Στόχος η παράδοση των πανεπιστημίων στο μεγάλο κεφάλαιο

Tweet

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ Σε νέες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι των 8 θιγόμενων από τη διαθεσιμότητα Ιδρυμάτων

«Χτυπάνε το δημόσιο, δωρεάν, ανοιχτό και ποιοτικό πανεπιστήμιο. Γίνεται προσπάθεια αποδόμησής του για να καταλήξει στην αγκαλιά ιδιωτικών συμφερόντων, ενώ σοβαρές θα είναι οι συνέπειες για όλη την κοινωνία», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πάτρας Γιώργος Παναγιωτάκης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου

του προεδρείου της Συνόδου Πρυτάνεων, όπου αναδείχθηκαν οι πολυεπίπεδες συνέπειες από τη διαθεσιμότητα 1.349 διοικητικών υπαλλήλων. Εκατοντάδες εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλειά, η λειτουργία των Ιδρυμάτων είναι αδύνατη, ενώ νέοι τομείς κερδοφορίας εντός των πανεπιστημίων ανοίγονται για τους ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες τα 8, θιγόμενα από τις διαθεσιμότητες, Ιδρύματα αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε συμβολική αναστολή λειτουργίας. Το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ, απαιτώντας την ακύρωση και αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις διαθεσιμότητες, ενώ η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή παρήγγειλε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να εξετάσει αν στοιχειοθετούνται αξιόποινες πράξεις από την αναστολή λειτουργιών των Ιδρυμάτων.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διοικήσεων 13 πανεπιστημίων, το προεδρείο της Συνόδου παρουσίασε χτες τα μεγάλα λειτουργικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα και έθεσε ερωτήματα αναφορικά με τη μέθοδο αξιολόγησης και τα κριτήρια με βάση τα οποία καταργούνται οι 1.349 θέσεις, την απόρριψη των σχεδίων αξιολόγησης που υπέβαλαν τα πανεπιστήμια, τη μονόπλευρη από μεριάς του υπουργείου κατάργηση διοικητικών θέσεων.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για μελλοντική παράδοση λειτουργιών του πανεπιστημίου σε ιδιώτες αναδείχθηκε κι από την εικόνα που έφεραν οι πρυτάνεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κενό που δημιουργείται στη φύλαξη των χώρων, του εξοπλισμού, βιβλιοθηκών, φοιτητικών εστιών των πανεπιστημίων, όπως τα 2.700 στρέμματα του Πανεπιστημίου Πατρών και 3.500 στρέμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μένουν χωρίς φύλακα μετά τις διαθεσιμότητες. Τα πανεπιστήμια, σε μια προσπάθεια ελιγμού, διά στόματος του προεδρεύοντα της Συνόδου Γ. Μυλόπουλου, κάλεσαν τον υπουργό σε διάλογο, ώστε «να συμφωνηθεί από κοινού μια διαδικασία αξιολόγησης των διοικητικών τους δομών, που να στηρίζεται σε επιστημονικές μεθόδους, να είναι τεκμηριωμένη και κοινά αποδεκτή». Απαντώντας στην απαράδεκτη επιστολή των πρώην πρυτάνεων, οι οποίοι βάζουν πλάτη στις απολύσεις κάνοντας λόγο για πλεονάζον προσωπικό, το προεδρείο επισήμανε ότι τα τελευταία 4 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης βεβιασμένης και μη έχει αποχωρήσει κατά μέσο όρο το 30% των διοικητικών υπαλλήλων, χωρίς να έχει ανανεωθεί με νέες προσλήψεις και πριν 6 χρόνια ο αριθμός των διοικητικών ήταν 13.000 σήμερα είναι 6.000, ενώ υπογράμμισαν ότι έχει παραταθεί ο χρόνος εγγραφών. Να σημειωθεί ότι χτες το απόγευμα θα συνεδρίαζε το Συντονιστικό της Συνόδου για την παραπέρα δράση της.

Την ίδια στιγμή, οι διοικητικοί υπάλληλοι των 8 θιγόμενων Ιδρυμάτων διανύουν την τέταρτη βδομάδα κινητοποιήσεων, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κήρυξε το περασμένο Σάββατο νέα πενθήμερη απεργία, την οποία ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΠΑ, στο ΕΜΠ, και τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πάτρας (τα οποία έχουν αναστείλει συμβολικά τη λειτουργία τους), στο ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χτες προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, ενώ 48ωρη απεργία έχει προκηρύξει από σήμερα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.

Tags: πανεπιστήμια Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα