Τα "χρυσά" προγράμματα επιμόρφωσης!

του Χρήστου Κάτσικα

Εδώ και αρκετά χρόνια διάφοροι ιδιωτικοί φορείς έχουν αναλάβει ένα «χρυσό» εμπόριο σεμιναρίων σε άνεργους πτυχιούχους και εκπαιδευτικούς που είτε αναζητούν εργασία και θέλουν να ενισχύσουν τα τυπικά εκπαιδευτικά τους προσόντα είτε έχουν εργασία και θέλουν να διεκδικήσουν μια διευθυντική θέση.

Για παράδειγμα πριν λίγες μέρες, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ανακοίνωσε ότι "μετά την επιτυχημένη για 8 συνεχόμενα χρόνια υλοποίηση σε συνεργασία με Κρατικό Πανεπιστήμιο, του ετήσιου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου Επιμόρφωσης, διάρκειας 400 ωρών, με τίτλο: "Διοίκηση και Διαχείριση

Σχολικών Μονάδων", συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές/επιμορφωτικές της δραστηριότητες, επαναλαμβάνει τη διοργάνωσή του και φέτος, για 9η συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, στην ΑΘΗΝΑ (και επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη εάν συμπληρωθεί ικανός αριθμός ενδιαφερόμενων για το σχηματισμό των τμημάτων) για το Ακαδημαϊκό Έτος 2017-18.

Το Σεμινάριο επιμόρφωσης απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη της εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων Α’/βάθμιας και Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσιας και Ιδιωτικής), Δ.ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΕΚ, κ.λπ.

Στόχος του προγράμματος επιμόρφωσης είναι, "να προετοιμάσει τους εκπαιδευτικούς για την ανάληψη θέσης Στελέχους της Εκπαίδευσης, τόσο με την απόκτηση γνώσεων Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων, όσο και με τις κατάλληλες δεξιότητες για την αποτελεσματική διεκπεραίωση του έργου τους ως στελέχη της εκπαίδευσης".

Όπως τονίζει η Ένωση Φυσικών το κόστος για κάθε επιμορφούμενο είναι 640 € και "με την επιτυχή ολοκλήρωση του Σεμιναρίου θα δοθεί Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το συνεργαζόμενο Κρατικό Πανεπιστήμιο".

Πέρσι η ίδια Ένωση διοργάνωσε άλλο μοριοδοτούμενο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτών Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) που όπως έγραφε την πρόσκληση "απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μόνιμους και ωρομίσθιους, σε στελέχη της εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων ακόμη και σε φοιτητές που τους ενδιαφέρει η εκπαίδευση στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας".

ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΧΡΥΣΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Το 2008 το Υπουργείο Παιδείας πέρασε το νόμο 3699/2008 για την Ειδική Αγωγή ο οποίος προέβλεπε, φωτογραφικά, ότι για να διοριστεί ένας εκπαιδευτικός στα σχολεία ειδικής αγωγής, ήταν απαραίτητο, ανάμεσα σε άλλα ένα Σεμινάριο 400 ωρών.

Από τη στιγμή εκείνη, με «ταχύτητα φωτός» που θα τη ζήλευε ακόμη και η πιο ευέλικτη επιχείρηση, οργανώθηκαν από διάφορους φορείς (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β’ Παιδιατρική Κλινική, Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, κλπ) δεκάδες «ταχύρρυθμα και ετήσια» σεμινάρια από το Κιλκίς μέχρι την Αθήνα και τον Πειραιά και από τη Χίο και τη Μυτιλήνη μέχρι το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη με υψηλότατο κόστος που κυμαίνεται από 1.700 έως 2.500 ευρώ το άτομο.

Εδώ και μια δεκαετία, λοιπόν, με θεσμοθετημένο τρόπο το ΥΠΠΕΘ από τη μια έκλεινε το μάτι στα Πανεπιστήμια και σε διδάσκοντες δείχνοντάς τους τον τρόπο να «βγάλουν το ψωμί τους μόνοι τους» και να μην απαιτούν τη δημόσια χρηματοδότηση και από την άλλη έκανε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόριο ελπίδων με ακροατήριο χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους που γίνονταν αντικείμενο οικονομικής και προσωπικής εκμετάλλευσης στη πορεία διεκδίκησης μιας θέσης στο δημόσιο σχολείο.

Σήμερα είναι φανερό ότι η διαμορφούμενη κατάσταση λειτουργούσε σαν πειραματικό εργαστήρι για ευρύτερες ιδιωτικοποιήσεις και επιχειρηματικές δράσεις σ’ όλο το φάσμα της εκπαίδευσης.

ΘΕΣ ΝΑ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙΣ; ΠΛΗΡΩΣΕ!

Η Ένωση Φυσικών συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς τους φορείς που εδώ και περίπου μια δεκαετία διοργάνωσε πολλά σεμινάρια με πληρωμή (1700 – 2.200 ευρώ) που αφορούσαν την Ειδική Αγωγή (ο νόμος προέβλεπε ότι μπορεί ο εκπαιδευτικός να προσληφθεί σε σχολείο ειδικής αγωγής εάν παρακολουθήσει σεμινάριο 400 ωρών) «ποντάροντας» σε ένα ακροατήριο με χιλιάδες άνεργους πτυχιούχους που γίνονταν εύκολα αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης στη πορεία διεκδίκησης μιας θέσης στο δημόσιο σχολείο.

Μάλιστα, αν έριχνε κανείς μια ματιά τα προηγούμενα χρόνια στην ηλεκτρονική σελίδα της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών θα διαπίστωνε ότι δεν υπήρχε ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας που αφορούσε σε κριτήρια πρόσληψης ή επιλογής προσωπικού το οποίο να μην προσφέρεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (σε συνεργασία πάντα με κάποιον φορέα) με δίδακτρα! Θεσμοθετείται ο διαγωνισμός των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ); Η ΕΕΦ οργανώνει σεμινάρια παιδαγωγικών και γνωστικού αντικειμένου για τους πτυχιούχους Φυσικούς που θέλουν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό. Αντίτιμο; Πάνω από 2.000 ευρώ. Βάζει η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κριτήριο τη γνώση της γραφής Braille για την πρόσληψη εκπαιδευτικών σε σχολεία τυφλών παιδιών; Η Ε.Ε.Φ προσφέρει Σεμινάριο 50 ωρών της γραφής Braille με δίδακτρα. Για την Ειδική Αγωγή το ίδιο. Ετοιμάζεται κρίση/επιλογή στελεχών από το Υπουργείο Παιδείας; Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διοργανώνει (σε συνεργασία με το ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ Πανεπιστήμιο) Σεμινάριο Εξειδίκευσης στην ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΔΙΟΙΚΗΣΗ της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 250 ωρών με δίδακτρα 900 ευρώ! Σύμφωνα με την ΕΕΦ με το Σεμινάριο αυτό «προετοιμάζει τους εκπαιδευτικούς για την ανάληψη θέσης Στελέχους της Εκπαίδευσης (π.χ. συμβούλου εκπαίδευσης, υποδιευθυντή, διευθυντή, κ.λπ.), τόσο με την απόκτηση γνώσεων Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων, όσο και με τις κατάλληλες δεξιότητες για την αποτελεσματική διεκπεραίωση του έργου τους ως στελέχη της εκπαίδευσης».

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια υπονοείται ή δηλώνεται ότι «το προσόν της Βεβαίωσης Επιμόρφωσης πριμοδοτείται για διεκδίκηση διευθυντικών θέσεων στο Δημόσιο Τομέα (Σχολεία και Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης)»

Τι συμβαίνει; Πως καταλήξαμε να ιδιωτικοποιούνται «προσόντα» που μέχρι πριν από λίγο προσφέρονταν δωρεάν από το δημόσιο Πανεπιστήμιο ή από άλλους δημόσιους φορείς; Πως γίνεται η πρόσληψη στη σχολική εκπαίδευση ή η επιλογή εκπαιδευτικών για στελέχωση της εκπαίδευσης να «ξεκλειδώνει» με σεμινάρια που πρέπει να πληρωθούν ακριβά;

Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010 (Υπουργοί Παιδείας η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος κλπ), για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου Ελληνικού Κράτους, δίνεται η δυνατότητα, μέσω αυτών των προγραμμάτων, να χορηγούνται ακαδημαϊκοί τίτλοι και επαγγελματικές πιστοποιήσεις με υψηλότατο κόστος (που ξεκινάει από 1700 € έως και 2.500 € το άτομο) για τους συμμετέχοντες ανέργους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με καταγγελίες επιμορφούμενων, της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, του Συλλόγου Μετεκπαιδευομένων Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Μαρασλείου κλπ στα σεμινάρια αυτά ο δημόσιος έλεγχος ήταν ανύπαρκτος, ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν διαρκώς αυξανόμενος, ενώ ορισμένα συρρικνώνονταν στο εξάμηνο και η επιμόρφωση «στριμώχνοταν σε «αγχωμένα» Σαββατοκύριακα με 9ωρα και 10ωρα μαθήματα από πόλη σε πόλη σε όλη την Ελλάδα.

Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ

Αξίζει κανείς να παρακολουθήσει πως μεθοδεύτηκε όλη αυτή η ιστορία. Τα θέματα των Σεμιναρίων συνδέονταν σχεδόν πάντα με τα κριτήρια προσλήψεων. Ακούγονταν ότι στα Διαπολιτισμικά σχολεία θα προσλαμβάνονται όσοι έχουν ανάλογη εξειδίκευση; Δημιουργείται Σεμινάριο που παρέχει Βεβαίωση για τη Διαπολιτισμική εκπαίδευση! Ακούγονταν ότι για την πρόσληψη στα ειδικά σχολεία θα «μετράει» μια ανάλογη εξειδίκευση ή η νοηματική γλώσσα ή η γνώση της γραφής Braille; Οργανώνονταν ανάλογα Σεμινάρια με ανάλογες Βεβαιώσεις. Το παράξενο είναι ότι οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας έρχονταν να επικυρώσουν κάθε φορά με νόμο την πρόσληψη εκπαιδευτικών που ανάμεσα σε άλλα θα είχαν και τη Βεβαίωση παρακολούθησης ανάλογων Σεμιναρίων. Σε περίπτωση που η υπάρχουσα νομοθεσία δεν προέβλεπε τη «χρήση» ανάλογης «Βεβαίωσης» τότε ξεσηκώνονταν όσοι «εξειδικεύθηκαν» από τα γνωστά Σεμινάρια και απαιτούσαν να μοριοδοτηθούν τα προσόντα που με τόσο κόπο και χρήμα απέκτησαν!

Η ΑΣΠΑΙΤΕ ζητά 300€ από εκπαιδευτικούς για πρόγραμμα επιμόρφωσης

Με την 1097/15-6-2017 απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δ. Μπαξεβανάκη συστάθηκε άμισθη επιτροπή «προκειμένου να επεξεργαστεί το πλαίσιο (προϋποθέσεις και περιεχόμενο) παιδαγωγικής επιμόρφωσης μονίμων εκπαιδευτικών ΤΕ01 και ΔΕ01». Η επιμόρφωση αφορά τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω κλάδων στο πλαίσιο του προαπαιτούμενου παιδαγωγικού τίτλου για τον διορισμό των παραπάνω κλάδων στην εκπαίδευση, όπως αυτό ορίζεται απ’ τα νομοθετικά πλαίσια του 1985 και του 2008. Η επιμόρφωση θα υλοποιηθεί «ως ετήσιο πρόγραμμα παιδαγωγικής επιμόρφωσης στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.) και θα οδηγεί στην απόκτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας».

Ακολούθως η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. σε ανακοίνωση-πρόσκληση, καλεί τους μόνιμους εκπαιδευτικούς των κλάδων ΤΕ/ΔΕ, που δεν έχουν το προαπαιτούμενο παιδαγωγικό τίτλο και έχουν συμπεριληφθεί στην εγκεκριμένη λίστα του ιδρύματος, να καταθέσουν εκτός των υπόλοιπων δικαιολογητικών και το ποσό των 300 ευρώ για τη συμμετοχή τους στο Α’ εξάμηνο του ετήσιου προγράμματος επιμόρφωσης.

Η ΟΛΜΕ σε καταγγελία της επισημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει την αποκλειστική υποχρέωση να παρέχει αυτή τη δυνατότητα της προαπαιτούμενης παιδαγωγικής επάρκειας στους μόνιμους εκπαιδευτικούς που το ίδιο διόρισε.

Χρήστος Κάτσικαςχρυσά προγράμματα επιμόρφωσης
Keywords
προγραμματα, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, υπουργείο παιδείας, κρατικο, αθηνα, θεσσαλονικη, κοζανη, ιεκ, σδε, κεκ, σχολεια, φαμπρικα, πειραιας, μυτιληνη, ηλεκτρονική, ΑΣΕΠ, εεφ, χαροκοπειο, διοικηση, υπουργοι, λοβερδος, ολμε, δοε, ελλαδα, βεβαίωση, ασπαιτε, συμμετοχή, κλειστα σχολεια, Καλή Χρονιά, εεφ, ενωση ελληνων φυσικων, χαροκοπειο, ηλεκτρονική, ασπαιτε, γνωση, δοε, δωρεαν, εργασια, ηγεσια, ιεκ, ολμε, πλαισιο, προγραμμα, σδε, υπουργείο παιδείας, ψωμι, αγωγη, αξιζει, αννα διαμαντοπουλου, αννα, ατομο, βεβαίωση, γινεται, γλωσσα, διδακτρα, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δοθει, ευκολα, ευρω, εκπαιδευση, ετος, ζητα, ιδια, ιδιο, κεκ, κιλκις, κρατικο, ματια, ματι, νηπιαγωγων, νοηματικη γλωσσα, νοηματικη, παντα, πανεπιστημιο αθηνων, ρυθμιση, σεμιναρια, συμμετοχή, σχολειο, υλοποιηση, φορα, χρημα, κωνσταντινος, ενωση, υπουργειο, μια ματια, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα