Καταδικάστηκε ο δικηγόρος του Χουσέιν γιατί δεν ήταν... δικηγόρος

22:04 28/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Ένας από τους συνηγόρους του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν, ο Ιταλός Τζοβάνι ντι Στέφανο, καταδικάστηκε σήμερα από βρετανικό δικαστήριο σε κάθειρξη 14 ετών γιατί, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν. . . δικηγόρος.

Ο επονομαζόμενος "δικηγόρος του διαβόλου" από τον βρετανικό Τύπο κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο και για τις 25 κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί, όπως απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος από το 2001 μέχρι το 2011.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 57άχρονος ντι Στέφανο εξαπατούσε τους πελάτες του δηλώνοντας ότι ήταν δικηγόρος μολονότι
δεν είχε κανένα πτυχίο και φυσικά δεν ήταν εγγεγραμμένος σε δικηγορικούς συλλόγους, ούτε στην Ιταλία, ούτε στη Βρετανία. Χάρη στις απάτες αυτές κατάφερε να αποσπάσει μεγάλα χρηματικά ποσά.

Αρχικά ο ντι Στέφανο ισχυριζόταν ότι διέθετε πτυχίο νομικής όμως στη συνέχεια είπε ότι είναι "αυτοδίδακτος" και έχει την ικανότητα να υπερασπίζεται πελάτες.

Ο ντι Στέφανο, που γεννήθηκε στην Ιταλία αλλά μεγάλωσε στη Βρετανία, υπήρξε και πρόεδρος της σκοτσέζικης ποδοσφαιρικής ομάδας Νταντί. Συνελήφθη στην Ισπανία τον Φεβρουάριο του 2011, αφού σε βάρος του είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του, παραδέχτηκε ότι είχε καταχραστεί 150.000 λίρες (177.000 ευρώ) που είχαν δοθεί ως αποζημίωση σε έναν άνδρα ο οποίος ακρωτηριάστηκε σε τροχαίο δυστύχημα.

Εξήγησε επίσης ότι αποφάσισε να στραφεί προς τη δικηγορία μετά την καταδίκη του, τη δεκαετία του 1970, επειδή είχε κλέψει την πιστωτική κάρτα του πατέρα του. Έκρινε τότε ότι ο συνήγορός του ήταν "ανίκανος" και ότι ο ίδιος θα τα κατάφερνε καλύτερα.

Ο κατηγορούμενος μετείχε στην ομάδα των συνηγόρων του Σαντάμ Χουσέιν αλλά αναφέρθηκε και στους δεσμούς του με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο τελευταίος τον είχε προσκαλέσει στο Βελιγράδι το 1993 και του απένειμε ένα τιμητικό δίπλωμα νομικής από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν σε επαφή με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν.
Keywords
Τυχαία Θέματα