Πιο κοντά «έρχεται» η Πελοπόννησος

Tweet

Εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος «Λεύκτρο -Σπάρτη», μήκους 47 χλμ., με τον υπουργό Υποδομών, Μ. Χρυσοχοΐδη, να τονίζει πως «σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή τη νέα αναθεωρημένη σύμβαση» προκειμένου να γίνει η εκκίνηση του υπολοίπου των έργων.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος, το ποσοστό ολοκλήρωσης

του οποίου αγγίζει σήμερα το 90%, θα μειώσει σημαντικά την απόσταση μεταξύ Αθήνας, Τρίπολης, Καλαμάτας και Σπάρτης, περνώντας ανάμεσα από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, ενώ με την παράδοσή του, αναμένεται να αναβαθμιστεί τουριστικά η περιοχή της Λακωνίας. Παράλληλα, στο πλαίσιο επίσκεψης του υπουργού στα οδικά έργα της Πελοποννήσου, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την παράδοση της Γέφυρας Τσακώνας, συνολικού κόστους 19 εκατ. ευρώ, στο τέλος του 2014. Η γέφυρα αποτελεί το τελευταίο ανολοκλήρωτο κομμάτι του τμήματος Παραδείσια ? Τσακώνα του αυτοκινητόδρομου Τρίπολη ? Καλαμάτα.

Πρόκειται για μια τοξωτή γέφυρα μήκους 400 μέτρων για τη γεφύρωση της περιοχής της μεγάλης κατολίσθησης του 2003, ένα έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας, τόσο ως προς τη θεμελίωση, όσο και ως προς την ανωδομή, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από Έλληνες μηχανικούς και τεχνίτες. «Στη θέση της καταστροφικής διαδικασίας, που συντελέστηκε εδώ πριν από πολλά χρόνια λόγω κακοτεχνιών, συντελείται σήμερα ένα μεγάλο επίτευγμα της μηχανικής.Ένα σπουδαίο έργο, το οποίο κατασκευάζουν Έλληνες μελετητές και κατασκευαστές, Έλληνες επιστήμονες, μηχανικοί και νομίζω, ότι γι' αυτό χρειάζονται συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια», επισημαίνει ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας πως «μέσα από αυτά τα έργα δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα προστιθέμενη αξία στις περιοχές, που αναπτύσσονται τουριστικά. Στη Μεσσηνία, για παράδειγμα, καταγράφεται πλέον κάθε χρόνο με γεωμετρική πρόοδο, αύξηση στον τουρισμό. Στις μεγαλύτερες γέφυρεςΗ γέφυρα Τσακώνας, μέγιστου ελεύθερου ανοίγματος 300μ., είναι η δεύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος μετά τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως. Αποτελείται από δύο ακρόβαθρα και ένα μεσόβαθρο. Το άνοιγμα των 300μ. γεφυρώνεται εν μέρει (40μ.) με προεντεταμένο φορέα και το υπόλοιπο του ανοίγματος (260μ.) καλύπτεται με 2 χαλύβδινα τόξα από τα οποία αναρτάται το σύμμεικτο κατάστρωμα της γέφυρας. Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Tου Κοσμά Ζακυνθινού)Tags: Πελοπόννησος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα