"Ο σχεδιασμός της πληροφορίας" στο Ίδρυμα Κακογιάννη

21:31 19/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Η νέα έκθεση της σχεδιάστριας Ζωή Κατσιγιάννη, με βραβευμένα infographics στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου

To περιοδικό gr design ξεκινάει να παρουσιάζει σχεδιαστές που έχουν παρουσία στον χώρο του ντιζάιν και έχουν βραβευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία στον
τομέα των γραφημάτων, διοργανώνει και παρουσιάζει στο Ιδρυμα Κακογιάνη τον Σεπτέμβριο του 2014 έκθεση αφιέρωμα στην σχεδιάστρια Infographics Ζωή Κατσιγιάννη με αφορμή τις τρεις βραβεύσεις της στον διαγωνισμό «European newspaper Awards».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν δουλειές της απο την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ όπου εργάζεται τα τελευταία χρόνια, με αναφορές σε γεγονότα που καλύπτουν όλο το φάσμα της ειδησεογραφίας καθώς και γραφήματα που έχει σχεδιάσει με την ομάδα των greekinfographics.

Ελευθερία στον σχεδιασμό, σεβασμό στην δημοσιογραφία

Η μεγάλη παγίδα των σχεδιαστών είναι να κάνουν πανέμορφες δουλειές, εντυπωσιακές θα λέγαμε, αλλά στο τελικό αποτέλεσμα να μην πετυχαίνουν τον στόχο τους. Ειδικά στον τομέα των infographics, όπου η πληροφορία και η είδηση επεξεργάζονται για να οπτικοποιηθούν, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Στον ελληνικό Τύπο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι σχεδιαστές γραφημάτων και μάλιστα με δουλειές που στιγματίζουν και βάζουν την προσωπική τους σφραγίδα.

Η Ζωή Κατσιγιάννη, με πλούσια και σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό της εφημερίδας όπου εργάζεται τα τελευταία 27 χρόνια, είχε ένα σπουδαίο αβαντάζ: τη μεταπήδησή της στον τομέα των γραφημάτων και την παράλληλη μαθήτευση δίπλα σε Ισπανούς σχεδιαστές της INOVATION την εποχή του επανασχεδιασμού του Ελεύθερου Τύπου.

Παρά τις περιπέτειες της εφημερίδας η Ζωή κατάφερε μόνη της να διατηρήσει το στυλ των Ισπανών, να το επιβάλει στους συντάκτες της εφημερίδας και να διαμορφώσει μια καινούργια γραμμή σχεδιασμού infographics, κάνοντας τη δική της «σχολή», με εξαιρετικές δουλειές.

Η σημαντικότερη, οι διακρίσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τα European Newspapers Awards, 6 συνολικά, ανάμεσα σε πολλές και μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Η δράση της όμως δεν σταματάει μόνο στον σχεδιασμό. Διδάσκει γραφιστική, μετέχει σε ημερίδες για τα infogrpahics σε Σχολές, Πανεπιστήμια και συμμετέχει στην ομάδα των greekinfographics με σχεδιαστική παρουσία εντός και εκτός συνόρων.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της που την καθιερώνουν είναι η ελευθερία στον σχεδιασμό και ο σεβασμός στη δημοσιογραφία, ένα μείγμα ιδανικό για τη δημιουργία γραφημάτων.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου - 30 Σεπτεμβρίου.
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206 / ύψος Χαμοστέρνας, Ταύρος.
Τηλ. 210 3418550.
Είσοδος ελεύθερη.
Keywords
Τυχαία Θέματα