Ψηφιακός λογαριασμός ασφάλισης: Δείτε τα ένσημα και τον ασφαλιστικό σας βίο με ένα κλικ

Μέχρι το τέλος του 2014 όλοι οι ασφαλισμένοι από όλα τα ταμεία θα έχουν πρόσβαση μέσω του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή σε 147 εκατομμύρια ασφαλιστικές ώρες, δηλαδή 20 χρόνια εργασίας και ασφάλισης.

Το «ασφαλιστικό βιογραφικό» θα τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες μέρες και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας θα μπορούν να δουν τον ασφαλιστικό τους βίο με ένα κλικ. Μέχρι το τέλος του 2014, θα έχουν ανέβει στο σύστημα τα τελευταία είκοσι ασφαλιστικά χρόνια ενώ μέχρι το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ωρών

ασφάλισης για όλους.

Το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει να μπορούν όλοι οι ασφαλισμένοι να παρακολουθούν ακόμα και μέσα από το σπίτι τους την καταγραφή των ενσήμων που έχουν, να βγάζουν σύνταξη με ένα κλικ και να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε παροχές των ασφαλιστικών ταμείων. Στους νέους «ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης» έχουν σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής ενσωματωθεί ήδη πάνω από 20 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από το 1994 μέχρι σήμερα.

Ηδη, από την αρχή του 2014, μέσω του συστήματος «Ατλας» οι ατομικοί λογαριασμοί ασφάλισης κάθε εργαζόμενου - ασφαλισμένου ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, ανά μήνα. Τα ασφαλιστικά Ταμεία αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην εταιρεία πληροφορικής των Ταμείων, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., όλα τα νέα στοιχεία του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών που καταβάλλονται.
Το επόμενο βήμα για την πλήρη μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, έγινε τον Ιούνιο, όταν καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας. Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας πραγματοποιείται πλέον, ηλεκτρονικά, μέσω του Διαδικτύου με το σύστημα «Ατλας», από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.

Tags: ασφαλισμένοιασφαλιστικά ταμείαΑσφαλιστικό σύστημαβιβλιάρια υγείαςένσημασύνταξησύστημα Άτλαςυπουργείο Εργασίαςψηφιακός λογαριασμός ασφάλισης
Keywords
Τυχαία Θέματα