ΗΠΑ: Δεν είναι βέβαιο ότι η ανατροπή του Μόρσι ήταν πραξικόπημα

21:07 10/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί χρόνο για να κρίνει εάν και κατά πόσον η απομάκρυνση του ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από το στρατό στην Αίγυπτο αποτελεί ή όχι πραξικόπημα όπως το ορίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενώ κάλεσε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση.

«Μελετούμε το πώς οι αρχές αντιδρούν και χειρίζονται την τρέχουσα κατάσταση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής
προεδρίας Τζέι Κάρνεϊ, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται πιο κοντά στο να λάβει μια απόφαση σχετικά με το εάν θα χαρακτηρίσει την αποπομπή Μόρσι πραξικόπημα – κάτι που θα είχε συνέπεια βάσει του ισχύοντος νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες την άμεση διακοπή των προγραμμάτων βοήθειας προς τον αιγυπτιακό στρατό και μια σειρά άλλων μέτρων.

Ωστόσο νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν μεταβληθεί τα σχέδια της Ουάσινγκτον να παραδώσει άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 τις επόμενες εβδομάδες στην αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία.

«Δεν υφίσταται ουδεμία αλλαγή στους σχεδιασμούς να παραδοθούν F-16 στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η παράδοση των μαχητικών αυτών είναι ενδεχόμενο να προχωρήσει τον Αύγουστο. Άλλα οκτώ μαχητικά F-16 είναι προγραμματισμένο να παραδοθούν τον Δεκέμβριο.

Για το οικονομικό έτος 2013, που λήγει τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη παραδώσει οικονομική βοήθεια ύψους 650 εκατ. δολαρίων, ενώ απομένει να χορηγηθεί βοήθεια αξίας ακόμη 585 εκατ. δολαρίων, είπε ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Keywords
Τυχαία Θέματα