Τα πάνω - κάτω στις αντικειμενικές αξίες: Έως και διπλάσιες οι νέες τιμές

Πολιτική

Την οριζόντια αύξηση ή ακόμα και την μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων επιλέγει η κυβέρνηση, μεταθέτοντας για το 2014 το νέα σύστημα υπολογισμού.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", το νέο σύστημα αποσκοπεί στην προσέγγισή τους με τις εμπορικές τιμές και βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης από την τρόικα.

Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, οι αυξήσεις στις αντικειμενικές δεν αποκλείεται να φτάσουν

ακόμα και στο 50% ή ακόμα χειρότερα, να αγγίξουν το 60%.

Τέτοιες περιοχές στο νομό Αττικής είναι η Κηφισιά, η Γλυφάδα, η Βούλα, το Ελληνικό, η Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, ο Διόνυσος, η Πεντέλη, η Δροσιά και άλλες, όπου η μείωση των εμπορικών τιμών εξαιτίας της κρίσης είναι την τελευταία τριετία στο 20%, οπότε και αναμένεται αναθεώρηση των αντικειμενικών προς τα... επάνω.

Από την άλλη, θα παρατηρηθούν μειώσεις σε ορισμένες περιοχές που υποβαθμίστηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κάμψης της εμπορικότητας που γνώρισαν, όπως στο κέντρο της Αθήνας ή και της Θεσσαλονίκης ή σε αστικές πόλεις, όπου οι αντικειμενικές είναι υψηλότερες έως και 2,5 φορές σε σχέση με τις αγοραίες αξίες.

Την αναντιστοιχία των τιμών θα επιχειρήσουν στο ΥΠΟΙΚ να την λειάνουν μέσω υπουργικής απόφασης, με την οποία θα προβλέπεται μείωση των αντικειμενικών τιμών κατά περίπου 15%, κατά μέσο όρο, στα πρότυπα του ΕΕΤΗΔΕ.

Το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή, αφού προηγουμένως η κυβέρνηση λάβει το πράσινο φως από την τρόικα. Σύμφωνα άλλωστε με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, ο νέος μηχανισμός υπολογισμού αντικειμενικών αξιών αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό συστάθηκε αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου μέχρι τις 8 Ιουλίου να παραδώσει το πόρισμά της.

Η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης η αλλαγή τω τιμών από φέτος, αλλά από το 2014 και μετά από ένα διάστημα πιλοτικής εφαρμογής.

news247

Tags: αντικειμενικές αξίεςαυξήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα