Ώρα ευθύνης για όλους

00:53 15/6/2013 - Πηγή: E-Typos

Ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τις οποίες προέκυψε ο σχηματισμός μιας τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε οριακό σημείο. Είναι σαφές ότι το κλίμα στην ελληνική οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά και έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι ο κίνδυνος έχει εκλείψει οριστικά..

Το γεγονός ότι αρχίζουν πλέον να διαμορφώνονται ευνοϊκές συνθήκες για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας,
που οφείλεται στις αιματηρές οικονομικές θυσίες του ελληνικού λαού, αναμφίβολα πιστώνεται και στις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Είναι αναγκαίο, όμως, η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί, γιατί, διαφορετικά, οι θυσίες της κοινωνίας θα έχουν πάει χαμένες. Ο επιδιωκόμενος στόχος της ανάκαμψης της οικονομίας προϋποθέτει, ωστόσο, μαζί με την περίφημη δημοσιονομική προσαρμογή, την προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, χωρίς τις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση.

Η υπόθεση της ΕΡΤ ανέδειξε με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο τα μεγάλα ζητήματα του τόπου. Τόσο τα πολιτικά, με τη στενή έννοια του όρου, που αφορούν τη λειτουργία της κυβέρνησης και τον τρόπο διακυβέρνησης, όσο και αυτά που σχετίζονται με τα προβλήματα των πολιτών, τα δομικά προβλήματα του κράτους και γενικότερα με το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα από εδώ και πέρα.

Είναι προφανές ότι η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ με τη σημερινή της μορφή και την επαναλειτουργία της ως ενός νέου, δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, υπαγορεύθηκε και από μια αναγκαιότητα για συμμόρφωση στην υποχρέωση που ανέλαβε η χώρα έναντι της τρόϊκας για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 2.000 μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ήταν επόμενο ότι η μη επίτευξη του στόχου αυτού, που οφείλεται στην απροθυμία που επέδειξαν συγκεκριμένοι υπουργοί που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, θα οδηγούσε τελικώς σε μια επιλογή που στρέφεται κατά δικαίων και αδίκων.
Τις κρίσιμες αυτές στιγμές που διανύουμε πλέον είναι αυτονόητο πως οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στην απόφαση της κυβέρνησης για την ΕΡΤ, και ιδιαίτερα των δύο μικρότερων κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Είναι όμως σίγουρο πως κανείς δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μια πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, η οποία μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία και να θέσει σε κίνδυνο την προοπτική της χώρας.

Στην περίπτωση της ΕΡΤ όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη μιας ριζικής μεταρρύθμισης προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης, προκειμένου να μετατραπεί από οργανισμός σπατάλης και θύλακας κομματικών διορισμών σε ένα πραγματικά δημόσιο, και όχι κρατικό, ραδιοτηλεοπτικό φορέα ενημέρωσης και πολιτισμού, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε κομματική εκμετάλλευση.

Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν διεθνώς για το «μαύρο» που έπεσε στο τηλεοπτικό σήμα της ΕΡΤ δείχνουν ότι, ασφαλώς και η εξυγίανση θα πρέπει να προχωρήσει, αλλά με τρόπο που δεν θα δυσφημεί διεθνώς τη χώρα και δεν θα προκαλεί πολιτικούς κραδασμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση.
Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να περάσουν οι παλαιοκομματικές λογικές και οι συνδικαλιστικές πρακτικές του τύπου «δεν αλλάζει τίποτα», έστω και αν οι χειρισμοί που ακολούθησε η κυβέρνηση δεν ήταν οι πλέον ενδεδειγμένοι. Ενδεχομένως, θα έπρεπε η διοίκηση της ΕΡΤ να προχωρήσει τις διαδικασίες εξυγίανσης και, εφόσον συναντούσε άρνηση, τότε να προχωρούσε στο κλείσιμο. Αυτό, όμως, δεν δικαιολογεί οποιεσδήποτε ακραίες αντιδράσεις.

Είναι η ώρα, λοιπόν, για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων από όλους, με γνώμονα, όχι τις οποιεσδήποτε κομματικές σκοπιμότητες, αλλά το εθνικό συμφέρον. Οι στιγμές είναι κρίσιμες και θα πρέπει να αναζητηθεί η χρυσή τομή προκειμένου να βρεθεί λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο.

Οι εκλογές δεν είναι λύση, γιατί δεν συμφέρουν κανέναν, παρά μόνο ίσως τη Χρυσή Αυγή, που επιθυμεί να καταγράψει εκλογικά την ανησυχητική για τον τόπο δημοσκοπική της άνοδο. Απαιτούνται ψυχραιμία και σύνεση από όλους ώστε να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί που θα αποτρέψουν μια πολιτική, εθνική κρίση.
Keywords
Τυχαία Θέματα