Ποιος Αριστοφάνης; Ο Σεφερλής...

Υπό τον τίτλο «Συγχαρητήρια στον κ. Μάρκο Σεφερλή για αυτό το σκετς», το βίντεο εμφανίζει τον κωμικό Μάρκο Σεφερλή ως Δία να προβληματίζεται για την σύγχρονη κατάσταση στην Ελλάδα του Μνημονίου (η παράσταση ανέβηκε το 2015) έχει κατακλύσει το διαδίκτυο.

Πάνω από 25.000 likes και σχεδόν 15.000 κοινοποιήσεις μετρά η ανάρτηση με τα περισσότερα σχόλια να κινούνται μεταξύ επιβράβευσης και αποθέωσης.

Ο

Σεφερλής διατηρείται στην επικαιρότητα και στις προτιμήσεις ενός διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού φίλων με ένα είδος σάτυρας και χιούμορ που μάλλον χαρακτηρίζεται ως «ελαφρύ». Λογοπαίγνια, (μέτριες ως επί το πλείστον) μιμήσεις γραφικών «διάττοντων αστέρων» της τηλεόρασης, γκροτέσκες φιγούρες και «ατάκες» επιπέδου... αχα χου χα.

Κανένα πρόβλημα ως εδώ. Κυρίως γιατί όταν αποδεχόμαστε την ελευθερία της έκφρασης, σιωπηρά αποδεχόμαστε και το δικαίωμα στην χαμηλού αισθητικού επιπέδου ή εν πάση περιπτώση σε μορφές τέχνης που μπορεί μην συμβαδίζουν απόλυτα με τα δικά μας αισθητικά πρότυπα.

Ο προβληματισμός που εξέφρασε μέρος των χρηστών του διαδικτύου και μοιραζόμαστε και εμείς ως ένα βαθμό, είναι η εκ νέου γνωριμία του Μάρκου Σεφερλή ως παιδαγωγού-εκφραστή υψηλών ιδανικών με το κοινό (του).

Με ένα κράμα ιστορικών ανακριβειών, τερατολογίας, ανορθολογικών συνειρμών και αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων (από την βιομηχανία του διαδικτύου, στην μαζική κατανάλωση του Δελφιναρίου) κάνει αυτό που μας προετοιμάζει στην αρχή του σκετς: Να τοποθετηθεί αμιγώς πολιτικά κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσπερνώντας και τον άτυπο «κανόνα» περί ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της σάτυρας.

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Τις ιστορικές ανακρίβειες πχ για την Αγία Λαύρα που ξεκίνησε η επανάσταση και όχι στη Μάνη; Την ρατσιστική γενίκευση και αρλουμπολογία για τους Γερμανούς με την μοναδική προσφορά στην ανθρωπότητα την φρίκη των 2 Παγκοσμίων Πολέμων που μας ζηλεύουν για τα πορτοκάλια μας και... τα μπιτσόμπαρα; Τα στιχάκια που παραπέμπουν σε... Γυμνασιόπαιδα;

Το σκετς θα μπορούσε να είναι όντως διασκεδαστικό με τους τόνους ανορθολογισμού που αραδιάζονται σε λίγα λεπτά: Μεταξύ άλλων, ο Δίας να υμνεί την ορθοδοξία (!), απειλώντας με... χριστιανική αγάπη να κάψει με κεραυνό στη Βουλή, ξερνοβολώντας όλα τα συμπλέγματα και τις φοβίες του νεοέλληνα, που φοβάται μη του πάρουν τον πολιτισμό με... μπροστάρη τον Σεφερλή!

Βέβαια, κάθε ατάκα συνοδεύεται από επευφημίες και ομοβροντία από χειροκροτήματα, που σκάνε στα αυτιά μας σαν χαστούκια. Θυμίζοντας μας πως έχουμε χάσει περισσότερα και πιο σημαντικά πράγματα από επιδόματα, τα Σαββατοκύριακα στο εξοχικό, τις καθημερινές εξόδους που στερηθήκαμε από την κρίση. Και, δυστυχώς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας...

Υ.Γ. Ο Πετρόχειλος, υποψήφιος βουλευτής με την Χ.Α φανταζόμαστε πως είναι... λιγότερο ναζί από τον μέσο Γερμανό πολίτη...

Δημήτρης Χρονόπουλος

Μάρκος Σεφερλής
Keywords
Τυχαία Θέματα