Malaysia Airlines: Διαλύθηκεστον αέρα το αγνοούμενο Boeing 777 της πτήσης 370;

00:38 10/3/2014 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 20.21

Οι αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στην πιθανότητα το αεροσκάφος να διαλύθηκε εν πτήσει, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η πτήση 370 της Malaysia Airlines χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια στην περιοχή μεταξύ της Κουάλα Λουμπούρ και του Πεκίνου νωρίς χθες το πρωί, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν έχουν ακόμη εντοπίσει συντρίμμια στη θαλάσσια περιοχή πάνω
από την οποία πετούσε το αεροσκάφος. Κάποια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης του Βιετνάμ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι συνδέονται με τη συγκεκριμένη πτήση και μόνο με το πρώτο φως της μέρας, όταν θα καταπλεύσουν στην περιοχή σωστικά πλοία θα διακριβωθεί η ταυτότητά τους.

Διατηρώντας την ανωνυμία του και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις δολιοφθοράς και ότι το Μπόινγκ θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης. Παράλληλα,

Μαλαισιανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το οπτικό υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας και ανακρίνουν φρουρούς ασφαλείας και αξιωματικούς της υπηρεσίας μετανάστευσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ καθώς δεν αποκλείουν την πιθανότητα η εξαφάνιση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines να συνδέεται με κάποια παραβίαση των κανόνων ασφαλείας του αεροδρομίου. Τα σενάρια που θέλουν στο αεροσκάφος να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία ή βομβιστική επίθεση πληθαίνουν καθώς τουλάχιστον δύο επιβάτες του αποδείχτηκε ότι ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια.

Ανανέωση 18.57

Οι αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στην πιθανότητα το αεροσκάφος να διαλύθηκε εν πτήσει, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η πτήση 370 της Malaysia Airlines χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια στην περιοχή μεταξύ της Κουάλα Λουμπούρ και του Πεκίνου νωρίς χθες το πρωί, αλλά οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν έχουν ακόμη εντοπίσει συντρίμμια στη θαλάσσια περιοχή πάνω από την οποία πετούσε το αεροσκάφος. Κάποια αντικείμενα που εντοπίστηκαν από ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης του Βιετνάμ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι συνδέονται με τη συγκεκριμένη πτήση και μόνο με το πρώτο φως της μέρας, όταν θα καταπλεύσουν στην περιοχή σωστικά πλοία θα διακριβωθεί η ταυτότητά τους.

"Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να βρούμε συντρίμμια μέχρι τώρα φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να διαλύθηκε στα 35.000 πόδια", είπε η ίδια πηγή που συμμετέχει στις έρευνες στη Μαλαισία.

Αν το αεροπλάνο είχε καταπέσει ανέπαφο στη θάλασσα από αυτό το ύψος και διαλυόταν κατά την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, τα σωστικά συνεργεία θα είχαν εντοπίσει συγκεντρωμένα κάποια συντρίμμια, εκτίμησε η ίδια πηγή.

Διατηρώντας την ανωνυμία του και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος, ο ίδιος αξιωματούχος απάντησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις δολιοφθοράς και ότι το Μπόινγκ θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Παράλληλα, μαλαισιανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το οπτικό υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας και ανακρίνουν φρουρούς ασφαλείας και αξιωματικούς της υπηρεσίας μετανάστευσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ καθώς δεν αποκλείουν την πιθανότητα η εξαφάνιση του Μπόινγκ της Malaysia Airlines να συνδέεται με κάποια παραβίαση των κανόνων ασφαλείας του αεροδρομίου.

Τα σενάρια που θέλουν στο αεροσκάφος να εκδηλώθηκε αεροπειρατεία ή βομβιστική επίθεση πληθαίνουν καθώς τουλάχιστον δύο επιβάτες του αποδείχτηκε ότι ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια.

Οι μαλαισιανές αρχές με τη βοήθεια του FBI ερευνούν τις ταυτότητες τεσσάρων επιβατών, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο μαλαισιανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν τα της έρευνας.

Οι δύο ύποπτοι είχαν Ευρωπαϊκά διαβατήρια —ενδεχομένως Ουκρανικά— και οι άλλοι δύο ένα κλεμμένο Αυστριακό κι ένα Ιταλικό, είπαν οι δύο πηγές. Εξάλλου, το BBC μετέδωσε ότι οι άνδρες που χρησιμοποίησαν τα κλεμμένα διαβατήρια είχαν αγοράσει το αεροπορικό τους εισιτήριο μαζί και θα ταξίδευαν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η χρονική συγκυρία της εξαφάνισης του αεροπλάνου —μία εβδομάδα μετά την δολοφονία 29 ατόμων σε σιδηροδρομικό σταθμό της νοτιοδυτικής πόλης Κούνμινγκ της Κίνας— προκαλεί υποψίες ότι ένοπλοι από την κινεζική μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μπορεί να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ένας από τους μαλαισιανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανάμειξης Ουιγούρων επισημαίνοντας ότι Ουιγούροι απελάθηκαν στην Κίνα από την Μαλαισία το 2011 και το 2012 επειδή διέθεταν πλαστά διαβατήρια.

Ανανέωση 17.38

Αεροσκάφος διάσωσης του Βιετνάμ εντόπισε ένα αντικείμενο που ενδεχομένως να ανήκει στο Μπόινγκ της Malaysian Airlines, το οποίο αγνοείται από νωρίς χθες το πρωί με 239 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε σήμερα στην ιστοσελίδα της η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ.

Η ίδια πηγή ανακοίνωσε ότι στο σημείο εκείνο επικρατούσε πυκνό σκοτάδι ώστε να διακριβωθεί αν πρόκειται για συντρίμμια του αεροσκάφους και ότι με το πρώτο φως της ημέρας θα αποσταλούν περισσότερα αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ για να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Μαλαισιανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι δεν έχουν εντοπιστεί συντρίμμια του αεροσκάφους παρά τις έρευνες στις οποίες συμμετέχουν 34 αεροσκάφη και 40 πλοία.

Ανανέωση 16.11

Ο πιλότος του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, το οποίο από χθες Σάββατο αγνοείται, ήταν λάτρης του Boeing 777 σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όταν είχε ρεπό πέρναγε τον ελεύθερο χρόνο του σε έναν προσομοιωτή πτήσεων που είχε εγκαταστήσει στο σπίτι του, σύμφωνα με μαρτυρίες νυν και πρώην συναδέλφων του.
Ο 53χρονος Ζάχαρι Αχμαντ Σαχ, ο πιλότος του αεροσκάφους με τους 239 επιβαίνοντες που είχε προορισμό το Πεκίνο κι είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ, ήθελε ανέκαθεν να κάνει αυτό το επάγγελμα κι είχε ενταχθεί στο προσωπικό της Malaysia Airlines το 1981.
Υπάλληλοι της εταιρείας που εργάζονταν μαζί του είπαν ότι ο Ζάχαρι γνώριζε υπερβολικά καλά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Boeing 777 καθώς έκανε συνεχώς πρακτική εξάσκηση στον προσομοιωτή.
Ο Ζάχαρι είχε εγκαταστήσει τον προσομοιωτή για Μπόινγκ 777 στο σπίτι του σε προάστιο στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Μαλαισίας, όπου κατοικούν πολλοί εργαζόμενοι σε αεροπορικές εταιρείες καθώς βρίσκεται κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.
Φωτογραφίες που είχε ανεβάσει στη σελίδα του στο Facebook δείχνουν έναν προσομοιωτή με τρεις οθόνες υπολογιστή, πολλά καλώδια και αρκετούς ηλεκτρονικούς πίνακες.
Το πάθος του για τα αεροπλάνα δεν περιοριζόταν μόνο στο Μπόινγκ 777. Από άλλες φωτογραφίες που έχει ανεβάσει στο Facebook προκύπτει ότι είχε μεγάλη συλλογή από τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη μινιατούρες, περιλαμβανομένου ενός δικινητήριου ελικοπτέρου.
Ο Ζάχαρι είχε πάρει άδεια εξεταστή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας και εξέταζε πιλότους σε προσομοιωτές πτήσεων, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της Malaysia Airlines, οι οποίοι θεωρούν αδύνατον να ευθύνεται εκείνος με οποιονδήποτε τρόπο για την εξαφάνιση του αεροσκάφους.
Ο Ζάχαρι είχε πετάξει με αεροσκάφη Fokker F50, Boeing 737 και Airbus A300 στις τρεις δεκαετίες και πλέον που εργαζόταν για την Malaysia Airlines. Είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από 18.000 ώρες πτήσης, ενώ ο 27χρονος συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμπντούλ Χαμίντ είχε 2.763 κι είχε προσληφθεί στην εταιρεία το 2007.

Ανανέωση 15.29

Η Ιντερπολ--η Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας--ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον δύο διαβατήρια που είχαν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ως κλεμμένα ή απολεσθέντα χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines που αγνοείται και πρόσθεσε ότι "εξετάζει και άλλα ύποπτα διαβατήρια".

Η Ιντερπολ ανακοίνωσε ότι δεν έγινε έλεγχος στη βάση δεδομένων της από καμία χώρα σχετικά με τα διαβατήρια ενός Αυστριακού και ενός Ιταλού από τη στιγμή που δηλώθηκαν ως απολεσθέντα μέχρι την αναχώρηση της πτήσης.

"Ενώ είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ των κλεμμένων διαβατηρίων και του αγνοούμενου αεροπλάνου, είναι φανερά πολύ ανησυχητικό το ότι κάποιος μπόρεσε να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος που πραγματοποιούσε διεθνή πτήση χρησιμοποιώντας ένα κλεμμένο διαβατήριο καταχωρημένο στις βάσεις δεδομένων της Ιντερπολ", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης Ρόναλντ Νομπλ.

Ανανέωση Κυριακή 9 Μαρτίου, 10.34

Ένα φτερό του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από τα ραντάρ από χθες Σάββατο είχε υποστεί ζημιές το 2012, όμως είχε επισκευαστεί και το Boeing ήταν κατάλληλο για πτήση, διαβεβαίωσε σήμερα η εταιρεία.

Το άκρο του ενός φτερού του Boeing 777 είχε υποστεί ζημιές σε μια σύγκρουση που είχε σημειωθεί στο έδαφος με ένα άλλο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Παντόνγκ της Σαγκάης.

«Η άκρη του ενός φτερού του αεροσκάφους είχε κοπεί. Ένα μέρος του, ίσως ένα μέτρο, στην άκρη του φτερού είχε κοπεί», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Malaysia Airlines Άχμαντ Τζαουχάρι Γιαχία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το φτερό «είχε επισκευαστεί από τη Boeing, είχε λάβει την πιστοποίηση της Boeing και πολλών αρχών» της πολιτικής αεροπορίας, συνέχισε. Το αεροπλάνο «ήταν κατάλληλο για να πετάξει», υπογράμμισε ο Γιαχία.
Εξάλλου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να μεταφέρει από αύριο Δευτέρα πέντε συγγενείς από κάθε επιβάτη της πτήσης MH370 από το Πεκίνο στην Κουάλα Λουμπούρ.

«Συγγενείς των επιβατών της πτήσης MH370 από το Πεκίνο που επιθυμούν να ταξιδέψουν θα μεταφερθούν σταδιακά στην Κουάλα Λουμπούρ», σημειώσω ο Γιαχία.
«Επικοινωνούμε επίσης με τις οικογένειες των επιβατών από άλλες χώρες για να κανονίσουμε τη μεταφορά τους στην Κουάλα Λουμπούρ», πρόσθεσε.

Στο Boeing 777 βρίσκονταν 227 επιβάτες 14 εθνικοτήτων και 12 μέλη του πληρώματος. Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ το Σάββατο γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 19:30 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), δηλαδή περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

​Η οικογένεια ενός εκ των επιβατών του αεροσκάφους της Malaysia Airlines κατάφερε να συνδεθεί με το κινητό του τηλεφωνο​

Η οικογένεια ενός κινέζου επιβάτη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από τα ραντάρ κάλεσε το κινητό του τηλέφωνο και κατάφερε να συνδεθεί, έτσι τώρα οι μαλαισιανές αρχές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το σήμα για να εντοπίσουν το Boeing, μετέδωσε σήμερα ένας κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Κίνας.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Beijing Television ανακοίνωσε ότι κάλεσε επίσης το κινητό τηλέφωνο του άνδρα και αρχικά φάνηκε να λειτουργεί, όμως στη συνέχεια η κλήση διακόπηκε.

Στο Boeing 777 βρίσκονταν 227 επιβάτες 14 εθνικοτήτων και 12 μέλη του πληρώματος. Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ το Σάββατο γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 19:30 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), δηλαδή περίπου μία ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο.

Υπάρχει "πιθανότητα" το αεροσκάφος της Malaysia Airlines να είχε κάνει αναστροφή προτού χαθεί από τα ραντάρ, σύμφωνα με αξιωματούχους​

Στο ραντάρ που παρακολουθούσε το αεροσκάφος της Malaysia Airlines φάνηκε ότι το Boeing 777 ενδέχεται να είχε κάνει αναστροφή και να επέστρεφε στην Κουάλα Λουμπούρ προτού εξαφανιστεί χθες τα ξημερώματα και γι’ αυτό τον λόγο οι μαλαισιανές ομάδες έρευνας έχουν επεκτείνει την επιχείρηση αναζήτησής τους στις δυτικές ακτές της χώρας, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού της Μαλαισίας.

«Αυτό που κάναμε ήταν να ελέγξουμε όσα κατέγραψε το ραντάρ και καταλάβαμε ότι υπάρχει μια πιθανότητα το αεροσκάφος να έκανε αναστροφή», δήλωσε ο Ροντζάλι Νταούντ διοικητής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μαλαισίας.

Το αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα και εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο, φέρεται να συνετρίβη στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ χθες Σάββατο, αφού έχασε τον έλεγχο με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Μαλαισίας.

Οι αρχές της Μαλαισίας ερευνούν τις ταυτότητες τουλάχιστον δύο ακόμα επιβατών της πτήσης της Malaysia Airlines

Οι αρχές της Μαλαισίας ερευνούν τις ταυτότητες τουλάχιστον δύο ακόμα επιβατών της πτήσης της Malaysia Airlines, εκτός των δύο που ήδη βρέθηκαν ότι χρησιμοποιούσαν κλεμμένα διαβατήρια, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ερευνητές ήλεγξαν προς επιβεβαίωση τις ταυτότητες των επιβατών με τις σχετικές πρεσβείες τους στη Μαλαισία, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ωστόσο είχε επίγνωση σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται. Οι επιβάτες που ελέχθησαν είχαν όλοι αγοράσει τα εισιτήριά τους μέσω της China Southern Airlines, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Νωρίτερα, οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επίθεση ή σαμποτάρισμα του αεροσκάφους. Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αεροπορική εταιρεία, περιλαμβάνονταν τα ονόματα δύο Ευρωπαίων – του Αυστριακού Κρίστιαν Κοζέλ και του Ιταλού Λουίτζι Μαράλντι- οι οποίοι, σύμφωνα με τα υπουργεία των χωρών τους, δεν επέβαιναν στην πραγματικότητα στο αεροπλάνο.

«Η πρεσβεία μας έλαβε πληροφορίες ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ένας Αυστριακός. Αυτό ήταν το καταστατικό των επιβατών που μας εδόθη από την Malaysia Airlines. Η επαλήθευση στο σύστημά μας υποδεικνύει ότι το διαβατήριο είχε κλαπεί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη Βιέννη.

Οι αυστριακές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας βρισκόταν ασφαλής στο σπίτι του και ότι το διαβατήριό του είχε κλαπεί πριν από δύο χρόνια και ενώ είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη ανακοίνωσε ότι κανένας Ιταλός πολίτης δεν επέβαινε στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι στη λίστα των επιβατών περιλαμβανόταν το όνομα του Μαράλντι. Η μητέρα του, Ρενάτα Λούτσι, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το διαβατήριο του γιου της είχε κλαπεί το 2013 στην Ταϊλάνδη.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η εξαφάνιση του αεροσκάφους πρόκειται για τρομοκρατική πράξη και θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες εξηγήσεις για τη χρήση των κλεμμένων διαβατηρίων.

Στο αεροπλάνο, το οποίο απογειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, επέβαιναν 239 άνθρωποι και μέλη του πληρώματος. Περίπου 1 ώρα μετά την απογείωσή του χάθηκαν τα ίχνη του από τα ραντάρ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μια διεθνής επιχείρηση για τον εντοπισμό του.

Ανανέωση 17.54
Βιετναμέζικα αεροσκάφη διάσωσης εντόπισαν μεγάλες πετρελαικηλίδες και μία στήλη καπνού κοντά στις ακτές του Βιετνάμ αλλά δεν είναι βέβαιο αν αυτά συνδέονται με το Μπόινγκ 777-200ER της Malaysia Airlines με 239 επιβάτες το οποίο αγνοείται, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Μεταφορών. Το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ κοντά στις ακτές του Βιετνάμ σήμερα καθώς κατευθυνόταν από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο κι εκτιμάται ότι έχει συντριβεί.

Μεταξύ των 239 επιβατών του Μπόινγκ της αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlinesβρίσκονται τέσσερις Γάλλοι, ανάμεσά τους τρεις μαθητές του γαλλικού λυκείου του Πεκίνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι δήλωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν τρεις Αμερικανοί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

​Ανανέωση 15.01

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ κάλεσε σήμερα τη Μαλαισία να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης αναφορικά με το Μπόινγκ των Αερογραμμών της Μαλαισίας που εκτελούσε την πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο και χάθηκε από τα ραντάρ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Την έκκλησή του έκανε ο Λι στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον μαλαισιανό ομόλογό του Νατζίμπ Ραζάκ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν ίχνη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα.

Ο ίδιος είπε ότι οι επιχειρήσεις εντοπισμού του σε μία περιοχή που εκτείνεται από τη Μαλαισία μέχρι την νότια ακτή του Βιετνάμ έχουν εντατικοποιηθεί.

Στο μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ πρότεινε σήμερα στις αρχές του Βιετνάμ και της Μαλαισίας βοήθεια από τη Γαλλία στις επιχειρήσεις έρευνας. Σύμφωνα με την λίστα των επιβατών που έδωσε στη δημοσιότητα η Μalaysia Airlines, στο αεροσκάφος επέβαιναν και δύο Γάλλοι.

Ανανέωση 12.55

Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines με 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα συνετρίβη σήμερα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Βιετνάμ επικαλούμενα αξιωματικό του Ναυτικού.

Το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο αγνοούνταν επί ώρες όταν το δίκτυο του Βιετνάμ Tuoi Tre news μετέδωσε δηλώσεις του ναυάρχου Νγκο Βαν Πατ σύμφωνα με τον οποίο σκάφη που στάθμευαν σε νησί νότια του Βιετνάμ κλήθηκαν να μεταβούν στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους.

Το Boeing 777-200 έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τα ξημερώματα, 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας, όπως έχει ανακοινώσει η Malaysia Airlines.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, θα πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα με Μπόινγκ από τότε που τέθηκε σε κυκλοφορία αυτός ο τύπος αεροσκάφους πριν από 19 χρόνια.

​Η αεροπορική εταιρεία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι το αεροσκάφος συνετρίβη. Νωρίτερα ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου κι ενδεχομένως να έχει προσγειωθεί στο Νάνμινγκ της νότιας Κίνας.

Η Malaysia Airlines ανακοίνωσε ότι μεταξύ των επιβατών βρίσκονται 153 Κινέζοι--ανάμεσά τους και ένα παιδί--38 Μαλαίοι, 12 Ινδονήσιοι, 6 Αυστραλοί, 4 Αμερικανοί (και ένα παιδί), 3 Γάλλοι, 2 Νεοζηλανδοί, 2 Ουκρανοί και 2 Καναδοί, ένας Ρώσος, ένας Ιταλός, ένας Ταϊβανέζος, ένας Ολλανδός και ένας Αυστριακός.
Η αεροπορική εταιρεία Malaysia Airlines, πάντως, θεωρείται μία από τις πιο αξιόπιστες της Ασίας-Ειρηνικού σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την παροχή υπηρεσιών παρά τα πρόσφατα οικονομικά προβήματα. Είναι ανταγωνιστική της AirAsia στις εσωτερικές πτήσεις και των AirAsia X , Emirates, Singapore Airlines, Thai Airways και Cathay Pacific στις διεθνείς.

Ωστόσο, οι συγγενείς των κινέζων επιβατών της πτήσης κατηγόρησαν την εταιρεία ότι τους κρατάει στο σκοτάδι, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επίσης κατηγόρησαν την Malaysia Airlines για ανεπαρκή χειρισμό της κατάστασης.

Οι συγγενείς μεταφέρθηκαν σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Πεκίνου, οδηγήθηκαν σε ένα από τα δωμάτιά του και τους είπαν να αναμένουν πληροφορίες από την εταιρεία αλλά κανένας εκπρόσωπός της δεν εμφανίστηκε.

Ανανέωση 11,30

Τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Μαλαισίας δεν εντόπισαν σημάδια από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines που χάθηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα όταν έφτασαν στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά των βορειοανατολικών ακτών της χώρας, απ’ όπου προήλθε το τελευταίο σήμα του Boeing , δήλωσε ένας αξιωματούχος.

H Μαλαισία έχει στείλει τέσσερα πλοία στην περιοχή καθώς και τρία ελικόπτερα, δήλωσε ένας μαλαισιανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς.
«Το αεροσκάφος μας εντόπισε μια πορτοκαλί κηλίδα στη θάλασσα στο σημείο απ’ όπου προήλθε το τελευταίο σήμα. Στείλαμε ένα πλοίο να ερευνήσει και επιβεβαιώθηκε ότι δεν ήταν τίποτα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Boeing 777-200 που εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τα ξημερώματα, 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας, όπως έχει ανακοινώσει η Malaysia Airlines.

​ Ανανέωση 10.56
Το Βιετνάμ, η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη διεξάγουν στη θαλάσσια περιοχή νότια του βιετναμέζικου νησιού Το Τσου κοινή επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης του αεροσκάφους της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες που χάθηκε τα ξημερώματα από τα ραντάρ, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τις πληροφορίες για την επιχείρηση αυτή έδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ στην αντίστοιχη υπηρεσία της Κίνας.

Το Boeing 777-200 που εκτελούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας τα ξημερώματα, 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας, όπως έχει ανακοινώσει η Malaysia Airlines.

07.45
Ένα αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines, το οποίο μετέφερε 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα και εκτελούσε την πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο, εξαφανίστηκε σήμερα τα ξημερώματα από τα ραντάρ την ώρα που πετούσε πάνω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Το Boeing B777-200 έχασε την επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της πόλης Χο Τσι Μινχ 120 ναυτικά μίλια ανατολικά των ακτών της πόλης Κότα Μπάρου της Μαλαισίας κοντά στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ, όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία και η βιετναμέζικη κυβέρνηση.
Η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε στις 02:40 (του Σαββάτου τοπική ώρα, 20:40 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας)

«Λυπούμαστε βαθιά που χάσαμε κάθε επαφή με την πτήση MH370 η οποία αναχώρησε από την Κουλά Λουμπούρ στις 00:41 (του Σαββάτου, ώρα Μαλαισίας, 18:41 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας) και κατευθυνόταν στο Πεκίνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Άχμαντ Γιαχία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Malaysia Airlines. Το αεροσκάφος αναμενόταν να φτάσει στο Πεκίνο στις 6:30 της ίδιας ημέρας (00:30 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

«Η ομάδα μας ενημερώνει τους συγγενείς των επιβατών και του πληρώματος», πρόσθεσε ο Γιαχία. «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους επιβάτες, το πλήρωμα και τις οικογένειές τους», σημείωσε.
«Η Malaysian Airlines συνεργάζεται με τις αρχές που έχουν θέσει σε συναγερμό τις ομάδες τους αναζήτησης και διάσωσης για να εντοπίσουν το αεροσκάφος», υπογράμμισε ο ίδιος.
Εξάλλου η εταιρεία σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι το αεροσκάφος συνετρίβη. Η Malaysian Airlines υπογράμμισε ότι το Μπόινγκ δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου, ενώ επικαλέστηκε πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα ότι αυτό ενδέχεται να έχει προσγειωθεί στην πόλη Νανμίνγκ στη νότια Κίνα.
Η αεροπορική εταιρεία σε ανακοίνωσή της έχει επισημάνει ότι το Μπόινγκ μετέφερε 227 επιβάτες, μεταξύ αυτών 152 Κινέζοι, 38 Μαλαισιανοί, 12 Ινδονήσιοι και 7 Αυστραλοί, καθώς και δύο βρέφη. Εξάλλου στο αεροσκάφος επέβαιναν τρεις αμερικανοί πολίτες, τρεις Γάλλοι, δύο Νεοζηλανδοί, δύο Ουκρανοί, δύο Καναδοί, ένας Ιταλός, ένας Ταϊβανέζος, ένας Ολλανδός και ένας Αυστριακός. Τα μέλη του πληρώματος ήταν 12.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πιλότος του Μπόινγκ είναι έμπειρος και εργάζεται στη Malaysian Airlines από το 1981 έχοντας στο ενεργητικό του συνολικά 18.365 ώρες πτήσης.
Η κινεζική πρεσβεία στη Μαλαισία έχει δημιουργήσει μια ομάδα έκτακτης ανάγκης υπό τον πρεσβευτή για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.
«Ανησυχούμε πολύ. Ελπίζω όλοι όσοι επιβαίνουν στο αεροπλάνο να είναι ασφαλείς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι.
«Το αεροσκάφος δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας. Πάντως η Υπηρεσία επεσήμανε ότι δεν έχει ενημερωθεί για τη συντριβή κάποιου αεροπλάνου στα κινεζικά χωρικά ύδατα.
Το Πεκίνο έχει στείλει δύο πλοία αναζήτησης και διάσωσης στη θάλασσα της Νότιας Κίνας για να συνδράμουν στην επιχείρηση αναζήτησης του αεροσκάφους, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Στην επιχείρηση συμμετέχει επίσης το υπουργείο Άμυνας του Βιετνάμ σε συνεργασία με τη Μαλαισία και την Κίνα.

Εξάλλου η πληροφορία που εμφανίστηκε λίγο νωρίτερα σε κινεζικά και βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης ότι ελήφθη ένα σήμα από το Μπόινγκ ήταν ανακριβής, σύμφωνα με αξιωματούχο του Βιετνάμ.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Πεκίνου σημείωσε ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. Μέλη των οικογενειών των επιβατών έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο, ενώ στις οθόνες η πτήση εμφανίζεται απλώς να έχει «καθυστέρηση».
Keywords
boeing 777, boeing, boeing, boeing 777, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, thai airways, φως, βομβα mall, fbi, bbc, σαχ, facebook, airbus, εταιρεία, βασεις, ελλαδα, beijing, china, συγκεκριμένο, γιου, νέα, γαλλια, news, βαν, emirates, singapore, thai, cctv, τελη κυκλοφοριας, μετρο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, βασεις 2011, www.facebook.com, μεταναστευση στην αυστραλια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βασεις 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, διαβατηριο, χωρες, αδεια, θαλασσα, ιχνη, κινα, μητερα, νησι, οθονες, ονοματα, πτησεις, ρωμη, τηλεφωνο, υψος, φωτογραφιες, φως, ωρα, bbc, fbi, news, αεροπλανο, αεροδρομιο, αμπντουλ, ανησυχητικο, βιεννη, βιετναμ, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γιου, δευτερα, δηλωσεις, διοικητης, δικτυο, δωματια, εγινε, εδαφος, ειπαν, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εκρηξη, εβδομαδα, εξελιξη, ερευνες, εταιρεία, ευρωπη, ιδια, υπηρεσια, υποθεση, καμερες, κυβερνηση, κινητο, κρατικο, λογο, μαλαισια, ξενοδοχειο, ξημερωματα, ομαδα, οικογενεια, ολλανδος, ονομα, παιδι, παθος, πεκινο, πηγη, πιλοτος, πινακες, πιστοποιηση, πλοια, πλοιο, πρωι, πτηση, ρανταρ, ρεπο, σαχ, σαββατο, συγκεκριμένο, συνεχεια, σιγκαπουρη, σημαδια, σκαφη, σκεψεις, σπιτι, σχεδιο, ταυτοτητα, ταυτοτητες, τυπος, τρια, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, υπουργειο εξωτερικων, χαθηκε, ωρες, airbus, ανηκει, ασφαλεια, βαν, beijing, cctv, china, εφαρμογη, emirates, χωρα, υπουργειο, κληση, κυριακη, ομαδες, πηγες, πληροφοριες, ποδια, σημα, singapore, thai, thai airways, υλικο
Τυχαία Θέματα