Η Ουγγαρία εξετάζει την πρόωρη εξόφληση του δανείου που έλαβε από το ΔΝΤ

16:17 16/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Ουγγαρία σχεδιάζει να εξοφλήσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο το δάνειο που έχει λάβει από το ΔΝΤ και να ζητήσει από το Ταμείο να κλείσει τα γραφεία του στη Βουδαπέστη, γεγονός που θα μπορούσε να εκληφθεί ως μια συμβολική κίνηση επιβεβαίωσης της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EurActiv.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι σε επιστολή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ,
Κριστίν Λαγκάρντ ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αναφέρει ότι η Ουγγαρία εξετάζει την πρόωρη εξόφληση του δανείου που έλαβε από το ταμείο το 2008. Ο ίδιος ανέφερε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα «δεν είναι πλέον απαραίτητο να διατηρηθεί».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η Ουγγαρία ήταν η πλέον χρεωμένη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης και διεσώθη από την πτώχευση χάρη στο πακέτο διάσωσης των 20 δισ. ευρώ που έλαβε από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Σημειώνει επίσης ότι λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2010, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπάν έθεσε απότομα τέλος στο πρόγραμμα αυτό, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει η κυβέρνηση των έλεγχο των οικονομικών της υποθέσεων, μέσω μιας ανορθόδοξης, όπως σημειώνεται, εκστρατείας που περιλάμβανε τον υψηλότερο φόρο της Ευρώπης στις τράπεζες και ειδικές εισφορές για τις επιχειρήσεις. Οι σχέσεις μεταξύ Ουγγαρίας και ΔΝΤ βρίσκονται έκτοτε σε κρίση, με την κυβέρνηση Ορμπάν, η οποία όπως αναφέρεται ρέπει προς τον λαϊκισμό, να προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών υποσχόμενη νέο δίχτυ ασφαλείας από το ΔΝΤ, ενώ ταυτοχρόνως εμφανίζεται πολέμια του ταμείου στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα