Οι καμήλες ίσως ευθύνονται για την μετάδοση του ιού MERS στους ανθρώπους

13:41 9/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Τα «πλοία της ερήμου», οι δρομάδες καμήλες, ευθύνονται κατά πάσα πιθανότητα για τη μετάδοση του μυστηριώδους και θανατηφόρου ιού του «Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής» (MERS) στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Ο εν λόγω κορονοϊός εμφανίστηκε ξαφνικά πέρυσι στην αραβική χερσόνησο και έκτοτε έχουν διαγνωστεί 94 περιστατικά
σε ανθρώπους, από τα οποία τα 46 απέβησαν θανατηφόρα. Έως σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο ιός κυκλοφορεί σε ζώα, τα οποία στη συνέχεια μολύνουν τους ανθρώπους, αλλά δεν είχαν κατορθώσει να εντοπίσουν τον φορέα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάριον Κούπμανς του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας & Περιβάλλοντος της Ολλανδίας και του πανεπιστημίου «Έρασμος» του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό για λοιμώδεις νόσους "Lancet Infectious Diseases", σύμφωνα με το BBC, το "Science" και το "New Scientist", ανέλυσαν σε διάφορες χώρες δείγματα αίματος από διάφορα ζώα και τελικά βρήκαν στις καμήλες αντισώματα του ιού MERS ή κάποιου ιού πολύ όμοιου με αυτόν.

Η ανακάλυψη αποτέλεσε έκπληξη, επειδή ως τώρα οι υποψίες έπεφταν κυρίως στις νυχτερίδες, οι οποίες ήσαν φορείς του ιού SARS, αλλά και άλλων κορονοϊών παρόμοιων με το MERS.

Οι επιστήμονες εντόπισαν χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων σε 15 από 105 καμήλες στα Κανάρια Νησιά, κυρίως όμως υψηλά επίπεδα αντισωμάτων και στις 50 καμήλες που ελέγχθηκαν στο Ομάν. Προς το παρόν πάντως, δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινα κρούσματα από τον ιό ούτε στα Κανάρια, ούτε στο Ομάν.

Η Μ. Κούπμανς επισήμανε πως ακόμα δεν μπορεί να γίνει οριστική «ενοχοποίηση» των καμηλών, κάτι για το οποίο θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν ανάλογα τεστ σε καμήλες της Σαουδικής Αραβίας, της χώρας όπου ο ιός έχει τη μεγαλύτερη εξάπλωση, αλλά η οποία δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας. Το επόμενο σημαντικό βήμα θα είναι να εντοπιστούν στις καμήλες όχι απλώς αντισώματα, αλλά ο ίδιος ο ιός, κάτι όχι εύκολο όμως, επειδή οι κορονοϊοί έχουν σύντομη διάρκεια ζωής και έτσι δεν κυκλοφορούν στο αίμα του φορέα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός MERS μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά με δυσκολία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός δεν έχει ακόμα το δυναμικό να αποτελέσει παγκόσμια απειλή και βρίσκεται σε πρόωρο στάδιο μεταλλάξεων, οπότε μπορεί να ανακοπεί η εξάπλωσή του, γι' αυτό αποτελεί προτεραιότητα να εντοπιστεί το είδος των ζώων που τον μεταδίδουν στους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι έρχονται σε στενή επαφή με τις καμήλες (για μετακινήσεις, μεταφορές προϊόντων, κατανάλωση γάλατος και κρέατος, καμηλοδρομίες κ.α.), οπότε το συγκεκριμένο ζώο θεωρείται κατ’ εξοχήν ύποπτο για την εύκολη μετάδοση του ιού, χωρίς πάντως να αποκλείεται ότι ο ιός φιλοξενείται σε περισσότερα από ένα είδη ζώων. Μια πιθανότητα είναι ότι ο ιός μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στις καμήλες και μετά στους ανθρώπους.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(13)70164-6/abstract
Keywords
Τυχαία Θέματα