Τσουνάμι 10 + 1 ανατροπών στα πανεπιστήμια

Τσουνάμι αλλαγών αναμένεται να φέρει η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχεδόν σε κάθε τομέα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό προκύπτει ήδη από τις προεκλογικές δηλώσεις οι οποίες σκιαγραφούν τις κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

αλλά είναι και από εκείνους που έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος. Δείτε εδώ περισσότερα για τον Αριστείδη Μπαλτά

Στα πανεπιστήμια αναμένονται οι ανατροπές του μεγαλύτερου εύρους όπως τις συγκεντρώνει στο δημοσίευμα του στα ΝΕΑ, Νίκος Μαστορας, με σημαντικότερη την εν συνόλω αναθεώρηση του σημερινού νόμου – πλαισίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αναμένονται τουλάχιστον 11 αλλαγές – εφόσον η νέα κυβέρνηση ακολουθήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες:

Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος. Είναι από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις διοικήσεις των πανεπιστημίων που ήδη εξελέγησαν με προεπιλογή από τα Συμβούλια και με τις εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που έχουν προκηρυχθεί από το Συμβούλιο, μετά την παραίτηση του, βουλευτή Επικράτειας της ΝΔ πλέον, Θεοδ. Φορτσάκη.Όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων θα είναι, όπως πριν, ο πρύτανης, η Σύγκλητος και το Πρυτανικό Συμβούλιο. Συμμετοχή και των φοιτητών στη λήψη αποφάσεων.Κατάργηση της διαγραφής των λεγόμενων αιώνιων φοιτητών. Όσοι διαγράφηκαν αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές θα τους επιτραπεί.Κατάργηση του χρονικού ορίου φοίτησης. Δεν θα προβλέπεται χρονικό όριο για την ολοκλήρωση των σπουδών.Επαναφορά της έννοιας πανεπιστημιακού ασύλου. Ενδεχομένως όμως να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην λειτουργήσει ξανά σαν άσυλο παρανομιών.Κατάργηση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Ερώτημα είναι βέβαια το πού θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν όσα προγράμματα προβλέπουν δίδακτρα.Επαναπρόσληψη όλων των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και κατάργηση της διαθεσιμότητας.Ακύρωση των νομοθετικών ρυθμίσεων που επιχειρούν να εξισώσουν τα ιδιωτικά κολέγια με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.Επανεξέταση του σχεδίου «Αθηνά» που οδήγησε σε λουκέτο πολλά περιφερειακά τμήματα.Συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας με αναβάθμιση των ΤΕΙ και με δημόσια ερευνητικά κέντρα.Το τμήμα θα παραμείνει η βασική ακαδημαϊκή και διοικητική μονάδα και οι σπουδές θα οδηγούν σε ενιαίο πτυχίο και όχι σε δύο διακριτούς κύκλους σπουδών. Αυτό πιθανότατα σημαίνει ικανοποίηση του αιτήματος των Πολυτεχνείων για αναγνώριση του – αδιάσπαστου – πενταετούς πτυχίου που προσφέρουν, ως επιπέδου μάστερ.

Tags: πανεπιστήμιααλλαγές στα πανεπιστήμιαΑριστείδης Μπαλτάς
Keywords
Τυχαία Θέματα