Υπουργέ του Πολιτισμού, καλά τα ταξίδια σας, αλλά...!

Tweet

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Βαλτετσίου 42,Τ.Κ.: 106 81ΑθήναFAX : 210 / 33.01.408 [email protected]Πληρ. :Νανά ΧούνταΑθήνα, 2-12-2013Τηλ. : 2103300016 Αρ. Πρωτ.: 2140ΔΤ:43

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοιχτή Επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΕΕΤΕ (30 -11-2013)

Κύριε Υπουργέ

Όπως και οι προκάτοχοί σας στο Υπουργείο, παρουσιάζετε

μια έντονη δραστηριότητα ταξειδεύοντας και κάνοντας δηλώσεις για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. ΄Αν περιοριστεί κανείς σε αυτά που παρουσιάζει ο Τύπος, θα θαυμάσει την κινητικότητά σας, αλλά αν προσπαθήσει να δει βαθύτερα θα διαπιστώσει ότι η κεντρική ιδέα της ασκούμενης πολιτικής είναι ακόμα μια φορά η απαξίωση του χώρου των καλλιτεχνών και η ακόμα παραπέρα ιδιωτικοποίηση του χώρου των τεχνών, η παράδοση «βωμών και εστιών» για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο..

Και αυτή η απαξίωση των καλλιτεχνών είναι φανερή από την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι καλλιτέχνες με την ασκούμενη πολιτική, είτε ως μισθωτοί είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, πολιτική που ασκείται από την Κυβέρνηση αλλά και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Μιλάτε για το Ελληνικό Πολιτισμό και ετοιμάζεσθε για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση έχοντας αποψιλώσει το χώρο του Πολιτισμού από θεσμούς και προσωπικό, έχοντας φέρει σε σημείο διάλυσης θεσμούς και φορείς που έχουν ως αντικείμενό τους την προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς όπως η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ο ΕΟΜΜΕΧ με την μεγάλη προσφορά του στο λαϊκό Πολιτισμό, λαογραφικά και άλλα μουσεία, έχοντας φέρει σε απόγνωση χιλιάδες καλλιτέχνες με τη φορολογική σας πολιτική, όπου οι φόροι είναι περισσότεροι από τα έσοδα, με την πολιτική σας στο θέμα της Υγείας και της Ασφάλισης, όπου όλοι οι εργαζόμενοι και -μαζί και οι καλλιτέχνες-υφίστανται το δόγμα «η δωρεάν Υγεία δεν είναι για όλους» που διατυπώνει περίτρανα ο αρμόδιος Υπουργός της Κυβέρνησής σας.

· Το ΕΕΤΕ, ο συλλογικός φορέας των 5.500 εικαστικών καλλιτεχνών, φορέας του κράτους από το 1944, ΝΠΔΔ, ασφυκτιά λόγω έλλειψης προσωπικού (λειτουργεί χωρίς υπάλληλο στη Γραμματεία του ) και αδυνατεί να ανταποκρίνεται στους σκοπούς που απορρέουν από το νόμο του, που είναι η ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών και η στήριξη των εικαστικών καλλιτεχνών, καθώς και να υλοποιήσει πρόγραμμα ΕΣΠΑ που έχει εγκριθεί « για τη διάσωση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των αρχείων του».

· Η επιχορήγηση του ΕΕΤΕ από το κράτος έχει πέσει σε επίπεδα όπου κάθε δραστηριότητα είναι απαγορευτική, ενώ το Υπουργείο τηρεί «σιγήν ιχθύος» σε προτάσεις του ΕΕΤΕ που αφορούν το σύνολο του καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου μας, όπως η έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», Υπαίθρια ΄Εκθεση Εικαστικών στην Οδό Βαλτετσίου που έχει παραχωρηθεί από το Δ. Αθήνας, Εκθέσεις Σύγχρονης Δημιουργίας σε Δήμους και στο εξωτερικό, το 4ο Συνέδριο Εικαστικών Τεχνών κ.α.

· Οι εικαστικοί καλλιτέχνες απαξιώνονται ως δημιουργοί: Αμφισβητείται η υπόστασή τους από το Κράτος (Υπουργική Απόφαση για τους διαγωνισμούς της κ. Μπιρμπίλη, την οποία η Κυβέρνηση, αν και παράνομη δεν κατάργησε, προκηρύξεις του ΤΑΠ, Κανονιστική πράξη του Δήμου Αθηναίων για τα Υπαίθρια γλυπτά), ο δημόσιος χώρος παραδίδεται στους Ιδιώτες και τα δημόσια έργα στους μεσάζοντες κάθε είδους. Θεσμοί που θα δόσουν άλλη όψη στο δημόσιο χώρο και θα τον αναβαθμίσουν, όπως ο νόμος 2557/97 (για το 1% που πρέπει να διατίθεται για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων σε αυτά ) δεν υλοποιούνται εδώ και χρόνια και έρχεται σήμερα το μεγάλαιο κεφάλαιο ως «σωτήρας» να εκπολιτίσει τους «αυτόχθονες ιθαγενείς» καλλιτέχνες με τέχνη εισαγόμενη ελεγχόμενη από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στην διατυμπανιζόμενη ως «ανάπλαση» εκχώρηση του Εθνικού Κήπου... Το Υπουργείο σας όλα αυτά τα χρόνια ουδέποτε απάντησε στην πρόταση και επεξεργασία του ΕΕΤΕ για έκδοση νέας ΚΥΑ για την υλοποίηση του νόμου για το 1% (για τα έργα τέχνης στα δημόσια κτίρια) που σας προτείναμε. . Από τον Ιούλιο που αναλάβατε, μόνο μετά από πιέσεις μας, τέλη Νοέμβρη μας απάντησε το γραφείο σας ότι «θα εξετάσετε» την πρόταση του ΕΕΤΕ.

· Το Υπουργείο Πολιτισμού δεν ασχολήθηκε με το πως ζουν σήμερα οι καλλιτέχνες ούτε όταν καταργήθηκαν ουσιαστικά οι συντάξεις καλλιτεχνών-λογοτεχνών τον Απρίλη του 2013, αλλά και ως σήμερα και δεν απάντησε στα σχετικά με την ασφάλιση, συνταξιοδότηση και φοφολόγηση των καλλιτεχνών υπομνήματα του ΕΕΤΕ.

Κύριε Υπουργέ

Η Τέχνη και ο Πολιτισμός απαιτούν την ακούραστη δουλειά όλων των καλλιτεχνών πάνω στην οποία οικοδομούνται οι κορυφές του Πολιτισμού. Απαιτούν Παιδεία, Δημόσια Αισθητική. Απαιτούν συνθήκες που να ευνοούν την καλλιτεχνική δημιουργία, εργασία και κοινωνική ασφάλεια.

Οι Εικαστικοί Καλλιτέχνες μαζί με τους άλλους εργαζόμενους τασσόμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων που συντελούνται, κατά των απολύσεων, κατά της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και μέσα σε αυτά και της Τέχνης, κατά της εκχώρησης του πλούτου του τόπου στους ιδιώτες.

Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, προϋπόθεση για να έρθουν οι καλλιτέχνες μαζί με τους εργαζόμενους, με τα λαϊκά στρώματα, στο προσκήνιο της Τέχνης και της ζωής .

Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ

Tags: Υπουργείο Πολιτισμού και ΑθλητισμούΕπιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα