Κυβέρνηση: Βγαίνει μπροστά ο Αντ. Σαμαράς στη μάχη για την επικράτηση στις ευρωεκλογές

19:23 18/4/2014 - Πηγή: E-Typos

Κεντρικό ρόλο στην προεκλογική μάχη θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με συνεντεύξεις και στοχευμένες περιοδείες



Τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν στο δρόμο προς τις κάλπες χαράσσουν τις τελευταίες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Λεωφόρο Συγγρού, εκτιμώντας πως με τα σημερινά δεδομένα η Ν.Δ. ενδέχεται να είναι πρώτο κόμμα και να καταγράψει μια πολύ θετική εικόνα και στη μάχη των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Αντώνης Σαμαράς,
παρουσιάζοντας το ψηφοδέλτιο του κόμματος για την Ευρωβουλή, έθεσε το διακύβευμα των εκλογών, που είναι η διατήρηση της σταθερής πορείας προς την έξοδο από την κρίση, σε αντίθεση με την ανασφάλεια και το ενδεχόμενο ακόμα και της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως τα τρία βασικά όπλα που έχουν στα χέρια τους, το πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα και η έξοδος στις αγορές, αποτυπώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως η κυβέρνηση έχει χαράξει μια σωστή πορεία η οποία και αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Τα πρώτα μηνύματα μάλιστα αρχίζουν να φτάνουν και σε επίπεδο κοινωνίας, έστω σε πρώτη φάση σταδιακά.

Ο Αντώνης Σαμαράς το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει μπροστά με σειρά συνεντεύξεων σε εφημερίδες και κανάλια, ενώ ήδη προγραμματίζονται και στοχευμένες περιοδείες στη χώρα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως «θα κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται» έτσι ώστε να καταστεί σαφές στην κοινωνία το έργο που έχει επιτευχθεί, αλλά και η δυναμική που παρουσιάζεται για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη μάχη των ευρωεκλογών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρακολουθούν και το σκηνικό που διαμορφώνεται σε επίπεδο δήμων και περιφερειών. Κεντρική στρατηγική όσον αφορά στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η στήριξη προσωπικοτήτων, οι οποίες όμως διατηρούν την πρωτοβουλία και έχουν την ευθύνη των κινήσεών τους για να πείσουν τους ψηφοφόρους, αλλά και την ευθύνη για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.

Από τη στρατηγική του κόμματος είναι σαφές πως στόχος της Ν.Δ. είναι η πρωτιά στις ευρωεκλογές, στόχος που αν πριν από μερικούς μήνες φάνταζε μακρινός, πλέον είναι για το Μέγαρο Μαξίμου εφικτός. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, αποκαλύπτουν πως όσον αφορά στις μέχρι τώρα μετρήσεις και δημοσκοπήσεις σε επίπεδο περιφέρειας που έχουν στα χέρια τους, με εξαίρεση την Αττική και πιθανά μία ή δύο περιφέρειες σε όλη τη χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει στελέχη του στο δεύτερο γύρο. Παράλληλα, όπως φαίνεται, οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσουν στο δεύτερο γύρο ούτε στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά. «Αυτό ήδη δημιουργεί κλίμα νευρικότητας και πανικού στην Κουμουνδούρου», δηλώνουν επισημαίνοντας πως για τη Ν.Δ. ουδέποτε υπήρξε και δεν υπάρχει κλίμα δημοψηφίσματος όσον αφορά στην εκλογική διαδικασία, θέμα το οποίο είχε θέσει η Κουμουνδούρου κατά το παρελθόν, όχι όμως πλέον, καθώς, όπως λένε, ο κ. Τσίπρας κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου θεωρούν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατανοήσει ότι δεν υπάρχει στην ελληνική κοινωνία κλίμα διαφοράς με τη Ν.Δ. και γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας πρόσφατα τόνισε πως αρκεί μια ψήφος διαφορά στις εκλογές.

Στελέχη που βρίσκονται στο στρατηγικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου και της Ν.Δ. υποστηρίζουν πως αν δεν υπάρξουν «απρόοπτα και περίεργα που προκαλούνται από προσωπικές κινήσεις και στρατηγικές τύπου Μπαλτάκου, η Ν.Δ. θα είναι πρώτη στις ευρωεκλογές».

Μάλιστα θεωρούν πως τα πάντα θα κριθούν μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου, όπου και από τη Ν.Δ. θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον εκλογικό αγώνα. Ο πρωθυπουργός προετοιμάζει εκείνη την περίοδο ομιλίες σε τουλάχιστον δύο μεγάλες πόλεις, ενώ σε όλη την Ελλάδα θα βρεθούν από τις επόμενες μέρες και όλα τα κορυφαία στελέχη. Στο Μαξίμου ποντάρουν πολύ στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποτυχίες που θα καταγράψει στον πρώτο γύρο θα μπει σε κλίμα εσωστρέφειας, ενώ και οι ψηφοφόροι του ενδέχεται να απέχουν στο δεύτερο γύρο, στις περιοχές εκείνες όπου δεν θα υπάρχει δικός τους υποψήφιος. «Εμείς θα πάμε ήρεμα και χωρίς αλαζονεία, με αξιοπρέπεια, στο δεύτερο γύρο», τονίζουν στη Ν.Δ., επισημαίνοντας πως σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης θα στηριχθούν όσοι είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ατύπως το γενικό συντονισμό τον έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με το γραμματέα της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκο, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου. Για το αν τελικά θα υπάρξουν προεκλογικά κέντρα στις μεγάλες πόλεις, αυτό θα αποφασιστεί από την αρμόδια διακομματική επιτροπή, ενώ στη Ν.Δ. βρίσκονται σε στενή συνεργασία και με το ΕΛΚ. Μάλιστα, προγραμματίζεται και επίσκεψη στην Αθήνα και πιθανά σε μια ακόμα μεγάλη πόλη του υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγες μέρες πριν από τις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, η Βουλή, η οποία ήταν να κλείσει στις 30 Απριλίου, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Μαΐου, καθώς υπάρχουν προαπαιτούμενα που θα πρέπει να λάβουν το πράσινο φως.

Ο Αντώνης Σαμαράς εκτιμά πως η ελληνική οικονομία έχει μπει πλέον στο σταθερό δρόμο της ανάπτυξης. Τα μηνύματα που έρχονται πλέον από παντού είναι ιδιαίτερα θετικά και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες μέρες.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα οριστικοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 από τη Γιούροστατ, κάτι που αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, την καλύτερη απόδειξη πως η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και πως οι θυσίες των πολιτών έχουν αρχίσει και αποδίδουν. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως στη συμφωνία με την τρόικα προβλεπόταν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2014 και όχι για το 2013. Με την ανακοίνωση λοιπόν του πλεονάσματος αναμένεται να κλείσει και το Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2015-18, το οποίο και θα κατατεθεί μέχρι το τέλους του μήνα έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα και η συζήτηση για την περαιτέρω βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Το Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφει τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής, θα επιβεβαιώνει την επίτευξη των στόχων του 2014, που είναι κατά βάση η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα καταδεικνύει ότι η χώρα ήδη από το 2013 έχει εισέλθει σε μια μακρά περίοδο βιώσιμων και υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Παράλληλα, θα θέτει τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι το 2018. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το όποιο κενό μπορεί να υπάρξει θα μπορέσει να καλυφθεί από την καλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και όχι από νέα μέτρα.
Σενάρια για νέα έξοδο στις αγορές μετά το καλοκαίρι

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, όσο συνεχίζεται η καλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2014 και παράλληλα ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, λογικά τα επιτόκια στις αγορές θα κινούνται στα ίδια με σήμερα χαμηλά επίπεδα ή ακόμα πιο χαμηλά. Ανάλογα λοιπόν με τις συνθήκες, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο μετά το καλοκαίρι η χώρα να βγει και πάλι στις αγορές. Είναι σαφές πως η καλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού, που συνεχίζεται όπως φάνηκε και από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, βελτιώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κυρίως όμως καλύπτει τα όποια δημοσιονομικά κενά μπορεί να υπάρξουν από το 2015 και μετά προκειμένου να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι που υπάρχουν στο Μνημόνιο.

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, είναι όμως σαφές πως με την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές ουσιαστικά φτιάχνει η καμπύλη των επιτοκίων, αλλάζει η ψυχολογία στις αγορές, μπαίνει ξανά η χώρα σε κλίμα αγορών και ουσιαστικά απομακρύνεται μέρα με τη μέρα από τα Μνημόνια. Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα, μιλώντας σε συνεργάτες του, υπενθυμίζει πως η χώρα κατάφερε και βγήκε στις αγορές τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα από τις προβλέψεις και μάλιστα με κόστος δανεισμού επιπέδου του 2008.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
αντ, σαμαρας, Αντωνης Σαμαρας, νεα κυβερνηση, αντ, βγαινει, κυβερνηση, μπροστα, αλέξης τσίπρας, συριζα, σημαίνει, εκλογες, δημοσκοπηση, αθηνα, θεσσαλονικη, πειραιας, δημοψηφισμα 2015, τσιπρας, ελλαδα, βουλη, μαΐου, φως, τροικα, βιωσιμότητα, αεπ, νέα, καλοκαιρι, μνημονιο, μυστικες δημοσκοπησεις, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, αεπ, εξοδος, θεμα, νεα μετρα, οικονομια, περιεργα, φως, ψυχολογια, ωρα, αξιοπρεπεια, αττικη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, δευτερο, διαστημα, δοθει, υπαρχει, εβδομαδα, ερχονται, ευθυνη, ιδια, εικονα, ηρεμα, κλιμα, κομμα, μαΐου, μαξιμου, μεσοπροθεσμο, μηνυματα, μηνες, παντα, ουσιαστικα, παμε, ρολο, συζητηση, σειρα, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, συγγρου, αγορες, εμφαση, χωρα, ιδιαιτερα, πληροφοριες, σημαίνει, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα