Διαβάστε στον "Ελεύθερο Τύπο": Εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ για τη δραχμή και το ευρωψηφοδέλτιο

14:34 17/4/2014 - Πηγή: E-Typos
Μεγαλώνει το ρήγμα κορυφής στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χθες σημειώθηκε «θερμό επεισόδιο» και επικράτησε ένταση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναγκάστηκε να «απειλήσει» τον επικεφαλής της μειοψηφίας ακόμη και με... συνέδριο, προκειμένου να σταματήσει να θέτει το δίλημμα
«ευρώ ή δραχμή».
Τελικά, από τη χθεσινή συνεδρίαση πήραν το πράσινο φως για την ένταξή τους στην ευρωλίστα του κόμματος άλλοι 6 υποψήφιοι: ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, η οικονομολόγος Μαρία Καραμεσίνη, ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης, η πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου, ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης και ο στενός συνεργάτης της Λούκας Κατσέλη και επικεφαλής των «Γιατρών του Κόσμου», Νικήτας Κανάκης.

Αποκλεισμοί και εσωστρέφεια
Τούτων δοθέντων, έχουν ήδη «κλειδώσει» οι 40 από τις 42 θέσεις του ευρωψηφοδελτίου της Κουμουνδούρου και πλέον απομένουν δύο κενές θέσεις, που θα πληρωθούν πιθανότατα μετά το Πάσχα.
Η μία θα δοθεί σε μειονοτικό υποψήφιο από τη Θράκη, ενώ η δεύτερη θα καλυφθεί από τον κωμικό ηθοποιό Λάκη Λαζόπουλο - αν και ο τελευταίος συνεχίζει να έχει «στο περίμενε» την Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως, αφ' ης στιγμής η χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου είχε στην ημερήσια διάταξη ένα δύσκολο θέμα με πολλά «αγκάθια», ήταν λογικό και επόμενο να παρατηρηθούν «καραμπόλες», αποκλεισμοί, αλλά και εσωκομματικές συγκρούσεις. Ετσι, εκτός ευρωψηφοδελτίου έμεινε ο γνωστός οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης (τον οποίο ήθελε διακαώς η πλευρά Τσίπρα), αλλά ως «αντάλλαγμα» αποκλείστηκε και ο έτερος οικονομολόγος -που προωθούσε ο ίδιος ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, λόγω των απόψεών του υπέρ... της δραχμής- Κώστας Λαπαβίτσας.

Οξεία σύγκρουση
Με αφορμή την υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη και τις έντονες αντιδράσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η ατμόσφαιρα στη χθεσινή συνεδρίαση ηλεκτρίστηκε και Τσίπρας-Λαφαζάνης ενεπλάκησαν σε μία σύγκρουση κορυφής. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε, σε έντονο ύφος, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος πως «δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να βάζει θέμα ευρώ ή δραχμής». «Με συγχωρείς, αλλά εγώ όσα λέω, τα λέω στα όργανα, όχι στα κανάλια. Να μη γινόμαστε όμηροι των καναλιών», φέρεται να απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που διερωτήθηκε: «Θα σταματήσουμε να συζητάμε και στα όργανα τώρα;».
Ο διάλογος ήταν έντονος και συνεχίστηκε, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός «να τίθεται διαρκώς θέμα ευρώ ή δραχμής ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές», ενώ μέσω του εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη -που παρενέβη εκείνη την ώρα στη λογομαχία-, η ηγεσία του κόμματος «απείλησε» τον επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ή και με... συνέδριο. «Αν κάποιοι θεωρούν ότι ακόμη τίθεται θέμα νομίσματος, να ξαναπάμε σε Κεντρική Επιτροπή ή, ακόμη, και σε Διαρκές Συνέδριο και να το... ξαναλύσουμε», ήταν η φράση που ελέχθη στη συνεδρίαση.

Προβλήματα και «φάλτσα»
Πάντως, αν και κατά την Κουμουνδούρου μένουν δύο κενές θέσεις, από χθες στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκύψει εσωκομματικό θέμα και με την υποψηφιότητα της Ρομά ακτιβίστριας από την Ξάνθη, Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Χθες, στην Κουμουνδούρου έφτασαν έντονες αντιδράσεις από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης αλλά και από τον τοπικό -μειονοτικό- βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που ζητούσαν την αντικατάστασή της από άλλον υποψήφιο. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης της κ. Σουλεϊμάν. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, ανεβαίνει σήμερα στη Θράκη προκειμένου αφενός να διαπιστώσει τα «προβλήματα» της υποψηφιότητας Σουλεϊμάν, αφετέρου να βρει ένα μειονοτικό υποψήφιο για τη μία από τις δύο θέσεις του ευρωψηφοδελτίου που δεν έχει ακόμη πληρωθεί.
Τέλος, μπορεί χθες ο Αλέξης Τσίπρας να συγκρούστηκε με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη για το θέμα του νομίσματος, ωστόσο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Τόλιος επέμεινε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι στο σύνθημα «πάση θυσία στο ευρώ». Ο στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της «Ναυτεμπορικής», επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απορρίπτει το δόγμα "πάση θυσία στην ευρωζώνη”» και απεφάνθη πως... «η ευρωζώνη και το ευρώ αποδείχτηκε ότι δεν εξασφαλίζουν οικονομική σύγκλιση, αλληλεγγύη, ανάπτυξη, δημοκρατία».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα