Παραθεσμικό κύκλωμα στο υπ. Παιδείας! Υπηρεσίες και σχ. σύμβουλοι προωθούν συνέδριο ιδ. εκπαιδευτηρίου με "βαρύ" παρελθόν!

Καταγγελία αναφορικά με εκδήλωση-συνέδριο που διοργανώνει μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο και προωθείται από υπηρεσίες του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας και ορισμένων Σχολικών Συμβούλων διατυπώνει η ΟΙΕΛΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, το ιδιωτικό σχολείο έχει μετατραπεί σε... φροντιστήριο, παραβιάζοντας έτσι συστηματικά τη νομοθεσία.

Η ΟΙΕΛΕ, στη σχετική της ανακοίνωση, κάνει λόγο για "μια ακόμη μαύρη σελίδα στη Βίβλο των ανομημάτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης",

καθώς η όλη κατάσταση εκτυλίσσεται "εν αγνοία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας", με "περιφερειακές υπηρεσίες και ομάδα σχολικών συμβούλων εργάζονται από κοινού για τη διαφημιστική προώθηση «Συνεδρίου» το οποίο διοργανώνει μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Αττικής που εδώ και πολλά χρόνια έχει προβεί σε βαρύτατες παραβιάσεις της νομοθεσίας (απλήρωτοι εκπαιδευτικοί, απόλυση εγκύου, λειτουργία σε ημέρες αργιών και διακοπών, παραχάραξη ωρολογίων προγραμμάτων και πλήρης φροντιστηριοποίηση, μη κατάθεση των απογευματινών δράσεων και των εκπαιδευτικών που εργάζονται σ’ αυτές). Στην Οργανωτική Επιτροπή του «Συνεδρίου» αυτού συμμετέχουν πολλοί σχολικοί σύμβουλοι!"

Όπως επισημαίνεται ακόμη, "το συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο τυγχάνει εδώ και χρόνια μιας ιδιότυπης ασυλίας από τις εποπτικές αρχές του Υπουργείου Παιδείας και ιδιαίτερα από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης στο οποίο ανήκει." Όμως, και παρά την ύπαρξη σοβαρών καταγγελιών, "η Διεύθυνση, είτε τα βρίσκει όλα «καλώς καμωμένα», είτε κωλυσιεργεί εσκεμμένα, ώστε να μην διερευνηθεί τίποτα."

Η αιτία, κατά την ΟΙΕΛΕ, είναι η ανάπτυξη μιας "άτυπης διαπλοκής ανάμεσα στη Διεύθυνση και στο εν λόγω ιδιωτικό εκπαιδευτήριο. Μάλιστα, σχολικοί σύμβουλοι της Διεύθυνσης συμμετέχουν (άγνωστο, αν αυτό συμβαίνει με χρηματική αποζημίωση), παρά τις καταγγελίες μας, σε εκδηλώσεις του σχολείου."

****

Παράλληλα, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε και επιστολή στον υπουργό Πιαδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ενημερώνοντάς τον για το θέμα, ζητώντας την άμεση διερεύνηση του ζητήματος, τον καταλογισμό ευθυνών στους αρμόδιους και "την παραδειγματική τιμωρία όσων δημόσιων «λειτουργών» συμμετέχουν σ’ αυτό το παραθεσμικό κύκλωμα".

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή της ΟΙΕΛΕ:

ΠΡΟΣ

Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου

Κύριε Υπουργέ,

Με ιδιαίτερη έκπληξη και οργή πληροφορηθήκαμε ότι μέσω ομάδας σχολικών συμβούλων εγκρίθηκε η επί της ουσίας διαφημιστική προώθηση «Συνεδρίου» του Ιδιωτικού Εκπαιδευτηρίου «__________», μέσω της αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος από υπηρεσιακούς παράγοντες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης προς δημόσια και ιδιωτικάσχολεία. Πληροφορηθήκαμε, μάλιστα, ότι στην Οργανωτική Επιτροπή του «Συνεδρίου» συμμετέχει μεγάλος αριθμός σχολικών συμβούλων!

Το συγκεκριμένο ιδιωτικό σχολείο έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την Ομοσπονδία και τις εκπαιδευτικές αρχές για σοβαρότατες παραβιάσεις της νομοθεσίας, όπως μη καταβολή μισθοδοσίας, παράνομη λειτουργία σε ημέρες διακοπών και αργιών, απόλυση εγκύου εκπαιδευτικού, κ.λπ. (επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα). Επίσης, εδώ και πολλά χρόνια έχουμε καταγγείλει την σύμπραξη σχολικών συμβούλων της Διεύθυνσης ΔΕ __ Αθήνας σε εκδηλώσεις του εν λόγω εκπαιδευτηρίου.

Το τελευταίο διάστημα έχουμε διαπιστώσει ότι το εν λόγω σχολείο συστηματικά παραχαράσσει το ωρολόγιο πρόγραμμα, καταλύοντας κάθε έννοια ισονομίας ανάμεσα στους μαθητές των σχολείων που τηρούν τη νομιμότητα και των φροντιστηριοποιημένων σχολείων. Στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου έχει καταργηθεί η διδασκαλία μαθημάτων γενικής παιδείας και διδάσκονται μόνο τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, καθιστώντας το σχολείο αυτό αμιγές φροντιστήριο. Δεν καταθέτει τις δράσεις που διεξάγει εκτός ωρολογίου προγράμματος, όπως προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο που πρόσφατα θεμελιώθηκε για την ιδιωτική εκπαίδευση (Ν. 4415/2016, Ν.4472/2017). Υπάρχουν, επίσης, καταγγελίες για την απασχόληση εκπαιδευτικών χωρίς νόμιμο διοριστήριο.

Η ΟΙΕΛΕ προ 1,5 μήνα απέστειλε καταγγελία προς τον Διευθυντή ΔΕ __ Αθήνας. Η απάντηση που λάβαμε είναι πως όλα είναι νόμιμα (!) στο εν λόγω εκπαιδευτήριο και πως καμία απογευματινή δράση (παρά τις καταγγελίες που υπάρχουν και που μπορεί κάθε πολίτης να διαπιστώσει την εγκυρότητά τους) δεν λαμβάνει χώρα στο σχολείο! Και πώς θα μπορούσε να μην είναι όλα «νόμιμα», από τη στιγμή που εδώ και χρόνια σχολικοί σύμβουλοι της Διεύθυνσης συμμετέχουν (άγνωστο, αν αυτό συμβαίνει με κάποια αποζημίωση) σε εκδηλώσεις του συγκεκριμένου σχολείου έχοντας συγκροτήσει μια άτυπη συμμαχία διαπλοκής ανάμεσα σ’ αυτό και στη συγκεκριμένη Διεύθυνση. Δυστυχώς, όμως, είναι η πρώτη φορά που η άτυπη διαπλοκή καθαγιάζεται με έγκριση του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας.

Εάν, Κύριε Υπουργέ, περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου και σχολικοί σύμβουλοι έχουν αποφασίσει να λειτουργήσουν ως το λοιμοκαθαρκτήριο για τις ανομίες των ιδιωτικών σχολείων, μη προβαίνοντας σε ουσιαστικό έλεγχο της νομιμότητάς τους, κάνοντας τα στραβά μάτια στις παρανομίες τους, προωθώντας και στελεχώνοντας μάλιστα με υπηρεσιακούς παράγοντες τις «ευγενείς» δράσεις τους, θεωρούμε πως δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για να μπουν στοιχειώδεις κανόνες στον πολύπαθο αυτό χώρο. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι το σύνολο αυτών των ενεργειών αποτελεί συμβολισμό της αδυναμίας του κράτους να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της πλήρους εμπορευματοποίησης και φροντιστηριοποίησης της εκπαίδευσης από την οποία προκύπτουν οι εκπαιδευτικές και οι κοινωνικές ανισότητες. Ακόμη χειρότερα, φαίνεται πως συγκεκριμένοι παράγοντες με τις ενέργειές τους αυτές ναρκοθετούν εσκεμμένα το νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση που το Υπουργείο Παιδείας ψήφισε με στόχο την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας.

Θεωρούμε βέβαιο ότι η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας διαφημιστικής προώθησης του «Συνεδρίου» του εν λόγω εκπαιδευτηρίου έγινε εκ παραδρομής, ή χωρίς τη γνώση της πολιτικής ηγεσίας. Ζητούμε γι’ αυτό το λόγο την άμεση διερεύνηση του ζητήματος και τον καταλογισμό ευθυνών στους αρμόδιους. Σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία μας θα προβεί σε κάθε ενέργεια για να προστατευθεί η νομιμότητα και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

ΟΙΕΛΕΚαταγγελίακύκλωμασκάνδαλοσχολικοί σύμβουλοιιδιωτικά εκπαιδευτήριαεργοδοτική αυθαιρεσία
Keywords
Τυχαία Θέματα