Δικαστική διένεξη ΠΝΟ με NEL και ADRIATIC LINES

21:02 28/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Με συνδικαλιστική παρέμβαση σε πλοία εταιρειών που οφείλουν δεδουλευμένα μηνών σε ναυτικούς, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, δίνοντας μάλιστα διορία μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013.

Σχετική επιστολή, απέστειλε σήμερα η διοίκηση της ΠΝΟ προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αλλά και το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, που εκπροσωπεί την πλευρά των πλοιοκτητών.

«Οι διάφορες κατά καιρούς δεσμευτικές διαβεβαιώσεις
εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού και Ακτοπλοϊκών εταιρειών, για εξόφληση των οφειλών αυτών και μάλιστα σε τακτικές ημερομηνίες προ πολλού, έχουν αποδεχθεί ως κενές περιεχομένου» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα, έχει ζητήσει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος.

Δικαστική διένεξη ΠΝΟ με NEL και «ADRIATIC LINES» για τις κινητοποιήσεις στα πλοία Ropax Ι και ΙΙ

Σε δικαστική διένεξη βρίσκεται η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με την Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και την «ADRIATIC LINES», με αφορμή τις κινητοποιήσεις ναυτικών στα δύο πλοία Ropax Ι και ΙΙ, που αφορούσαν τη μη πρόσληψη Ελλήνων.

Η πρώτη δίκη ήταν προγραμματισμένη τη Δευτέρα 27 Μαΐου μεταξύ της NEL και της ΠΝΟ στα δικαστήρια της Κορίνθου, αλλά αναβλήθηκε λόγω παρέλευσης του ωραρίου και θα οριστεί νέα δικάσιμος. Η δεύτερη δίκη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου, μεταξύ της ADRIATIC LINES και της ΠΝΟ.

Σύμφωνα με τη ΝΕL, τα δύο Ropax με βρετανική σημαία είχαν ναυλωθεί από πλοιοκτήτη με συγκεκριμένο ναυλοσύμφωνο που υποχρέωνε την εταιρεία να είναι επανδρωμένα με τους ναυτικούς που επιθυμούσε ο πλοιοκτήτης για συγκεκριμένο διάστημα.

Στα πλοία βρίσκονταν 34 ναυτικοί από χώρες της Ευρώπης ενώ το έγγραφα των πλοίων όριζαν ότι αρκούσαν για τα συγκεκριμένα πλοία 18 ναυτικοί.
Όπως υποστήριξε ο συνήγορος της ΝΕL στο ΑΠΕ-ΜΠΕ απαίτηση της ΠΝΟ μαζί με τους ξένους ναυτικούς που όριζε συγκεκριμένα ο πλοιοκτήτης στο ναυλοσύμφωνο ήταν να προσληφθούν και 54 Έλληνες ναυτικοί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε σε συνδικαλιστική δράση.

Υποστήριξε ότι από τις κινητοποιήσεις στα δύο πλοία που ήταν ακινητοποιημένα για δύο μήνες, ακυρώθηκαν εμπορικές συμφωνίες με ματαιώσεις δρομολογίων αλλά και η συμφωνία με τον συγκεκριμένο πλοιοκτήτη που ναύλωσε στη ΝΕL τα πλοία, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ζημιωθεί χρηματικά.

Από την πλευρά τους ανώτερα συνδικαλιστικά στελέχη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκαναν λόγο για αθέτηση της έγγραφης συμφωνίας από την πλοιοκτήτρια εταιρεία ΝΕL και την ADRIATIC LINES προς την ΠΝΟ και τη Διεθνή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές ITF Ιταλίας, προκειμένου να προσκληθεί συγκεκριμένος αριθμός Ελλήνων ναυτικών.

Σύμφωνα με ναυτεργατικά σωματεία η Ναυτιλιακή Εταιρεία «ADRIATIC LINES» στο δικαστήριο την Παρασκευή απαιτεί από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ναυτεργατών, αποζημίωση 15.000.000 ευρώ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών τον Ιούνιο-Ιούλιο 2010, στο λιμάνι της Κορίνθου και στα πλοία «Ropax I» και «Ropax II».

Συμμετοχή των ναυτικών στο συλλαλητήριο για το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης

Τη συμμετοχή των ναυτικών στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Μαΐου 2013 στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

«Οι ναυτεργάτες ενώνουν τη φωνή διαμαρτυρίας μαζί με τους συναδέλφους της ΟΛΜΕ και τους Εργαζόμενους στο Μετρό οι οποίοι και αυτοί παραμένουν επιστρατευμένοι, ενάντια σε αυτό το απαράδεκτο και ντροπιαστικό για το δημοκρατικό μας πολίτευμα μέτρο, απαιτώντας την άμεση ανάκληση και κατάργηση αυτής της αντιδημοκρατικής και εκτός κοινωνικών ερεισμάτων νομοθεσίας» τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει την πιθανότητα να εισηγηθεί την άρση του μέτρου της πολιτικής επιστράτευσης στην περίπτωση που περάσει ρύθμιση στη βουλή που θα προβλέπει πλοίο ασφαλείας στη περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών που ξεπερνούν το 48ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι να δημιουργήσει, με την επαναφορά της συγκεκριμένης διάταξης, κάποιον απεργοσπαστικό μηχανισμό απέναντι σε προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις ναυτικών, αλλά να διασφαλίσει με συγκεκριμένα κριτήρια την τροφοδοσία και τις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες των νησιών, σε περιόδους απεργιών.

Όπως μάλιστα τόνισαν, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει στόχο να δημιουργήσει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, αλλά μια «γέφυρα» εξυπηρέτησης των άμεσων αναγκών.
Δηλαδή να υπάρχει κάτι ανάλογο, όπως υπάρχει για παράδειγμα στη διάρκεια απεργιών στα νοσοκομεία ή τη ΔΕΗ, με προσωπικό ασφαλείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα