Nέοι "τσαμπουκάδες των Τούρκων" στο Αιγαίο και σκληρές ελληνοτουρκικές αερομαχίες

19:35 18/4/2014 - Πηγή: E-Typos

«Θα πρέπει να δούμε αν η Τουρκία συνεχίσει τις εμπλοκές στο Αιγαίο ή αν ήταν ένα πρόσκαιρο περιστατικό αυτό που συνέβη», δήλωσε ανώτατη στρατιωτική πηγή του Πενταγώνου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής



Σε νέους «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο προχώρησε η Τουρκία, και μάλιστα τη Μεγάλη Εβδομάδα, δοκιμάζοντας την ετοιμότητα της ελληνικής στρατιωτικής-αποτρεπτικής μηχανής. Η συμπεριφορά της Αγκυρας προβληματίζει
τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών, τα οποία παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της αεροπορικής και ναυτικής δραστηριότητας της γείτονος, δεδομένων και των ερευνών που πραγματοποιούν νότια της Χίου για την ανεύρεση του F-16 που κατέπεσε στην περιοχή το 1996 μετά από αναχαίτιση από ελληνικό «Mirage 2000».

Μετά από δύο και πλέον χρόνια, οι Τούρκοι επέστρεψαν στις σκληρές «αερομαχίες» στο Αιγαίο, στέλνοντας μαχητικά τους όχι να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά να εμπλακούν με τα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναγνωρίσουν και να τα αναχαιτίσουν. Ανήμερα της Μεγάλης Τρίτης, τέσσερα F-16 της Αγκυρας, οπλισμένα με πυραύλους αέρος αέρος (και αυτό έχει σημασία), παραβίασαν το FIR Αθηνών και αντέδρασαν στην αναχαίτισή τους από ισάριθμα F-16 που απογειώθηκαν από Λήμνο και Σκύρο. Οι εμπλοκές έγιναν νότια-νοτιοδυτικά της Λήμνου και βόρεια της Σαμοθράκης.

Πρόκειται για μία περιοχή, ιδίως στη νησίδα Ζουράφα, η οποία αποτελεί και το βορειοανατολικό άκρο της ελληνικής ΑΟΖ, που η Τουρκία αμφισβητεί. Σε τακτικό μάλιστα επίπεδο στέλνει σκάφη της Ακτοφυλακής της να παραβιάσουν τα χωρικά ύδατα, αφού πρώτα η Αγκυρα έχει στείλει τους ψαράδες της να απλώσουν τα δίχτυα της… πρόκλησής τους εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως το Καστελλόριζο και η Στρογγύλη, το άλλο άκρο της ελληνικής ΑΟΖ, η Τουρκία «ξεδιπλώνει» την πολιτική της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων προβαίνοντας σε προκλήσεις, αεροπορικές και ναυτικές.

Είναι δεδομένο πως πρόκειται για προκλήσεις που συνδέονται με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Κάτι πάντως που συνιστά πάγια τακτική. Οπως ακριβώς κάνει τώρα η Αγκυρα στην Κύπρο, αξιώνοντας να έχει λόγο, και βεβαίως μερίδιο, διά των Τουρκοκυπρίων στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ΑΟΖ Κύπρου. Υπό το πρίσμα αυτό εντάσσει και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τις τελευταίες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Θα πρέπει να δούμε αν η Τουρκία συνεχίσει τις εμπλοκές στο Αιγαίο ή αν ήταν ένα πρόσκαιρο περιστατικό αυτό που συνέβη τη Μεγάλη Τρίτη», δήλωσε ανώτατη στρατιωτική πηγή του Πενταγώνου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Από το περιστατικό αυτό δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το αν η Αγκυρα σκοπεύει να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο. Πάντως, οι εμπλοκές μετά από 29 μήνες (η προηγούμενη είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2012) είναι ένα στοιχείο που προκαλεί ανησυχία. Οπως επίσης και ένα άλλο συμβάν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, που δεν είδε το φως της δημοσιότητας.

Η Τουρκία είχε απογειώσει δύο ελικόπτερα από τα παράλιά της απέναντι από τη Λέσβο και αυτά, αφού παρέβησαν το FIR Αθηνών, συνέχισαν δυτικά. Μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πήραν εντολή να απογειωθούν και αναχαίτισαν τα «εχθρικά» ελικόπτερα, αφού πρώτα προχώρησαν σε αναγνώρισή τους. Τα δύο αυτά περιστατικά έρχονται σε συνέχεια της άνευ προηγουμένου πρόκλησης στην Αμοργό, στις 3 Απριλίου, όταν τουρκική φρεγάτα, ενώ είχε παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, απονήωσε και το οργανικό της ελικόπτερο παραβιάζοντας και τον ελληνικό εναέριο χώρο. Το ελικόπτερο προσνηώθηκε όταν ζεύγος μαχητικών F-16 της Π.Α. πέταξε από πάνω του και το… ταρακούνησε.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει «θερμό επεισόδιο»

Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από τους επιτελείς του Πενταγώνου, καθότι η Αγκυρα πασχίζει να αναγνωρισθεί ως μια περιφερειακή δύναμη. Από την εμμονή του νεο-οθωμανισμού (δόγμα Αχμέτ Νταβούτογλου) η Τουρκία προβαίνει σε «τσαμπουκάδες», και όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει λοιπόν υπό τις συνθήκες αυτές ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο.

Αλλες πηγές από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επισημαίνουν πως η στάση της Ελλάδας θα πρέπει να είναι ψύχραιμη, καθότι στη γειτονική χώρα, όπως αναφέρουν, γίνεται ένα «παιχνίδι» εσωτερικής κατανάλωσης. Σε αυτό εντάσσουν την επιχείρηση ανέλκυσης του F-16 που είχε καταπέσει στις 8 Οκτωβρίου του 1996, νότια της Χίου, μετά από εμπλοκή με ελληνικό «Mirage-2000». Το εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας είχε «ανεβάσει» πολύ αυτό το θέμα πριν από τις δημοτικές εκλογές και ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως επιχειρεί να «εμβολίσει» το χώρο αυτό αποφασίζοντας και εγκρίνοντας (αφού συμφώνησε η σύζυγος του νεκρού πιλότου Ναΐλ Εντογάν) αποστολή ανέλκυσης των συντριμμιών του αεροσκάφους.

Οι έρευνες ξεκίνησαν τη Μεγάλη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 21 Απριλίου με συμμετοχή δύο ναρκοθηρευτικών της Τουρκίας. Τις έρευνες αυτές, νότια της Χίου και σε διεθνή ύδατα, παρακολουθούν ελληνικά πλοία, αφού διεξάγονται άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα