Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίου: Σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα νηπιαγωγών

Σχετικά με τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών αναφορικά με τις διεκδικήσεις των Βρεφονηπιοκόμων

Το Δ. Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου εκφράζοντας την ιδιαίτερη ανησυχία και αγανάκτηση των νηπιαγωγών – μελών του συλλόγου μας σχετικά με την πρόσφατα δημοσιοποιημένη ανακοίνωση του Συλλόγου Βρεφονηπιοκόμων σύμφωνα με την οποία ζητείται να ενταχθούν οι Βρεφονηπιοκόμοι στα Νηπιαγωγεία και στο ΥΠΠΕΘ και να εξομοιωθεί το πτυχίο τους με αυτό των Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών

των Πανεπιστημίων αποφασίζει τα ακόλουθα:

Ο ρόλος των Νηπιαγωγών και Βρεφονηπιοκόμων, όπως και των Νηπιαγωγείων και των Βρεφονηπιακών (παιδικών) σταθμών είναι διαφορετικός και επιτελεί διαφορετικές και διακριτές μεταξύ τους λειτουργίες.

Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται και φοιτούν παιδιά ηλικίας 4-6 ετών, η φοίτηση των παιδιών 5-6 ετών είναι υποχρεωτική. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα εγγραφής στους Βρεφονηπιακούς (παιδικούς) σταθμούς από την ηλικία των 6 μηνών έως την ηλικία εγγραφής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ανήκουν τα Νηπιαγωγεία και εκεί φοιτούν τα νήπια από την ηλικία των 4 ετών.

Οι συντεχνιακές διεκδικήσεις των Βρεφονηπιοκόμων υποδαυλίζονται από το ΥΠΠΕΘ και εντάσσονται στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των εργαζόμενων, την οποία ακολουθεί, ως πολιτική της, δυστυχώς και η παρούσα κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) και καλύπτονται πίσω από έωλα επιχειρήματα περί επιστημονικών και «ευρωπαϊκών» δεδομένων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οδηγούν έναν ολόκληρο κλάδο σε περιπέτειες.

Οι προσπάθειες αμφισβήτησης των εργασιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από τα πτυχία των εκπαιδευτικών και η δημιουργία συντεχνιακού χαρακτήρα αντιπαραθέσεων μεταξύ των εργαζόμενων προκειμένου να καλύπτονται με τους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους τα κενά και οι ελλείψεις σε προσωπικό (χωρίς νέους μόνιμους διορισμούς) αποτελούν πάγια τακτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων στην προσπάθεια τους για ρευστοποίηση και συρρίκνωση των δομών κοινωνικής πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί) αλλά και των δομών της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία).

Το νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων είναι σαφές και καλούμε το ΥΠΠΕΘ και την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (διετής φοίτηση στα Δημόσια Νηπιαγωγεία) προχωρώντας στην αντίστοιχη δημιουργία οργανικών θέσεων για Νηπιαγωγούς και στους αντίστοιχους μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών με βάση τις ανάγκες προνηπίων και νηπίων.

Απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση του νόμου 1566/1985 σύμφωνα με τον οποίο όπου υπάρχει η δυνατότητα (σταδιακά) θα επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα της Προσχολικής Αγωγής στα δύο χρόνια.

Απαιτούμε την άμεση κατοχύρωση και εφαρμογή κοινού ωραρίου για τους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου (ανεξάρτητα από την οργανικότητα των νηπιαγωγείων).

Διεκδικούμε την ψήφιση και νομοθετική κατοχύρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής παρεχόμενης από τα δημόσια Νηπιαγωγεία με Νηπιαγωγούς αποφοίτους των Π.Τ. Νηπιαγωγών των Πανεπιστημίων της χώρας.

Οι τοποθετήσεις – γνωμοδοτήσεις του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Παιδαγωγικού Τμήματος της Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι ξεκάθαρες ως προς το θέμα αυτό και καλούμε όλα τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας να γνωμοδοτήσουν ανάλογα.

Καλούμε τη ΔΟΕ να στηρίξει τους/τις Νηπιαγωγούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σχετική απόφαση – ανακοίνωσή της και να θέσει το θέμα άμεσα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ζητώντας δεσμεύσεις για τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του Δημόσιου Νηπιαγωγείου και των εργασιακών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών.
Απαιτούμε την άμεση δέσμευση του ΥΠΠΕΘ και της κυβέρνησης για την προστασία των Νηπιαγωγείων και των Νηπιαγωγών αναφορικά με το παραπάνω θέμα.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Α. ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ το ΣΑΒΒΑΤΟ 6 – 5 – 2017 στις 11:00 για τις ΕΓΓΡΑΦΕΣ Νηπίων και Προνηπίων στα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Β. Διακινούμε την επιστολή προς τους γονείς των νηπίων – προνηπίων του Συντονιστικού των Νηπιαγωγών

Γ. Προσυπογράφουμε σαν Σύλλογος Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου το σποτάκι (βίντεο) για τις εγγραφές του Συντονιστικού Νηπιαγωγών

Σύλλογος ΠΕ Αμαρουσίουεργασιακά δικαιώματανηπιαγωγοίΒρεφονηπιοκόμοι
Keywords
Τυχαία Θέματα