Συντάξεις: Με ένα χέρι δίνει και με δύο... κόβει o Νόμος Κατρούγκαλου (πίνακες με παραδείγματα)

Σε εφαρμογή της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε, με...11μήνες καθυστέρηση, για να «ξεμπλοκαριστεί» η απονομή των νέων συντάξεων, εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου δίνει «σήμα» στον ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνοντας τις συντάξιμες αποδοχές με τη (θετική τα περισσότερα χρόνια από το 2002 και μετά ) μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Δώρο - άδωρο

Η ρύθμιση αυτή είναι δυσμενέστερη σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε πριν

από το νόμο Κατρούγκαλου (όταν βάση υπολογισμού αποτελούσαν για παράδειγμα οι μισθοί της καλύτερης πενταετίας ή διετίας) και ευνοϊκότερη σε σχέση με την αρχική διάταξη του νόμου η οποία προέβλεπε να λαμβάνεται υπόψη ο δείκτης μεταβολής των (πολύ μειωμένων από το 2010 και μετά) μισθών. Ο συγκεκριμένος δείκτης θα ισχύσει για το διάστημα από το 2021 και μετά. Η προσαύξηση με βάση τον ΔΤΚ, δεν «ακυρώνει», ωστόσο, τις μεγάλες μειώσεις που θα έχουν οι νέες συντάξεις λόγω της εφαρμογής χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης. Ακόμη και η κατώτατη σύνταξη 15ετίας με συντάξιμες αποδοχές 810,88 ευρώ μετά την προσαύξηση του ΔΤΚ, δίνει ανταποδοτική σύνταξη 93,65ευρώ και μαζί με την αναλογούσα εθνική σύνταξη των 345,60 ευρώ συνολικά 439,25 ευρώ έναντι των 486,80 ευρώ που ήταν η παλαιά κατώτατη σύνταξη (-9,76%). Οι μειώσεις, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ταμείο προέλευσης, σύμφωνα με τα παραδείγματα του δικηγόρου Διον. Ρίζου στην «Ημερησία» (βλ. πίνακα) κυμαίνονται από 12,47% (ΙΚΑ με 36έτη ασφάλισης) έως 35,12% και 37,63% (ΟΑΕΕ - πρώην ΤΕΒΕ και Ταμείο Νομικών μετά την κατάργηση του μπόνους των 220 ευρώ και των κοινωνικών πόρων, αντίστοιχα).

Η προσαύξηση

Για όσους ασφαλισμένους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης το 2017 η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών του έτους 2002 γίνεται με χρήση του γινομένου των ετήσιων μεταβολών του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τα έτη 2003 έως και το έτος 2016. Με βάση το νέο σύστημα, οι συντάξιμες αποδοχές αναπροσαρμόζονται έως και το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος ενώ όταν το γινόμενο των διαδοχικών μεταβολών του μέσου ετήσιου ΔτΚ περισσοτέρων του ενός ετών είναι μικρότερο της μονάδας, θα λαμβάνεται υπόψη ως τιμή του γινομένου η μονάδα.

Πηγή: imerisia.gr

συντάξειςπερικοπέςασφαλιστικονόμος Κατρούγκαλου
Keywords
Τυχαία Θέματα