Ελεύθερος Τύπος-Π. Αμυράς: Το μήνυμα της κάλπης

01:25 26/5/2014 - Πηγή: E-Typos
Λίγες ώρες μετά την ανάγνωση των πρώτων αποτελεσμάτων τα μηνύματα που ήθελαν να στείλουν οι πολίτες με τη ψήφο τους είναι ευκρινή.

Οι κάλπες έγιναν σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση. Η πρώτη διετία για κάθε κυβερνητικό σχήμα είναι η πιο δύσκολη, πολύ περισσότερο για τη σημερινή κυβέρνηση που είχε να διαχειρισθεί ουσιαστικά τη χρεοκοπία της χώρας και τη δυσπιστία πολλών ευρωπαίων για το εάν θα έπρεπε να μείνουμε στο ευρώ.

Σε αυτά τα δύο χρόνια το οικονομικό επιτελείο έλαβε σκληρά
δημοσιονομικά μέτρα προκειμένου να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους. Και πράγματι η κυβέρνηση πέτυχε τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας που έφερε τη σταδιακή έξοδο στις αγορές για το δημόσιο, τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όμως οι πολίτες έστειλαν πλέον ένα καθαρό μήνυμα: Τα πλεονάσματα από εδώ και στο εξής δεν μπορούν να προκύψουν με ενίσχυση της λιτότητας αλλά με πολιτικές για την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά περιμένουν μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς. Η οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η ύφεση, εκτός απροόπτου, θα τερματισθεί στο τρέχον τρίμηνο ενώ η θεαματική αύξηση του τουρισμού μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα.

Η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμεύθηκε για μείωση της φορολογίας και εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού πλάνου που θα βασίζεται σε συγκεκριμένους τομείς όπως ο αγροτικός, ο τουρισμός, η έρευνα και ο πολιτισμός. Εάν εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές τότε το πολιτικό τοπίο θα γίνει πιο ευνοϊκό για τη Νέα Δημοκρατία.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε την πρωτιά στις ευρωεκλογές αλλά δεν απέκτησε δυναμική ανατροπής, ούτε έχει ευδιάκριτες συμμαχίες για να διεκδικήσει κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει ακόμη στην κυβέρνηση. Πρέπει να αλλάξει το μίγμα μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας υπέρ της πρώτης και να εστιάσει στην πραγματική οικονομία. Οι αριθμοί άρχισαν ξανά να ευημερούν, είναι ώρα να βελτιώσουν τη θέση τους και οι πολίτες, που υπέστησαν τα πάνδεινα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σε αντίθετη περίπτωση ο κ. Τσίπρας καραδοκεί…
Keywords
Τυχαία Θέματα