Γαλλία: Η κυβέρνηση πωλεί το 9,5% των μετοχών της ADP

16:39 30/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Το γαλλικό δημόσιο πωλεί μέρος των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων του Παρισιού (Aéroports de Paris, ADP) που διακρατεί, ειδικότερα το 4,69% των μετοχών της στον κατασκευαστικό όμιλο Vinci και το 4,81% στην Crédit Agricole Assurances, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί.

Η κυβέρνηση και το κρατικό επενδυτικό ταμείο FSI θα συγκεντρώσουν 738 εκατ. ευρώ από την πώληση
αυτού του 9,5% των μετοχών της ADP, διευκρίνισε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε στον Τύπο.

Η Vinci και η Crédit Agricole Assurances θα αποκτήσουν έτσι από μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ συμφώνησαν να μην αυξήσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο στην ADP πάνω από το 8% για πέντε χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Με την αγορά αυτού του πακέτου μετοχών, η Vinci αυξάνει το ποσοστό της σε σχεδόν 8%. Ο όμιλος έχει κάνει σαφές ότι θέλει να επεκτείνει την δραστηριότητά του στον τομέα της διαχείρισης αεροδρομίων, ώστε να μειώσει την εξάρτησή του από τον τομέα των κατασκευών και να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων του. Τον Δεκέμβριο του 2012, κατέβαλε 3,08 δισεκ. ευρώ για να αγοράσει την πορτογαλική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων ANA. Ένας εκπρόσωπος του ομίλου Vinci είπε ότι δεν έχει να κάνει προς το παρόν κάποιο σχόλιο για την αγοραπωλησία.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας, που αντιμετωπίζει εντεινόμενες δημοσιονομικές δυσκολίες, έχει ανακοινώσει σχέδια να αποκρατικοποιήσει ορισμένους τομείς ή να μειώσει τη συμμετοχή της σε ορισμένες επιχειρήσεις. Την 30ή Μαΐου, ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να μειώσει το ποσοστό των μετοχών της ADP που διακρατούν από κοινού το γαλλικό δημόσιο και το ταμείο FSI, διατηρώντας όμως το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Η πώληση των 9,4 εκατ. μετοχών της ADP έναντι τιμήματος 78,50 ευρώ για καθεμιά μειώνει το ποσοστό των μετοχών που διακρατεί συνολικά το γαλλικό κράτος στο 50,63%.
Keywords
Τυχαία Θέματα