Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 δε θα μπορεί να λειτουργήσει

Για την υποχρηματοδότηση διαμαρτύρεται και η Σύνοδος των Πρυτάνεων

Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 το Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ) θα αδυνατεί να λειτουργήσει, κατήγγειλαν χτες οι πρυτανικές αρχές, κοσμήτορες και πρόεδροι Τμημάτων του Ιδρύματος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και κάλεσαν την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση, προσθέτοντας ότι μέσω της απαξίωσης των ελληνικών πανεπιστημίων, ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το θέμα της ενίσχυσης

της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων ήταν κεντρικό και στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Η Σύνοδος είπε ότι η μείωση των προϋπολογισμών δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, ζήτησε ιδιαίτερα να αυξηθούν οι δαπάνες για σίτιση και στέγαση, ενώ προχώρησε και σε διαχειριστικές προτάσεις για απλοποίηση των διαδικασιών εκτέλεσης των προϋπολογισμών.

Πρυτανικές αρχές και επιστημονικό - εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΚΠΑ αναφέρθηκαν, χτες, στην περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης κατά 74% από το 2009, ενώ μόνο φέτος θα περικοπεί σε σχέση με πέρυσι κατά 17%. Σοβαρά είναι τα προβλήματα και από τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς το Σεπτέμβρη του 2013 ο αριθμός τους ήταν 1.350, σήμερα είναι 730 από τους οποίους ένα μεγάλο κομμάτι δουλεύει σε υπηρεσίες εκτός ΕΚΠΑ, ενώ στον αέρα είναι 399 διοικητικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Γενάρη 2015 λήγει η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και απειλούνται με απόλυση εκατοντάδες εργαζόμενοι. Η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για αύριο, Τετάρτη και μεθαύριο. Ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στη Σύνοδο των Πρυτάνεων για το θέμα ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και «περιμένουμε την υπογραφή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως αποδοχή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και της απόφασης του Ιουνίου». Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται...

«Βρισκόμαστε στο απροχώρητο. Με τις μεταγραφές ξεχείλισε το ποτήρι. Δηλώνουμε αδυναμία να προχωρήσουμε στη σωστή άσκηση των φοιτητών. Σαν να έχεις βάλει σ' ένα αεροπλάνο 100 θέσεων 200 άτομα και να λες στον πιλότο απογειώσου. Δεν γίνεται», είναι μερικά απ' όσα ειπώθηκαν από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Χαρακτηριστικό είναι το Τμήμα Χημείας, όπου αντί για 120 φοιτητές έχει 240, στην Ιατρική «για να πιάσουν στηθοσκόπιο θα περάσουν μήνες», ενώ την ώρα που οι φοιτητές διπλασιάζονται οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη.

Για το ζήτημα της καθαριότητας και της φύλαξης οι πρυτανικές αρχές ζητούν να γίνουν προσλήψεις από το πανεπιστήμιο, ενώ, όπως ειπώθηκε, ο διαγωνισμός για την καθαριότητα «μπορεί να χρειαστεί 6 μήνες για ολοκληρωθεί αν δεν ακυρωθεί στο τέλος». Σε διαφορετικό μήκος κύματος, πάντως, κινείται γι' αυτό το θέμα η Σύνοδος Πρυτάνεων που ζητάει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μεταφερθούν οι πόροι για τη φύλαξη, την καθαριότητα και τη συντήρηση των ιδρυμάτων στις Εταιρίες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας τους και αυτές να συνάπτουν τις συμβάσεις με τους εργολάβους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι αδιαμφισβήτητες για τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει διαχρονικά η πολιτική που εφαρμόζεται και στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Ωστόσο, η καταγραφή των προβλημάτων, ακόμη κι αν αυτή γίνεται με καταγγελτικό χαρακτήρα ή με χάπενιγκς (η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με τις πρυτανικές αρχές να σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το ΕΚΠΑ), δεν αθωώνει εκείνους που την υπερασπίζονται στο σύνολό της και βάζουν πλάτη για να την υλοποιήσουν.

Πηγή: Ριζοσπάστης Tags: πανεπιστήμιαυποχρηματοδότηση

Keywords
Τυχαία Θέματα