Τι διαδραματίζεται στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που συζητάει την πρόταση για απεργία στις εξετάσεις

Εκπαίδευση

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Από το πρωί εξελίσσεται η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για να καταλήξει σε πρόταση προς τις Γενικές συνελεύσεις του κλάδου. Είναι εξοργιστική η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ (τρεις της ΔΑΚΕ και τρεις της ΠΑΣΚ σε σύνολο 11 μελών), να βρίσκουν προσχήματα για να μη παρθεί απόφαση. Η ΔΑΚΕ αν και συμφωνεί στα λόγια με την σε απεργία

στις εξετάσεις, από την άλλη τορπιλίζει αυτή τη θέση βάζοντας ως απαραίτητο όρο να στηθούν κάλπες από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αν και αυτό είναι αντικαταστατικό και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το ΔΣ της ΟΛΜΕ να απαιτήσει κάτι τέτοιο από τις ΕΛΜΕ, η ΔΑΚΕ το χρησιμοποιεί σαν πρόσχημα ώστε να μη βγει απόφαση. Από κοντά και η ΠΑΣΚ που δήλωσε ότι δεν της αρκεί μια απλή πλειοψηφία από το ΔΣ της ΟΛΜΕ αλλά μόνο αν συμφωνήσει και η ΔΑΚΕ θα πάει σε συνελεύσεις, μη αρνούμενη κι αυτή στα λόγια την απεργία! Είναι εμφανής η πρόθεση και των δύο (που πρέπει κανείς να πάρει σοβαρά υπόψιν του ότι κατέχουν μια πλασματική πλειοψηφία πλέον στην ΟΛΜΕ, καθώς με τις εκλογές που ήδη διεξάγονται για το συνέδριο της ομοσπονδίας ο συσχετισμός έχει αλλάξει ριζικά. Οι δύο αυτές παρατάξεις διεκδικούν πλέον 3 ή 4 το πολύ έδρες στο νέο ΔΣ, αλλά έχουν πάρει απ’ ότι φαίνεται την απόφαση να προσφέρουν τις τελευταίες τους υπηρεσίες στους εργοδότες τους και να θάψουν τη δημόσια εκπαίδευση σαν κύκνειο άσμα τους).

Οι Παρεμβάσεις πρότειναν απεργία στις 17 του μήνα (πρώτη μέρα των Πανελλαδικών) και επαναλαμβανόμενα 5θήμερα από 20/5 που θα αποφασιστούν σε γενικές συνελεύσεις στις 14 του Μάη και θα επαναβεβαιώνονται κάθε Παρασκευή με νέες συνελεύσεις. Την ίδια πρόταση κατέθεσαν και οι Συνεργαζόμενες Αγωνιστικές Κινήσεις, ενώ το ΠΑΜΕ κάνοντας μια μικρή στροφή πρότεινε απεργία στις 16 και 17 του μήνα, με γενικές συνελεύσεις την επόμενη μέρα για εκτίμηση της κατάστασης. Δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με απεργία διαρκείας στις εξετάσεις και βλέπουν πιθανά μια 48ωρη σαν συνέχεια.

Οι Παρεμβάσεις στην προσπάθεια τους να βγει απόφαση από το ΔΣ (γιατί εκτιμούν ότι αυτό είναι μοναδική αναγκαιότητα για σήμερα) δέχονται πρώτα απ’ όλα να μη βγει απόφαση αν αυτή δεν έχει τη νομιμοποίηση μαζικών γενικών συνελεύσεων σε όλη τη χώρα, αφαιρώντας έτσι το επιχείρημα της ΔΑΚΕ για αυξημένη πλειοψηφία της απόφασης. Παράλληλα δέχονται την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη 16 και 17, με την προϋπόθεση να υπάρξουν γενικές συνελεύσεις στις 14 του Μάη, από τη μια για να νομιμοποιήσει τη 48ωρη και από την άλλη για να υπάρξει η πρόταση για κλιμάκωση από 20 του Μάη καθώς ως γνωστόν απαιτούνται από το νόμο 4 μέρες περιθώριο για να εκδηλωθεί απεργία από την ψήφιση της, πράγμα που παραβλέπει σκόπιμα η πρόταση του ΠΑΜΕ.

Τέλος, το διεκδικητικό πλαίσιο που υποστηρίζουν οι Παρεμβάσεις αναφέρεται στο σύνολο της αντιδραστικής πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ στην εκπαίδευση, στην αλλαγή του περιεχομένου της σε αντιδραστικότατη κατεύθυνση, στις απολύσεις, στις υποχρεωτικές μεταθέσεις, στις καταργήσεις σχολείων και στην αύξηση των μαθητών κατά τμήμα, στην αύξηση του ωραρίου των καθηγητών με προφανή στόχο την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, στην αντιδραστικοποίηση της εκπαίδευσης με εργαλείο την αξιολόγηση, που θα παίξει σημαντικό μοχλό στην απόφαση της Κυβέρνησης για παραπέρα χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών τα επόμενα χρόνια κλπ.

Ουσιαστική πλευρά της πρότασης είναι η προσπάθεια επέκτασης του αγώνα και στους άλλους κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς όλοι χτυπιούνται από τα μέτρα που προωθεί η τρικομματική Κυβέρνηση.

Επειδή απ’ ότι φαίνεται από τη μέχρι τώρα διαδικασία η πλειοψηφία των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ δεν θέλει να επιτρέψει να γίνουν γενικές συνελεύσεις εκτιμάμε ότι σε όλες τις ΕΛΜΕ πρέπει να προκηρυχτούν συνελεύσεις για την Τρίτη 14/5, όπου μαζικά οι καθηγητές να αποφασίσουμε για το πώς πρέπει να παρέμβουμε άμεσα. Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα. Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς πρέπει να εμποδίσουμε τα αντιδραστικά σχέδια της Κυβέρνησης. Όλοι μαζί στον αγώνα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, για το συμφέρον του λαού.

Αθήνα 9/5/2013

Ώρα 6.45 μμ

Tags: Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕΟΛΜΕαπεργίαΔ.Σ.
Keywords
Τυχαία Θέματα