Σχετικά με τη σύσκεψη στη ΔΔΕ για τη χωροταξική κατανομή των μαθητών στο Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21-10-17 η σύσκεψη που συγκάλεσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με τη χωροταξική κατανομή των μαθητών στα Λύκεια του Δήμου Αμπελοκήπων μετά από αίτημα του Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ το οποίο αποδέχθηκε η Διεύθυνση. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής, οι Διευθυντές του 1ου, 2ου, 3ου, Λυκείου, τα μέλη του Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ (εκτός των εκπροσώπων της ΔΑΚΕ

στο Δ.Σ. που δεν συμμετείχαν).

Κατά τη συζήτηση αναγνωρίστηκαν τα έντονα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία των δύο Λυκείων εξαιτίας των παραβιάσεων της ισότιμης κατανομής των μαθητών σ’ αυτά. Καταγγέλθηκε η ευθύνη της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου η οποία αποφάσισε την ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου οι οποίοι κλήθηκαν να επιλέξουν σχολείο. Από όλους αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα τήρησης κριτηρίων, και ιδιαίτερα της ισοτιμίας στην κατανομή των μαθητών, καθώς και η αποκατάσταση των αδικιών που υπήρξαν απέναντι σε σχολεία με σκοπό τη λειτουργία παραπλήσιου αριθμού τμημάτων στο καθένα και ανάλογο αριθμό μαθητών.

Μέλη του Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ τοποθετήθηκαν με βάση τις αποφάσεις του Δ.Σ. και τόνισαν την ανάγκη τήρησης αντικειμενικότητας και ισοτιμίας στην κατανομή των μαθητών καθώς και αποκατάστασης των αδικιών ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση σχολείων, που εγκυμονεί κινδύνους συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων με σοβαρές συνέπειες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και τη θέση του κλάδου για λειτουργία των τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών.

Στη σύσκεψη αποκαλύφθηκε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα της ισότιμης κατανομής των μαθητών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τεράστια ευθύνη φέρει ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και εκπρόσωπος της Ε’ ΕΛΜΕ στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Βαϊτσίδης Χρήστος, ο οποίος μιλώντας ως εκπρόσωπος της παράταξής του κατά τα λεγόμενά του, ομολόγησε με θράσος ότι ήταν αυτός που πρότεινε στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου τις ελεύθερες μετεγγραφές για τους αποφοίτους του 4ου Γυμνασίου (χωρίς ποτέ να ενημερώσει το Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ). Κατά τη συζήτηση επίσης αποκαλύφθηκε τηλεφωνική παρέμβαση του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ και γραμματέα της Ε’ ΕΛΜΕ Δερματά Αντώνη στη Διεύθυνση στην οποία ψευδώς ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύει η απόφαση του Δ.Σ. της Ε’ ΕΛΜΕ σχετικά με τη χωροταξική κατανομή των μαθητών. Είναι φανερό ότι η παράταξη της ΔΑΚΕ υπονομεύει και χτυπά πλέον ανοιχτά τις αποφάσεις και τη λειτουργία του σωματείου εξυπηρετώντας αποκλειστικά προσωπικές και παραταξιακές σκοπιμότητες.

Μετά τις αρνητικές εξελίξεις στην κατανομή μαθητών φέτος στα σχολεία στη σύσκεψη διατυπώθηκαν προτάσεις με βασικό άξονα την ισότιμη κατανομή μαθητών και τμημάτων ως αποτέλεσμα συλλογικών διεργασιών που πρέπει να δρομολογηθούν έγκαιρα από σχολεία, Δήμο και Διεύθυνση. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές από τους Διευθυντές και των τριών Λυκείων που παραβρέθηκαν. Με βάση αυτές τις προτάσεις και εξελίξεις πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των σχολείων και της Ε’ ΕΛΜΕ που κατατέθηκαν από την αρχή της χρονιάς για να διοργανωθεί τις επόμενες μέρες σύσκεψη για ανάλογα προβλήματα σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου, όπως δεσμεύθηκε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης.

Σε μια περίοδο που τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της κυβέρνησης οδηγούν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων (ΕΠΑΛ, Δημοτικά, ηλεκτρονικές εγγραφές), μαζί με τις διεκδικήσεις του κλάδου για λιγότερα παιδιά στα τμήματα πρέπει να επικρατήσει πνεύμα συλλογικής αντιμετώπισης των ζητημάτων της χωροταξικής κατανομής με βάση την παραπάνω κατεύθυνση. Όλα τα σχολεία είναι ισότιμα και δεν πρέπει να κατηγοριοποιούνται. Ο αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος για 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια συνδέεται με την αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης των σχολείων, της καλύτερης διεξαγωγής του μαθήματος αλλά και άσκησης του παιδαγωγικού μας ρόλου.

Αγωνιστική Παρέμβαση Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκηςχωροταξική κατανομή μαθητών
Keywords
Τυχαία Θέματα