Σύλλογος ΠΕ Κερατσινίου Περάματος "Νίκος Πλουμπίδης": Ανοιχτή επιστολή προς το ΔΣ της ΔΟΕ

Προς τα μέλη του συλλόγου μας,

τη ΔΟΕ,

τα ΜΜΕ

7 Νοέμβρη 2014

Το ΔΣ του συλλόγου Κερατσινίου – Περάματος “Ν. Πλουμπίδης” ομόφωνα στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των μεταταγμένων εκπ/κων από τη Β/θμια Εκπ/ση και συνυπογράφει την

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΔΟΕ

Με μεγάλη μας έκπληξη και προβληματισμό ενημερωνόμαστε τους τελευταίους μήνες για τις κινήσεις, αποφάσεις και πρωτοβουλίες που παίρνει το ΔΣ της ΔΟΕ για το

χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αγνοώντας παντελώς -στην πράξη τουλάχιστον, βλ. δελτίο τύπου 10/09/2014- την ύπαρξη των σχεδόν 4500 χιλιάδων ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ μεταταγμένων εκπαιδευτικών από την Β/θμια εκπαίδευση οι οποίοι περιμένουν για δεύτερο χρόνο τώρα την έμπρακτη συμπαράστασή σας.

Την προηγούμενη χρονιά, σε συνάντηση που είχαμε με το Προεδρείο της ΔΟΕ εκφράσαμε τόσο τους φόβους μας όσο και τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η μετακίνηση μας ήταν αποτέλεσμα ενός ωμού εκβιασμού από την κυβέρνηση - ένα μήνα μόλις μετά τις διαθεσιμότητες- απολύσεις των συναδέλφων της τεχνικής εκπαίδευσης - που μας καλούσε να αποφασίσουμε τον τρόπο αυτοκτονίας μας. Ή μένουμε στην Β/θμια θεωρούμενοι υπεράριθμοι και σύντομα διαθέσιμοι προς απόλυση ή μετατασσόμαστε στην πρωτοβάθμια όπου οι περισσότεροι από εμάς εργάζονταν έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία χρόνια.

Με ανακούφιση διαβάσαμε το κείμενο που συντάχθηκε από το Δ.Σ της Δ.Ο.Ε ως απάντηση στη συνάντηση μας και έχοντας τη διαβεβαίωσή σας ότι το θέμα μας θα τεθεί στην πρώτη συνάντησή σας με τον αρμόδιο Υπουργό. Σε συνέχεια με απορία διαβάσαμε επόμενο κείμενο σας το οποίο ανασκεύασε εν μέρει τις αρχικές δηλώσεις προσπαθώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις και προς ικανοποίηση των συν/φων ήδη υπηρετούντων στην α/θμια (γυμναστές -αγγλικής- μουσικούς) οι οποίοι δικαίως απαιτούσαν προτεραιότητα στις τοποθετήσεις , που όμως μαζί με το δίκαιο δικό τους αίτημα, τσουβαλιάστηκαν και οι ειδικότητες που ούτε καν έχουν ιδρυθεί οι κλάδοι τους στην α/θμια (γαλλικής- γερμανικής- θεατρολόγων- καλλιτεχνικών -πληροφορικής) και οι οποίοι δεν θίγουν κανέναν και κυρίως η μη ύπαρξη των κλάδων τους δίνει την δυνατότητα να μην συμπεριληφθούν καν στο σχεδιασμό που εξαγγέλλει ο Υπουργός τις τελευταίες μέρες και να υπάρχει κίνδυνος να απολυθούν όσοι ανήκουν σ' αυτές με συνοπτικές διαδικασίες .

Παρ' όλα αυτά αναμέναμε τουλάχιστον μία τυπική ενημέρωση για το αν φέρατε το θέμα μας στις συναντήσεις σας με τον προηγούμενο και τον νυν Υπουργό και τις πιθανές απαντήσεις τις οποίες λάβατε. Αντί γι' αυτό με την εγκύκλιο των φετινών μεταθέσεων διαπιστώσαμε ότι μας δίνει το δικαίωμα αίτησης μετάθεσης -αλήθεια από ποιες οργανικές θέσεις και προς ποιες- και δήλωσης προσωρινής τοποθέτησης ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η ίδρυση κλάδων και η σύσταση οργανικών μας. Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι το ομιχλώδες τοπίο που μας αφορά συνεχίζεται. Παρά το γεγονός της προσωρινής ανακούφισης που θα μπορούσε να νιώσει κανείς σε σχέση με τις τελευταίες εξαγγελίες , η προχειρότητα και τα ερωτήματα που προκαλούνται είναι για άλλη μια φορά πολλά.

Μέσα στο μήνα που διανύουμε θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε αίτηση μετάθεσης με κίνδυνο να βρεθούμε υπεράριθμοι σε περίπτωση υλοποίησής της, να κάνουμε αίτηση οριστικής τοποθέτησης χωρίς να γνωρίζουμε τα οργανικά κενά και τέλος οι εξαγγελίες να μην ολοκληρωθούν και να παραμείνουμε στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ.

Θεωρούμε ότι μέσα σ’ αυτούς τους 14 μήνες ύπαρξης μας στην Α/θμια Εκπαίδευση υπήρχαν πολλές ευκαιρίες να αναδειχθεί και να στηριχθεί το αίτημα μας στο πλαίσιο των ευρύτερων στόχων και αιτημάτων της ΔΟΕ. Αντ' αυτού αναρωτιόμαστε;:

α)Γιατί στο συνέδριο του Ιουνίου δεν υπήρξε καμία απόφαση που να στηρίζει, να καλύπτει και κυρίως να αποφασίζει μια μαχητική στάση για εκείνους τους συναδέλφους που θα είναι οι επόμενοι που θα βρεθούν στη λαιμητόμο αλλά μείνατε να πετάτε την “καυτή πατάτα” στην αναλγησία του Υπουργείου ώστε να μην κακοκαρδίσουμε κανέναν και κυρίως χωρίζοντας τους εκπαιδευτικούς σε κομμάτια που μας αξίζει ή όχι να ασχοληθούμε μαζί τους. Γιατί δηλαδή παίξατε το παιχνίδι του Υπουργείου που μας θέλει κατακερματισμένους να κανιβαλίζουμε μεταξύ μας αντί να διαμορφώνουμε ένα μέτωπο απέναντι στον πραγματικό ένοχο που μας έχει οδηγήσει μετά από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, με προϋπηρεσίες που αποκτήθηκαν στις πιο απομακρυσμένες επαρχίες, στο να μην μπορούμε να έχουμε το αυτονόητο, την ασφάλεια της εργασίας που δικαιούμαστε;

β) Γιατί δεν υπάρχουμε ως αίτημα ούτε στο σχέδιο δράσης που στείλατε στους συλλόγους για να προωθηθεί στις Γ. Συνελεύσεις των συλλόγων; Ένα σχέδιο δράσης με αιτήματα δύο σελίδων από την αξιολόγηση μέχρι την οικονομική υποβάθμιση των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά ούτε μία λέξη για 4500 συναδέλφους σας που το Υπουργείο έχει σκουπίσει κάτω από το χαλί των σκοπιμοτήτων της κινητικότητας και εσείς κάνετε πως δεν βλέπετε.

γ)Εάν οι μεταταγμένοι εκπαιδευτικοί δεν πρόκειται να έχουν την έμπρακτη στήριξή σας, γιατί μας δέχεστε ως μέλη συλλόγων, μας επιτρέπετε να ψηφίζουμε για εκλογή ΔΣ συλλόγων, για το συνέδριο της ΔΟΕ και αιρετούς αντιπροσώπους?

δ) και τέλος γιατί δεν υπήρξε άμεση απάντηση-καταγγελία για την μη σύσταση οργανικών -απαραίτητη προϋπόθεση για υλοποίηση μετάθεσης- με την ανακοίνωση της εγκυκλίου μεταθέσεων που μεταθέτει την οριστική τοποθέτηση του ζητήματος για το μέλλον.

Εάν η άποψη που κυριαρχεί είναι πως δεν θέλετε να σηκώσετε το ζήτημα, θα ήταν πολιτικά έντιμο να μας ενημερώσετε και να έχουμε κινηθεί νομικά ώστε να προλάβουμε προθεσμίες που πιθανά να μας έδιναν το περιθώριο να αντικρούσουμε έστω και μόνοι μας αποφάσεις και εγκυκλίους που αυτή τη στιγμή εμφανίζονται να είχαν τη σιωπηρή αποδοχή μας.

Στους άγριους καιρούς που ζούμε, η συνδικαλιστική κάλυψη μπορεί να μην είναι η άμεση λύση αλλά μπορεί να δίνει ελπίδα, να κινητοποιεί ανθρώπους που αισθάνονται απομονωμένοι και να παλεύει με αντιλήψεις του τίποτα δεν γίνεται, του ατομικού βολέματος και του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού.

Ελπίζοντας σε μια άμεση απάντηση αλλά κυρίως σε μια έμπρακτη βοήθεια, πιστεύουμε ότι για αρχή πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αγώνα που να περιλαμβάνει:

* Ίδρυση κλάδων και άμεση σύσταση οργανικών θέσεων για ΟΛΟΥΣ τους μεταταγμένους εκπαιδευτικούς

* Κοινή συνάντηση της ΔΟΕ με τους Συλλόγους των ειδικοτήτων που εμπλέκονται σε μετατάξεις για συντονισμό δράσης.

*Αποφάσεις σε όλες τις Γ. Συνελεύσεις με αίτημα να μην υπάρχει κανένας συν/φος μεταταγμένος χωρίς οργανική θέση.

Μεταταγμένοι Εκπαιδευτικοί Ειδικοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης

Η Πρόεδρος

Κυριακή Νικολάου

Ο Γραμματέας

Βασίλης Βατίστας

Tags: Σύλλογος ΠΕ Κερατσινίου Περάματος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα