Το (αδικημένο) Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Λάρισας, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Αρθρογράφος: Νίκος Μπαντής

Το (αδικημένο) Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας Λάρισας, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

• Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του τμήματος, στην ενότητα «ιστορικό» ότι:

«Το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας δέχτηκε τους πρώτους προπτυχιακούς φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2000. Από το Τμήμα έχουν ήδη αποφοιτήσει 412 Βιοχημικοί-Βιοτεχνολόγοι, 220 μεταπτυχιακοί και έχουν απονεμηθεί 28 Διδακτορικά Διπλώματα»

.• Επίσης διαβάζουμε στην ίδια ιστοσελίδα, στην ενότητα «επαγγελματικά δικαιώματα» – ΦΕΚ

Α αρ.130 / 5 Αυγούστου 2009 ότι:

«1. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μπορούν να ασχολούνται με: α) Τη διδασκαλία σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, με αντικείμενο διδασκαλίας τις βιοεπιστήμες, καθώς και κάθε άλλο γνωστικό αντικείμενο που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τις βιοεπιστήμες, όπως η βιοχημεία. Θετικά γνωμοδότησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) στο αίτημα ένταξης των πτυχιούχων του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον κλάδο ΠΕ04.04-βιολόγων, ανεξαρτήτου έτους εισαγωγής τους.
2. Επίσης οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορούν μεταξύ άλλων:….γ. Να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας)».

• Τέλος διαβάζουμε σχετικά με τα «εργαστήρια αναφοράς ή ελέγχου ποιότητας», σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ) – 9ος/2013 ότι:

«Πρόκειται για τα εργαστήρια που πραγματοποιούν βιοχημικές, ανοσοβιολογικές, αιματολογικές, κτλ. αναλύσεις. Η ίδρυση και λειτουργία των Εργαστηρίων Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών από τους Βιοεπιστήμονες γίνεται με την μορφή Εργαστηρίων Αναφοράς (ΕΑ) ή Εργαστηρίων Ελέγχου Ποιότητας. Τα εργαστήρια αυτά αδειοδοτούνται από τις αντίστοιχες Νομαρχίες και μπορούν να πραγματοποιούν αναλύσεις βιολογικών δειγμάτων με αντικείμενο την Βιοχημεία (Κλινική Χημεία συνηθίζεται να λέγεται για ιστορικούς λόγους), την Ανοσοβιολογία, την Μοριακή Βιολογία, την Γενετική, κ.α.

Να διευκρινίσουμε ότι τα εργαστήρια αυτά δέχονται κατά κανόνα δείγματα από τα γνωστά «Μικροβιολογικά» (Βιοπαθολογικά) εργαστήρια στα οποία και αποστέλλουν τις απαντήσεις τους. Πρόκειται για εργαστήρια δηλαδή «παροχής υπηρεσιών προς τρίτους» η όπως –κακώς- συνηθίζεται να λέγονται «Εργαστήρια Φασόν».
Η νομοθεσία που ισχύει σήμερα για τον ιδιωτικό τομέα (Π.Δ. 84/2001) επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία των εργαστηρίων Μικροβιολογίας, Βιοχημείας, Παθολογικής Ανατομικής, Αιματολογίας και Κυτταρολογίας μόνο στους γιατρούς κατόχους της σχετικής ειδικότητας (εκτός τους Αιματολόγους!).
Ειδικά τα Εργαστήρια Βιοχημείας (Κλινικής Χημείας) επιτρέπεται να ιδρύουν και να έχουν την ευθύνη τους, οι κάτοχοι της μεταπτυχιακής «Ειδικότητας Κλινικής Χημείας» σύμφωνα με το ΠΔ 131/1973, ανεξάρτητα από το βασικό πτυχίο τους (Βιολογίας, Ιατρικής, Χημείας,…). Η ειδικότητα αυτή δεν …επιτρέπεται να πραγματοποιείται στην Ελλάδα και οι κάτοχοι αυτής (με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το εξωτερικό) που έχουν αδειοδοτηθεί από το Υπ. Υγείας (ΚΕΣΥ) μετά το 1973 είναι περίπου 30».

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
1. Μπορεί το ΙΕΠ να γνωμοδότησε θετικά για την ένταξη των πτυχιούχων του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας στον κλάδο ΠΕ04.04 (Βιολόγων) αλλά από το 2009, πάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό. Η τελευταία εφησυχαστική διαβεβαίωση που έλαβα τηλεφωνικά από το υπουργείο παιδείας, κατόπιν σχετικού δικού μου αιτήματος, ήταν ότι στο όλο θέμα εμπλέκονται 3 υπουργεία, ότι έφυγε (επιτέλους) από το δικό τους και πρέπει να περάσει (εγκριθεί ίσως;) από τα άλλα δύο και τελικά να γραφτεί μου είπαν σ’ έναν πάπυρο (;)!

2. Από το Τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφοιτούν (από το 2004) πτυχιούχοι με την ειδικότητα του Βιοχημικού-Βιοτεχνολόγου.
Όμως σύμφωνα με το Π.Δ. 131/1973, η ειδικότητα της «Κλινικής Χημείας» (θυμίζουμε ότι η Βιοχημεία συνηθίζεται να λέγεται Κλινική Χημεία, για ιστορικούς λόγους) ΔΕΝ επιτρέπεται να πραγματοποιείται στην Ελλάδα!!
Σύμφωνα λοιπόν με το Π.Δ. του 1973, βιοχημικοί στην Ελλάδα νοούνται μόνο αυτοί που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το εξωτερικό και το βασικό πτυχίο τους μπορεί να είναι βιολόγου, χημικού, ή ακόμη και γιατρού.
Άρα ενώ σύμφωνα με το ΦΕΚ Α αρ.130/5-8-2009, στο οποίο εμπεριέχονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τμήματος Βιοχημείας -Βιοτεχνολογίας, οι πτυχιούχοι μπορούν να διευθύνουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια (βιοχημείας ή βιοτεχνολογίας), σύμφωνα με το Π.Δ. 84/2001 επιτρέπεται η ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων Βιοχημείας κτλ μόνο στους γιατρούς που είναι κάτοχοι της σχετικής ειδικότητας!!!

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ
◾Υπάρχουν παιδιά που δεν θέλουν να σπουδάσουν στη Βουλγαρία ή στη Ρουμανία. Δικαίωμά τους!
◾Υπάρχουν παιδιά που δεν θέλουν να μεταναστεύσουν. Δικαίωμά τους!
◾Υπάρχουν παιδιά που δεν θέλουν να φάνε τη ζωή τους μέσα σ’ ένα εργαστήριο κάνοντας μεταπτυχιακά μέχρι τα 40 τους. Δικαίωμά τους!

Ποιος, είναι αυτός τελικά που έχει το δικαίωμα να στερεί απ’ αυτά τα παιδιά το όνειρο; Ε Κύριε Υπουργέ;

Ετικέτες: Νίκος Μπαντής
Keywords
Τυχαία Θέματα