Προσοχή: Νέα διαδικτυακή απάτη με επικίνδυνα e-mails

Νέα διαδικτυακή απάτη με e-mails οργάνωσαν επιτήδειοι, προκειμένου να υαφράξουν χρήματα από τραπεζικές συναλλαγές.

H διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που λάμβαναν, με τα οποία γινόταν προσπάθεια αλίευσης κωδικών τραπεζικών λογαριαμών και καρτών, μέσω απατηλών ιστοσελίδων.

Τα εν λόγω μηνύματα "ενημέρωναν" τους παραλήπτες, ότι δήθεν επίκειται τραπεζική συναλλαγή σε βάρος τους, μέσω ηλεκτρονικής υπηρεσίας που προσφέρεται

από ελληνική τράπεζα, για την ακύρωση της οποίας οι παραλήπτες έπρεπε να ακολουθήσουν διάφορους συνδέσμους (links) που υποτίθεται ότι θα τους μετέφεραν στον ιστότοπο της τράπεζας. Οι σύνδεσμοι αυτοί όμως οδηγούσαν σε ιστοσελίδες αλίευσης προσωπικών δεδομένων (phishing sites).

Στη συνέχεια, μέσω των μηνυμάτων προέτρεπαν τους παραλήπτες, να εισάγουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), καθώς και στοιχεία πιστωτικών καρτών, έτσι ώστε οι διαχειριστές-δράστες αυτών των απατηλών ιστοσελίδων να αποκτήσουν αθέμιτη πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπ’ όψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων καθώς και η χορήγηση των απαραίτητων στοιχείων και δεδομένων από τους αρμόδιους παρόχους τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών του διαδικτύου.

Στο πλαίσιο αυτό, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργήθηκε ενδελεχής διαδικτυακή έρευνα των ψηφιακών στοιχείων και δεδομένων και ιδίως των απατηλών ιστοσελίδων που χρησιμοποιούνταν για το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» προς διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης.

Από την έρευνα προέκυψαν δύο αλλοδαπές εταιρίες hosting των επίμαχων ιστοσελίδων, με έδρα σε χώρες του εξωτερικού, στις αρχές των οποίων απεστάλησαν αιτήματα διερεύνησης της υπόθεσης.

Παράλληλα, σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μηνύματα, μέσω Διαδικτύου. Επιπλέον συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου:

Να μην ανταποκρίνονται ούτε να απαντούν σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων μπορεί ακόμη να ζητούνται και προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.

Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο κ.τ.λ.), οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ numbers) κ.τ.λ.

Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser) αντί να χρησιμοποιείτε υπερσυνδέσμους (links) όταν αποστέλλοντας μαζί με μηνύματα για να αποφευχθεί μια μορφή απάτης που μοιάζει με το «ψάρεμα» (phishing) και λέγεται «pharming» (παραπλάνηση) και η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες διαδικτύου (Web) σε απομιμήσεις, με σκοπό την κλοπή προσωπικών στοιχείων.

e-mailsυποκλοπήδιαδικτυακή απάτηεπιτήδειοιτραπεζικές συναλλαγές
Keywords
Τυχαία Θέματα