Πώς ένα περιζήτητο Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής καταλήγει να γίνει βραχνάς - Η απάντηση της Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου

Tweet

Αναδημοσιεύουμε τη συνέντευξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κ. Μασσέλου αλλά και την απάντηση της Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου, προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας, από το tharrosnews.gr

Απάντηση για τη συνέντευξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κ. Μασσέλου, στο «Θάρρος»

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη συνέντευξη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Κ. Μασσέλου, στο «ΘΑΡΡΟΣ» της 2ας-4-2014 και τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Διακρατικό

Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής.

Ως Διευθύντρια του μεταπτυχιακού από ελληνικής πλευράς θεωρώ σκόπιμο να παρέμβω παραθέτοντας κάποια επιπλέον στοιχεία, τα οποία δεν αναφέρθηκαν ή δεν τονίσθηκαν επαρκώς στη συνέντευξη του κ. Πρύτανη, με σκοπό να συμβάλω σε πληρέστερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.

1) Το πρόβλημα προέκυψε εξ ολοκλήρου από την απαίτηση των αρχών του Πανεπιστημίου του Τορίνο για πτυχιακή εργασία ως απαραίτητης προϋπόθεσης για εγγραφή στο μεταπτυχιακό και λήψη πτυχίου απο τους Έλληνες φοιτητές. Η απαίτηση αυτή διατυπώθηκε χωρίς να μεσολαβήσει κάποια διαβούλευση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων. Οι Ιταλοί γνωστοποίησαν την απόφασή τους αυτή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου μόλις στις 27-12-2012 και ενώ είχαν παρέλθει 7 ολόκληροι μήνες από την προκήρυξη και 4 μήνες από την επιλογή των φοιτητών και την έναρξη των μαθημάτων. Η επιστολή του κ. Πρύτανη προς τον Ιταλό ομόλογό του (30-1-2013), μετά την κοινοποίηση της αυθαίρετης απόφασης των Ιταλών, ατυχώς έμεινε χωρίς απάντηση από την ιταλική πλευρά. Αφού κατέβαλαν την 1η δόση των διδάκτρων, οι 50 φοιτητές του κύκλου 2012-14 ενεγράφησαν με μεγάλη καθυστέρηση στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο τον Απρίλιο 2013. Οι Ιταλοί δέχθηκαν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές αρχικά ως απλούς ακροατές (κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου), γεγονός που προκάλεσε τη σθεναρή αντίδραση της υπογράφουσας. Παράλληλα, οι 50 αυτοί φοιτητές αρνήθηκαν (δικαίως) να καταβάλουν τη 2η δόση των διδάκτρων στο ιταλικό Πανεπιστήμιο, αν δεν τους ενέγραφαν ως κανονικούς μεταπτυχιακούς φοιτητές σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Η εκκρεμότητα διευθετήθηκε οριστικά μόλις στις 13-11-2013, σύμφωνα με έγγραφο του Ιταλού συντονιστή κ. Soro, δηλ. έπειτα από 13 ολόκληρους μήνες από την έναρξη του προγράμματος.
Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η ιταλική πλευρά άσκησε πιέσεις προς τη Σχολή μας, τον Σεπτέμβριο 2013, να δεχθεί και να εγγράψει νέους φοιτητές, ως όρο για να δώσει το Πανεπιστήμιο του Τορίνο «αμνηστία» (!!) στους παλαιότερους.

2) Αναφορικά με την επιλογή των υποψηφίων, αυτή γινόταν με πλήρως αξιοκρατικά και απόλυτα διαφανή κριτήρια που περιελάμβαναν γραπτή εξέταση, προφορική συνέντευξη και διαφανή μοριοδότηση των προσόντων τους. Η ιταλική πλευρά ενημερωνόταν ανελλιπώς για τη διαδικασία και για το χρόνο των εξετάσεων. Στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2012 έστειλαν εκπρόσωπό τους στην Καλαμάτα (κ. Γ. Οικονόμου). Ενημερώθηκαν, επίσης, για τις εξετάσεις 2013, αλλά δεν έστειλαν εκπρόσωπο. Τα αποτελέσματα της επιλογής κοινοποιούνταν αμέσως στην ιταλική πλευρά, η οποία και στις δύο μέχρι τώρα επιλογές (Σεπτέμβριος 2012 και Σεπτέμβριος 2013) ουδεμία επιφύλαξη εξέφρασε.

3) Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το δεύτερο κύκλο (2013-15) ζητήθηκε από τους υποψηφίους να έχουν πτυχιακή εργασία, μετά τις απαιτήσεις των Ιταλών. Κατά τη διάρκεια υποβολής αιτήσεων δε γίνονταν δεκτές αιτήσεις από υποψηφίους που δεν υπήρχε μνεία στα επίσημα δικαιολογητικά τους για πτυχιακή εργασία. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο οι αιτήσεις για το δεύτερο κύκλο ήταν σημαντικά λιγότερες σε σύγκριση με τον πρώτο κύκλο που δε ζητήθηκε αυτό το πρόσθετο στοιχείο (51 αιτήσεις το 2013 έναντι 280 το 2012). Δέχθηκα, μάλιστα, πολλές διαμαρτυρίες εκ μέρους εκπαιδευτικών που εργάζονταν σε Ειδικά Σχολεία και δεν μπορούσαν να υποβάλουν αιτήσεις, επειδή δε διέθεταν πτυχιακή εργασία. Κατά την εξέταση των δικαιολογητικών έγιναν δεκτοί όσοι παρουσίασαν πτυχιακή εργασία, καθώς και όσοι κατέθεσαν επίσημα δικαιολογητικά στα οποία υπήρχε η σαφής επίσημη βεβαίωση των πανεπιστημίων τους ότι η πτυχιακή εργασία αντικαταστάθηκε ισότιμα με 2-3 εξαμηνιαία μαθήματα. Τυχόν απόρριψη των υποψηφίων αυτών θα βρισκόταν σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία και την ισχύουσα Υπουργική Απόφαση, αλλά και, δικαίως, θα δημιουργούσε αντιδράσεις εκ μέρους των πολλών ελληνικών ΑΕΙ που αντιστοίχιζαν την πτυχιακή εργασία με μαθήματα (Πανεπιστήμιο Πατρών-Τμήματα Φιλολογίας και Παιδαγωγικό, Πανεπιστήμιο Κρήτης-Παιδαγωγικό Τμήμα, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης-Παιδαγωγική Σχολή, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών).
Τονίζεται ότι, ενώ βρισκόταν ακόμη στον αέρα η υποβολή αιτήσεων για το δεύτερο κύκλο (2013-15), ο Ιταλός συντονιστής κ. Soro διαβεβαίωνε εγγράφως ότι θα γίνουν δεκτοί και φοιτητές με ή χωρίς πτυχιακή εργασία.
Σημειώνεται επίσης ότι οι Ιταλοί απέρριψαν αυθαίρετα και πτυχιούχους ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι αυτοί παρουσίασαν πτυχιακή εργασία. Η αποδοχή αποφοίτων ΤΕΙ για μεταπτυχιακά επιπέδου Master είναι υποχρεωτική με νόμο στη χώρα μας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έγιναν αποδεκτοί από την ελληνική πλευρά.

4) Η διεύθυνση του Μεταπτυχιακού ενημέρωσε την κεντρική διοίκηση αυθημερόν, μόλις κοινοποιήθηκε από τους Ιταλούς στη γραμματεία του μεταπτυχιακού στην Καλαμάτα ο κατάλογος με τα ονόματα των 24 φοιτητών που είχαν γίνει αποδεκτοί υπό όρους και των 25 που είχαν απορριφθεί (12 Φεβρουαρίου 2014). Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί προφορικές ενημερώσεις προς τη Σύγκλητο για τα προβλήματα της συνεργασίας με τους Ιταλούς. Η διεύθυνση του Μεταπτυχιακού δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για την απίστευτη γραφειοκρατία του Τορίνο ούτε μπορούσε να αφήσει τους επιτυχόντες φοιτητές να περιμένουν επί 4-5 μήνες χωρίς να κάνουν μαθήματα, τη στιγμή που πλήρούσαν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και είχαν επιτυχώς διαγωνισθεί σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις.

5) Η μονομερής και απαράδεκτη ενέργεια του Πανεπιστημίου του Τορίνο να απαιτήσει ως προϋπόθεση για την εισαγωγή (μόνο στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό) την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας αποτελεί αναμφισβήτητα υποβάθμιση των ελληνικών πτυχίων, γεγονός που προκύπτει επίσημα και από έγγραφο του Προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ (15-1-2013) προς τον Πρύτανη του ιταλικού Πανεπιστημίου (με κοινοποίηση στην ιταλική Πρεσβεία). Στο έγγραφο αυτό ο Πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ πληροφορεί την ιταλική πλευρά ότι «ο τίτλος “Πτυχίο” απονέμεται μετά τη συμπλήρωση 240 ECTS και την εκπλήρωση όλων των απαιτήσεων του προγράμματος σπουδών, οι οποίες συνήθως δεν περιλαμβάνουν τη συγγραφή και υπεράσπιση διπλωματικής εργασίας. Ο κάτοχος “Πτυχίου” έχει πρόσβαση σε μεταπτυχιακά/προγράμματα Master». Ποιος άλλος, λοιπόν, αρμοδιότερος από τον ΔΟΑΤΑΠ θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η πρόσθετη αυτή απαίτηση των Ιταλών συνιστά υποβάθμιση των ελληνικών πτυχίων συνολικά;

6) Η συνεργασία της Σχολής της Καλαμάτας με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου αυτού και έγινε αποδεκτή εκ μέρους μας. Η εμπειρία, όμως, από τη μέχρι τώρα συνεργασία με την ιταλική πλευρά στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού ήταν τραυματική. Οι Ιταλοί διδάσκοντες, παρά τις επανειλημμένες υπομνήσεις και πιέσεις της ελληνικής πλευράς, επέδειξαν ασυνέπεια στην τήρηση του κοινά αποδεκτού προγράμματος των μαθημάτων αναβάλλοντας κατ’ επανάληψη την άφιξή τους στην Καλαμάτα εντελώς αδικαιολόγητα ή με αστήρικτες δικαιολογίες. Ακόμη και στα μαθήματα που δίδαξαν στο Τορίνο κάλυψαν λιγότερες ώρες από αυτές που είχαν δεσμευθεί. Τελικά, πολλές ώρες που έπρεπε να διδάξουν αυτοί τις δίδαξαν Έλληνες διδάσκοντες, χάρη στους οποίους το πρόγραμμα προχωρεί κανονικά. Το αποκορύφωμα των προβλημάτων που δημιούργησαν είναι, προφανώς, η ακατανόητη και προσβλητική για τα ελληνικά πτυχία απόφαση της Συγκλήτου του Τορίνο να ζητήσει μόνο για το δικό μας μεταπτυχιακό πτυχιακή εργασία ως προϋπόθεση εισαγωγής, κατά παράβαση των όρων του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που οι ίδιοι είχαν υπογράψει με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αντιθέτως, το Πανεπιστήμιο του Τορίνο δε θέτει αυτόν τον όρο για πτυχιακή εργασία σε δύο άλλα μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής που διοργανώνονται από την ίδια Σχολή του Τορίνο.

Αν η Σχολή της Καλαμάτας είχε έστω και την παραμικρή ένδειξη για ό,τι ακολούθησε, δε θα προχωρούσε σε αυτή τη συνεργασία. Είναι αυτονόητο ότι η ποιότητα των συνεργασιών κρίνεται από την ίδια την πορεία της συνεργασίας, αλλά αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων και όχι εκ των προτέρων. Είναι, επίσης, προφανές ότι οι διεθνείς συνεργασίες πρέπει να επιδιώκονται και να διατηρούνται όταν είναι παραγωγικές και προάγουν τους σκοπούς για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν. Η συγκεκριμένη συνεργασία απεδείχθη πλήρως αντιπαραγωγική με αποκλειστική ευθύνη της ιταλικής πλευράς. Κατά συνέπεια, οιαδήποτε εμμονή στη συνέχιση αυτού του είδους της συνεργασίας μόνο πρόσθετα προβλήματα θα συσσωρεύσει στους φοιτητές, αλλά και στο ίδιο το Πανεπιστήμιο. Εξ άλλου, το Τμήμα Φιλολογίας δεν έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη προβληματική συνεργασία για να αποδείξει την επιστημονική του εξωστρέφεια. Από της ιδρύσεώς του έχει να επιδείξει πληθώρα επιτυχημένων διεθνών συνεργασιών με τη σύναψη διεθνών συμφωνιών, έντονη κινητικότητα καθηγητών του Τμήματος προς Πανεπιστήμια του εξωτερικού και ξένων καθηγητών προς το Τμήμα, διοργάνωση πολλών διεθνών συνεδρίων, απονομή τιμητικών τίτλων σε διαπρεπείς ξένους κ.τ.λ.
Πρώτη φορά πληροφορηθήκαμε από τη συνέντευξη του κ. Πρύτανη ότι και η ιταλική πλευρά έχει σοβαρές αιτιάσεις έναντι της Σχολής μας. Επειδή αγνοούμε αυτές τις αιτιάσεις, θα ήταν καλό να μας γνωστοποιηθούν για να τις αξιολογήσουμε.

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα. Ως εναλλακτική λύση προτάθηκε η λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος Ειδικής Αγωγής με ευθύνη του Τμήματος Φιλολογίας, δεδομένου ότι το μεταπτυχιακό και σήμερα λειτουργεί άριστα με ειδικούς Έλληνες καθηγητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πολλών άλλων Πανεπιστημίων.

Ευελπιστούμε ότι ο κ. Πρύτανης, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση με τον Ιταλό ομόλογό του, θα λάβει υπόψη του όλα τα στοιχεία που διαθέτει και θα διασφαλίσει τους φοιτητές του μεταπτυχιακού, δίνοντας την αρμόζουσα λύση.

Καθηγήτρια Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου
Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Πρύτανη για το συγκεκριμένο θέμα

Πηγή: tharrosnews.gr

Tags: ειδική αγωγήμεταπτυχιακά Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα