Μουντομπάσκετ 2014: Αποκλεισμός από τη Σερβία (90-72) στη μοναδική ήττα της Εθνικής μας

13:16 8/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Όπως και στο Μουντομπάσκετ του 2010 στην Τουρκία, η εθνική ανδρών ολοκλήρωσε στη φάση των «16» το «ταξίδι» της και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Μετά από αήττητο σερί 5-0 στην πρώτη φάση, οι Έλληνες διεθνείς υπέστησαν την πρώτη και πιο οδυνηρή ήττα τους, 90-72, από την πολύ καλά διαβασμένη και εύστοχη Σερβία, στον νοκ άουτ αγώνα της Μαδρίτης και επιστρέφουν στην Αθήνα.
Αυτή είναι η 4η φορά που οι Σέρβοι προκρίνονται στα προημιτελικά της διοργάνωσης σε 5 συνολικά
συμμετοχές. Την Τετάρτη (10/9), οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του αγώνα Βραζιλία-Αργεντινή (23:00) με στόχο την πρόκριση στα ημιτελικά. Το «όπλο» της εθνικής στον 2ο όμιλο της Σεβίλης... η απροσπέλαστη δηλαδή άμυνά της, πρόδωσε την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη απόψε, απέναντι πάντως σε μία εκπληκτική Σερβία που τα... έβαζε όλα! Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς σημείωσε 21 πόντους, 16 ο Ραντούλιτσα, 12 ο Κάλινιτς (όλους στο ά μέρος) και 10 ο Κρστιτς. Για την ελληνική ομάδα που πάλεψε για τρία δεκάλεπτα, ο Νικ Καλάθης σημείωσε 14 πόντους, ενώ από 12 είχαν οι Ζήσης και Πρίντεζης.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 46-42, 64-55, 90-72

Τον Νίκολα Κάλινιτς του Ερυθρού Αστέρα είχε επιστρατεύσει σε «ειδική αποστολή» ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας, Σάσα Τζόρτζεβιτς, αμέσως μετά το τζάμπολ, με τον 23άχρονο φόργουορντ να αιφνιδιάζει την εθνική Ελλάδας πετυχαίνοντας τους 5 πρώτους πόντους της ομάδας του και 8 στο πρώτο δεκάλεπτο. Μπουρούσης και Ζήσης ισοφάρισαν σε 5-5 και 10-10 αντίστοιχα, ο Καλάθης πέτυχε 5 πόντους με τους Σέρβους να ξεφεύγουν με 15-10 που ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά, σε ολόκληρο το α΄ μέρος. Μάχη σώμα με σώμα, με τον Πρίντεζη να σημειώνει 6 διαδοχικούς πόντους (8 στην 1η περίοδο) και να κρατά ζωντανή την εθνική που πάντως υστερούσε στην περιφερειακή άμυνα εν συγκρίσει με την αμυντική εικόνα της στους πέντε προηγούμενους αγώνες στη διοργάνωση. Ο Φώτης Κατσικάρης έριξε τους 11 από τους δώδεκα παίκτες του στο παρκέ στο πρώτο δεκάλεπτο (μόνο ο Σλούκας δεν είχε αγωνιστεί) για να μπερδέψει τον Τζόρτζεβιτς και η δεύτερη περίοδος θα ξεκινούσε από το 23-20 υπέρ της Σερβίας, με τη «γαλανόλευκη» να μετρά 3/6 τρίποντα έναντι 2/5 της αντιπάλου. Συγκλονιστικό στην εξέλιξή του και το δεύτερο δεκάλεπτο, αφού η Σερβία δεν ξέφυγε ποτέ με περισσότερους από 4 πόντους την ώρα που οι Έλληνες διεθνείς αν και κηνυγούσαν στο σκορ είχαν πάντα την απάντηση. Μάλιστα προσπέρασαν, 41-42, για πρώτη φορά, 1.02΄΄ πριν το ημίχρονο δια χειρός του αρχηγού, Νίκου Ζήση. Όμως, οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη, δεν το εκμεταλλεύτηκαν δεχόμενοι αντίθετα σερί 5-0 (από Ραντούλιτσα και έμεσο τρίποντο του Κάλινιτς), για το 46-42 του ημιχρόνου.
Μπογκντάνοβιτς, Μπιέλιτσα και Ραντούλιτσα έβρισκαν τρόπο να «τρυπούν» την ελληνική άμυνα στις αρχές της 3ης περιόδου, αλλά δύο διαδοχικά τρίποντα της εθνικής, ένα από Αντετοκούνμπο και ένα από τον Καλάθη είχαν ως αποτέλεσμα την ισοφάριση 50-50. Οι Σέρβοι που ήταν εύστοχοι σε ό,τι επιχειρούσαν απάντησαν με επιμέρους σκορ 9-2 (γκολ φάουλ Ραντούλιτσα, Μπογκντάνοβιτς, Κρστιτς και Μπιέλιτσα) και προσπέρασαν για πρώτη φορά με περισσότερους από 5 πόντους, 59-52. Οι παίκτες του Κατσικάρη έδειξαν να χάνουν την ψυχραιμία τους, δεν είχαν υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας και πήγαν σε βεβιασμένες επιλογές. Μετά το 59-53 με 1 βολή του Ζήση, το φάουλ του Βασιλειάδη στον Τεόντοσιτς έδωσε την ευκαιρία στον πόιντ γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας να ευστοχήσει σε 3 βολές, 62-53, 2 ακόμη πέτυχε ο Κρστιτς μετά το 2ο φάουλ του Μπουρούση, 64-53 και το -11 έκανε - 9 ο Καλάθης, 64-55, σκορ 3ης περιόδου, μετά από επιμέρους σκορ 18-13 της Σερβίας. Η αντίδραση... δεν ήρθε στην 4η περίοδο για την εθνική Ελλάδας, με τον Μπογκντάνοβιτς να επαναφέρει τη διαφορά στο +11, 71-60, έξω από τα 6.75, έστω κι αν είχε μειώσει στους 8 (66-58), με δικό του τρίποντο, ο Κώστας Βασιλειάδης. Σ' εκείνο το σημείο, οι Έλληνες διεθνείς πέταξαν... λευκή πετσέτα με τη διαφορά να φτάνει στο +20, 80-60 και 83-63 με τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς. Ακολούθησε θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Μπιέλιτσα και Μπουρούση, με τον Σέρβο να τιμωρείται με αντιαθλητικό φάουλ και τεχνική ποινή και να παίρνει το δρόμο προς τον πάγκο με 5 φάουλ. Όμως, πλέον δεν απέμενε χρόνος, οι Έλληνες διεθνείς σημείωσαν μόλις 30 πόντους σε ολόκληρο το β΄ μέρος, με το τελικό σκορ να είναι το 90-72.
ΣΕΡΒΙΑ (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 13 (2), Σιμόνοβιτς 5 (1), Γιόβιτς 2, Μπογκντάνοβιτς 21 (4), Μπιέλιτσα 8, Μάρκοβιτς 3 (1), Κάλινιτς 12 (1), Μπίρτσεβιτς, Κρστιτς 10, Ραντούλιτσα 16, Στίματς
ΕΛΛΑΔΑ (Φώτης Κατσικάρης): Μάντζαρης 5 (1), Μπουρούσης 9 (1), Ζήσης 12 (3), Βασιλειάδης 6 (1), Καλάθης 14 (2), Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 1, Σλούκας, Καϊμακόγλου 6, Αντετοκούνμπο 7 (1), Βουγιούκας, Πρίντεζης 12

Οι δηλώσεις μετά τον αγώνα

Ο Κώστας Καϊμακόγλου δεν έψαξε να βρει δικαιολογίες για τον αποκλεισμό της εθνικής ανδρών από τη Σερβία, στη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας, όσο κι αν ήταν πικραμένος που με μία μόλις ήττα σε έξι αγώνες, οι Έλληνες διεθνείς πρέπει τώρα να επιστρέψουν στην Αθήνα. «Δεν ήμασταν άξιοι των περιστάσεων,» δήλωσε ο πάουερ φόργουορντ της Ούνιξ Καζάν, μετά τον οδυνηρό αποκλεισμό.

«Είναι μία δύσκολη στιγμή για την ομάδα. Δεν ήμασταν άξιοι των περιστάσεων. Η άμυνα μας στοίχισε απόψε απέναντι στη Σερβία. Δεχτήκαμε πολλά καλάθια στο ένας εναντίον ενός. Δεχτήκαμε 46 πόντους στο ημίχρονο. Είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό και δυστυχώς δεν τα καταφέραμε,» είπε αρχικά ο Καϊμακόγλου και πρόσθεσε:
«Δεν θεωρώ πως φταίει το γεγονός πως ήμασταν αήττητοι σε 5 αγώνες στην πρώτη φάση στη Σεβίλη. Ξέραμε από την αρχή ότι οι 5 νίκες δεν σήμαιναν τίποτα, από τη στιγμή που το σύστημα διεξαγωγής προβλέπει νοκ άουτ αγώνα στη φάση των “16”. Zητάμε συγγνώμη από τους Έλληνες. Δεν ήμασταν άξιοι των περιστάσεων. Πρέπει από το άσχημο να βρούμε τώρα κάτι θετικό. Αυτή η ομάδα είναι νέα, έχει μέλλον μπροστά της. Μας άξιζε κάτι καλύτερο. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε».
Σχετικά με τον Ομοσπονδιακό τεχνικό, Φώτη Κατσικάρη, ο Καϊμακόγλου είπε: «Για τον Κατσικάρη αυτό είναι απόφαση της Ομοσπονδίας. Εμείς οι διεθνείς έχουμε δηλώσει ότι ο προπονητή είναι ο κατάλληλος. Οι αλλαγές δεν βοηθούν. Οι ομάδες “χτίζονται” με τα χρόνια».
Στο τέλος, ο Καϊμακόγλου είπε: «Από τα φιλικά ακόμη είχαμε κάνει ήττες και σε καμία περίπτωση η εικόνα μας απόψε δεν έχει να κάνει με το αήττητο στη Σεβίλη. Θα έπρεπε να δαγκώνουμε σίδερα απόψε. Οι Σέρβοι έπαιξαν πιο σκληρά από εμάς και προκρίθηκαν».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Πρίντεζης εξήγησε: «Οι προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί γι’ αυτή την ομάδα καταρρίφθηκαν σε μια βραδιά. Αυτό είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, έτσι είναι ο θεσμός. Κάναμε έναν καλό πρώτο γύρο, όμως την πατήσαμε στα νοκ άουτ. Αν έχεις μια καλή ομάδα απέναντί σου, δεν είναι δύσκολο να αποκλειστείς. Έβαλε πολλά σουτ η Σερβία. Δεν το λέω για να απαλύνω τον πόνο μας. Η εικόνα η σημερινή δεν ισοπεδώνει την προσπάθειά μας σε όλη τη διοργάνωση. Η Σερβία με 3 ήττες είναι στον επόμενο γύρο κι εμείς με μία ήττα γυρίζουμε πίσω. Παίξαμε ωραίο μπάσκετ στη διοργάνωση, αλλά σε ένα νοκ άουτ ματς παίζει σημασία όλη η διάρκεια. Αν παίζαμε τρία παιχνίδια με τη Σερβία ή αν είχαμε κάποια άλλη ομάδα απέναντι μας, ίσως τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά. Άλλες ομάδες που τερμάτισαν πρώτες στον όμιλό τους, είχαν καλύτερη τύχη στα νοκ άουτ».

Ο Κώστας Βασιλειάδης επισήμανε: «Κάναμε ένα κακό παιχνίδι εκεί που δεν έπρεπε. Δεν παίξαμε καλά στην άμυνα, δεχτήκαμε 90 πόντους. Τώρα πρέπει να σκεφτούμε τι κάναμε λάθος και να πάμε καλύτερα του χρόνου».
Keywords
Τυχαία Θέματα