Απόφαση-σταθμός για την ελευθερία του Τύπου: Αθώος ο Ελεύθερος Τύπος μετά τη μήνυση της ΕΥΠ

13:59 9/7/2014 - Πηγή: E-Typos
Μία σημαντική απόφαση για την ελευθερία του Τύπου, την ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών και τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο κρατικές υπηρεσίες διαχειρίζονται απόρρητες δαπάνες έλαβε τη Δευτέρα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Κατά τη διήμερη και πολύωρη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο αθώωσε τον Ελεύθερο Τύπο μετά από μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει τον Απρίλιο του 2012 ο τότε διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Κωνσταντίνος Μπίκας για χρήση πλαστού εγγράφου. Είχε προηγηθεί
δημοσίευμα της εφημερίδας μας, σύμφωνα με το οποίο σε απόδειξη της ΕΥΠ εμφανιζόταν δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής να λαμβάνει το ποσό των 30.000 ευρώ για υπηρεσίες προς την ΕΥΠ.

Η δίκη εξελίχθηκε σε δίκη υπεράσπισης της ελευθερίας του τύπου, καθώς για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά η ΕΥΠ μήνυσε εφημερίδα για δημοσίευμα που αφορά λειτουργίες της, όπως είναι η χρήση των μυστικών κονδυλίων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία και μετά την εξέταση μαρτύρων από τις δύο πλευρές, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε δόλος από την πλευρά του Ελεύθερου Τύπου. Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων και ο πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε την αθώωση των εκδοτών και του διευθυντή της εφημερίδας.

Πρόκειται για μία απόφαση-σταθμό στην ιστορία του Τύπου, καθώς έπεσε στο κενό η προσπάθεια της τότε διοίκησης της ΕΥΠ να σταματήσει με μηνυτήρια αναφορά το δημοσιογραφικό έλεγχο στη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων. Τα οποία, ενώ η χώρα βρισκόταν σε οικονομική κρίση, είχαν εκτιναχθεί στα ύψη.

Μάρτυρες κατηγορίες προς υποστήριξη της μηνυτήριας αναφοράς της ΕΥΠ, του κατηγορητηρίου και της πολιτικής αγωγής ήταν, ανάμεσα σε άλλους, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ K. Μπίκας -του οποίου είχε διαταχθεί η βιαία προσαγωγή-, ο πρόεδρος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, ο δημοσιογράφος και εκδότης Κ. Βαξεβάνης και ο δημοσιογράφος Β. Χήτος. Αλλωστε, ο κ. Χήτος είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των εκδοτών και του διευθυντή της εφημερίδας. Μάρτυρες υπεράσπισης της εφημερίδας ήταν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης Ι. Κοραντής, ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ, Σ. Τσιτσιμπής, και ο δημοσιογράφος Γ. Τριάντης. Επίσης εξετάστηκε ο ειδικός γραφολόγος Ν. Καλαντζής.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ότι η δημοσίευση της απόδειξης από τον Ελεύθερο Τύπο δεν περιείχε κανενός είδους δόλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πραγματογνωμοσύνη του Εγκληματικού Εργαστηρίου της Ελληνικής Αστυνομίας αποδέχεται ότι το έντυπο της ΕΥΠ και η σφραγίδα είναι γνήσια. Αδυνατεί να αποφανθεί ως προς τη γνησιότητα ή πλαστότητα του περιεχομένου της απόδειξης καθώς και των υπογραφών των παραγόντων της ΕΥΠ. Αντιθέτως, η υπογραφή που υπάρχει στην απόδειξη αποδιδόμενη στον κ. Χήτο, σύμφωνα με την ως άνω πραγματογνωμοσύνη, δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτόν.

Οι γνωστοί ποινικολόγοι, συνήγοροι του Ελεύθερου Τύπου, Φαήλος Κρανιδιώτης και Δημήτρης Μουστακάτος αντέκρουσαν σθεναρά την προσπάθεια καταδίκης του Ελεύθερου Τύπου, επισήμαναν τις αντιφάσεις των μαρτύρων κατηγορίας και αντέκρουσαν τις απόψεις φίμωσης του Τύπου, ο οποίος, σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες κατηγορίας, θα πρέπει να υπακούει σε κόμματα και κρατικές υπηρεσίες, και στις ανακοινώσεις αυτών. Αποδόμησαν τη μηνυτήρια αναφορά της ΕΥΠ και έθεσαν ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά από την προσκομισθείσα πραγματογνωμοσύνη.

«Ε.Τ.»

Τι δηλώνουν οι δικηγόροι του «Ε.Τ.»

Φαήλος Κρανιδιώτης
«Ηταν μια καθαρή απόφαση υπέρ της αλήθειας και της ελευθερίας του Τύπου με σύμφωνη αθωωτική πρόταση και του εισαγγελέα της έδρας, που έδωσε τέλος σε μια συκοφαντική επίθεση κατά της εφημερίδας. Εχουν εγερθεί κατά τη διαδικασία καυτά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απασχολήσουν και τον Τύπο αλλά και τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας».

Δημήτρης Μουστακάτος
«Η υπόθεση αυτή κατέδειξε ότι τα θέματα προστασίας των δημοσιογραφικών πηγών αλλά και του δημόσιου ελέγχου χρήσης των "μυστικών κονδυλίων" από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ζωτικά για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».
Keywords
Τυχαία Θέματα