Αυστραλία: Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα έχασε τα μισά κοράλλια του

16:01 2/10/2012 - Πηγή: E-Typos
Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα στην Αυστραλία έχει χάσει πάνω από τα μισά κοράλλια του στη διάρκεια των 27 τελευταίων ετών εξαιτίας των τρικυμιών, επειδή αυξήθηκαν οι αστερίες που τρέφονται με τα κοράλλια, καθώς και εξαιτίας της λεύκανσης των κοραλλιών, η οποία συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, αναφέρεται σε αυστραλιανή μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα μπορεί να συνεχίσει να καταστρέφεται με τον ίδιο ρυθμό ως το 2022 αν δεν γίνει τίποτε για να προστατευθεί, σύμφωνα
με τους επιστήμονες του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης (AIMS, το ωκεανογραφικό ινστιτούτο της Αυστραλίας) και του πανεπιστημίου του Ουόλονγκονγκ (Νέα Νότια Ουαλία).
"Η απώλεια της μισής από την αρχική έκταση των κοραλλιών είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας επειδή είναι συνώνυμη με την απώλεια του οικοσυστήματος δεκάδων χιλιάδων θαλάσσιων ειδών", εκτιμούν οι ερευνητές, οι οποίοι συγκέντρωσαν 2.258 επιστημονικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες για το φαινόμενο αυτό.
Οι ισχυροί τροπικοί τυφώνες -συνολικά 34 από το 1985- είναι υπεύθυνοι για σχεδόν το ήμισυ (48%) της καταστροφής του Μεγάλου Φράγματος. Ακολουθούν οι αστερίες acanthaster planci (42%), που καταβροχθίζουν τα κοράλλια.
Τέλος δύο σοβαρά επεισόδια λεύκανσης το 1998 και το 2002, που συνδέονται με την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, είχαν επίσης "μια σημαντική αρνητική επίδραση" στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του υφάλου, επισημαίνεται στην έρευνα.
Το Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα εντάχθηκε το 1981 στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Εκτείνεται σε περίπου 345.000 τ.μ. κατά μήκος της αυστραλιανής ακτής και αποτελείται από το μεγαλύτερο σύνολο κοραλλιών στον κόσμο, με 3.000 "συστήματα" υφάλων και εκατοντάδες τροπικά νησιά. Φιλοξενεί 400 είδη κοραλλιών, 1.500 είδη ψαριών, 4.000 είδη μαλακίων και πολυάριθμα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Keywords
Αναζητήσεις
καταδυσεις στο κοραλλιογενες φραγμα προκαλει καταστροφες
Τυχαία Θέματα