒΑ, ο Γκάρι Πέιτον απάντησε στην ερώτηση αν του έχει μείνει κάποιο απωθημένο από την εποχή που ήταν αθλητής (1990-2007). «Δεν έχω απωθημένα. Έπαιξα στη σωστή εποχή για μένα. Η επιβράβευσή μου ήταν η είσοδός μου στο Hall of Fame, που σημαίνει πως υπήρξα ένας από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ΝΒΑ. Δεν μου λείπει κάτι λοιπόν και δεν μετανιώνω για τίποτα. Έκανα τα πάντα όπως ήθελα εγώ να τα κάνω. Κι επιβραβεύτηκα απλά με το να είμαι ο εαυτός μου».

Δείτε τη συνέντευξη του Γκάρι Πέιτον στην κάμερα του Web TV του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο εξής link:http://www.youtube.com/watch?v=NlSOZmqSGGI#t=81

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα