Φιλιππίνες: 'Εκκληση από τον FAO για βοήθεια 24 εκατ. δολαρίων

Έκκληση για βοήθεια ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων για τους τομείς της γεωργίας και της αλιείας που καταστράφηκαν από τον πρόσφατο τυφώνα στις Φιλιππίνες απηύθυνε σήμερα από τη Ρώμη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα, ενώ η ΕΕ αποδέσμευσε νέα επείγουσα βοήθεια 10 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση των περιοχών οι οποίες υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τον τυφώνα.

Τη νέα
βοήθεια της ΕΕ, που έρχεται να προστεθεί στα 3 εκατομμύρια ευρώ τα οποία αποδεσμεύτηκαν για το σκοπό αυτό την Κυριακή, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς, ο οποίος επισκέπτεται τη Μανίλα.

"Ο σούπερ τυφώνας Χαϊγιάν στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και άφησε στο πέρασμά του ερείπια και καταστροφή. Οι καταστροφές που προκάλεσε στη χώρα-συμπεριλαμβανομένων των τομέων της γεωργίας, της αλιείας και των δασών- απειλούν την επιβίωση μεγάλου αριθμού ανθρώπων και είναι πιθανό να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και στη διατροφική ασφάλεια", τόνισε ο ντα Σίλβα.

"Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις απειλές αυτές χρειαζόμαστε το ποσό των 24 εκατομμυρίων δολαρίων", πρόσθεσε.

"Δε γνωρίζουμε ακόμα επακριβώς το μέγεθος της καταστροφής στον αγροτικό τομέα, αλλά οι ζημιές είναι χωρίς αμφιβολία τεράστιες", τόνισε ο Ντομινίκ Μπουρζόν, διευθυντής της υπηρεσίας επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης του FAO.

Η Βάλερι Έιμος, επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση από τη Μανίλα για βοήθεια ύψους 301 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 225 εκατομμύρια ευρώ) προς τις Φιλιππίνες.

"Εκπονούμε μαζί με την κυβέρνηση ένα σχέδιο δράσης που αφορά τη σίτιση, την υγεία, τις υποδομές υγιεινής, τον καθαρισμό από τα συντρίμμια των περιοχών που έχουν πληγεί από τον τυφώνα και την προστασία των πιο ευάλωτων και ελπίζω πραγματικά ότι οι δωρητές θα είναι γενναιόδωροι. Το κόστος του σχεδίου αυτού υπολογίζεται στα 301 εκατομμύρια δολάρια", τόνισε η Έιμος, η οποία διευκρίνισε ότι στο ποσό αυτό δε συμπεριλαμβάνονται τα 25 εκατομμύρια δολάρια που έχει ήδη υποσχεθεί ο ΟΗΕ.

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George Washington και άλλα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού απέπλευσαν σήμερα από το λιμάνι του Χονγκ Κονγκ με 7.000 ναύτες, με προορισμό το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων.
Keywords
Τυχαία Θέματα