Γερμανία: Μνημείο για 300.000 ανθρώπους με ειδικές ανάγκες που εκτελέστηκαν από τους Ναζί

22:42 2/9/2014 - Πηγή: E-Typos
Οι περίπου 300.000 άνθρωποι με σωματική ή διανοητική αναπηρία που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "ευθανασίας" της Ναζιστικής Γερμανίας επειδή κρίθηκε ότι δεν άξιζαν να ζουν, τιμήθηκαν σήμερα με τα εγκαίνια ενός μνημείου στο Βερολίνο.

Συγγενείς των θυμάτων, απλοί πολίτες και ο δήμαρχος Κλάους Βόβεραϊτ κατέθεσαν στεφάνια και λευκά τριαντάφυλλα μπροστά από τον μήκους 30 μέτρων γυάλινο τοίχο του υπαίθριου μνημείου. "Οι δολοφονίες των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες από τους Ναζί είναι από τις πλέον απάνθρωπες ενέργειες στην ιστορία. Ήταν πλέον καιρός
να αποκτήσουν το δικό τους μνημείο αυτά τα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας", τόνισε ο δήμαρχος.

Οι Ναζί εκτιμάται ότι σκότωσαν περίπου 300.000 ανθρώπους με σωματικά, ψυχικά ή διανοητικά προβλήματα, είτε σε θαλάμους αερίων είτε με θανατηφόρα ενέσιμα διαλύματα. Στην έδρα του προγράμματος ευθανασίας, δίπλα στον Τίργκαρτεν του Βερολίνου, γιατροί και διοικητικό προσωπικό κατέγραφαν σε λίστες τους ανάπηρους ανθρώπους που επρόκειτο να εκτελεστούν, τον τρόπο με τον οποίο θα τους σκότωναν και το πώς θα κρατούσαν κρυφές τις ενέργειές τους.

"Πρέπει να καταγγείλουμε τον απάνθρωπο διαχωρισμό μεταξύ μιας ζωής που έχει αξία και μιας που δεν έχει. Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει αξία, αυτό είναι το μήνυμα αυτού του μνημείου" είπε από την πλευρά της η Μόνικα Γκρίτερς, η υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης.

Ο Χάρτμουντ Τράουμπ διάβασε αποσπάσματα από τη βιογραφία του θείου του, του Μπένγιαμιν Τράουμπ ο οποίος είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και εκτελέστηκε σε θάλαμο αερίων στις 13 Μαρτίου 1941. Στον ίδιο χώρο, στο Χάνταμαρ, εκτελέστηκαν άλλοι 10.113 ασθενείς, σύμφωνα με τον Τράουμπ. Σε καθημερινή βάση εκτελούνταν περίπου 60 ασθενείς. Τους εξέταζαν, τους έλεγαν να γδυθούν και τους έστελναν σε ένα δωμάτιο στο υπόγειο, υποτίθεται για να πλυθούν. Εκεί τους δηλητηρίαζαν ομαδικά με μονοξείδιο του άνθρακα.

Το μνημείο αυτό βρίσκεται κοντά στα άλλα που τιμούν τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος: των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων και των Ρομά.
Keywords
Τυχαία Θέματα